Υγεία στόματος

Υγεία των δοντιών: Είναι η λεύκανση των δοντιών ασφαλής;

Η άνοδος των διασημοτήτων και των αστέρων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το “τέλειο” χαμόγελο σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προσβασιμότητα των προϊόντων λεύκανσης έχουν οδηγήσει σε έκρηξη της λεύκανσης των δοντιών. Εκεί που τα εκθαμβωτικά λευκά δόντια κάποτε περιορίζονταν σε εκείνους που ήταν αρκετά πλούσιοι για να αντέξουν οικονομικά τη διαδικασία, τώρα μπορείτε να βρείτε μια σειρά από οδοντόκρεμες λεύκανσης δοντιών, ταινίες και κιτ στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Γιατί τα δόντια μας είναι κίτρινα;

Αν το χρώμα των δοντιών σας σας προκαλεί ανησυχία, μην ανησυχείτε – δεν είναι δείκτης του πόσο υγιή είναι τα δόντια σας.

Το να έχετε αποχρωματισμένα ή κίτρινα δόντια δεν σημαίνει ότι έχετε ανθυγιεινό χαμόγελο. Τα δόντια μπορεί να αλλάξουν χρώμα αν δεν είμαστε καλά, καθώς μεγαλώνουμε και το σμάλτο φθείρεται ή μέσω του χρωματισμού από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Παρομοίως, το να έχετε πεντακάθαρα δόντια δεν σημαίνει ότι δεν έχετε προβλήματα, όπως τερηδόνα (τρύπες στα δόντια σας) ή ασθένειες των ούλων.

Καθώς το σμάλτο-αδαμαντίνη, η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών μας, φθείρεται, η οδοντίνη, ο ιστός από τον οποίο αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος των δοντιών μας, μπορεί να αρχίσει να διαφαίνεται. Αλλά ακόμη και η γενετική μας μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των δοντιών μας.

Ο καφές, το τσάι, το κρασί και το κάπνισμα είναι οι κύριες αιτίες των λεκέδων. Περιορίστε τα στο ελάχιστο για να σταματήσετε να λεκιάζουν τα δόντια σας και να θυμάστε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για τακτικό, επαγγελματικό καθαρισμό για να βοηθήσετε στη μείωση του χρωματισμού.

Γιατί πρέπει να επιλέξετε την επαγγελματική λεύκανση των δοντιών σας;

Η ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική επιλογή για πιο λευκά δόντια είναι η επαγγελματική λεύκανση δοντιών, που πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο. Αυτή είναι η πιο ακριβή επιλογή, αλλά θα προσφέρει τα μεγαλύτερα, πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Το κόστος των θεραπειών λεύκανσης των δοντιών ποικίλλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της θεραπείας, τον ιατρό, την εμπειρία του και την τοποθεσία.

Η επαγγελματική λεύκανση δοντιών πρέπει να πραγματοποιείται από κάποιον που είναι ακριβώς αυτό – επαγγελματίας. Διακινδυνεύετε την υγεία σας κάνοντας λεύκανση των δοντιών σας από οποιονδήποτε άλλον.

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια μορφή οδοντιατρικής και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από οδοντιάτρους. Τα τζελ λεύκανσης που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες οδοντίατροι είναι ρυθμισμένα, συνταγογραφούμενα υλικά. Η λεύκανση δοντιών που πραγματοποιείται από προσωπικό χωρίς οδοντιατρικά προσόντα θέτει σε κίνδυνο τη στοματική σας υγεία.

Ακόμη και στα χέρια επαγγελματιών υπάρχει μια ποικιλία επιλογών. Οι ίδιοι οι οδοντίατροι μπορεί να πραγματοποιήσουν τη λεύκανση των δοντιών σας ή μπορεί να σας συνταγογραφήσουν ένα επαγγελματικό κιτ λεύκανσης για να το πάρετε στο σπίτι.

Η λεύκανση στο σπίτι που συνταγογραφείται από επαγγελματία οδοντίατρο είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λεύκανση που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο. Εξαρτάται από την προτίμηση του ασθενούς- σε ορισμένους ασθενείς αρέσει το άμεσο αποτέλεσμα της λεύκανσης στο ιατρείο, ενώ άλλοι προτιμούν τη λεύκανση στο σπίτι, καθώς αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο του τελικού αποτελέσματος. Η λεύκανση στο σπίτι είναι γενικά η φθηνότερη από τις δύο επιλογές.

Για όσους επιλέγουν τη λεύκανση στο ιατρείο, μπορείτε συνήθως να περιμένετε ότι τα δόντια σας θα γίνουν αρκετούς τόνους πιο λευκά κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Κατά μέσο όρο οι περισσότεροι ασθενείς έχουν αυτο το αποτέλεσμα για έξι μήνες. Θα σας συνιστούσα να συμπληρώνετε με λεύκανση δοντιών στο σπίτι για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποιος μπορεί να κάνει λεύκανση των δοντιών του;

Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι για όλους. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε έναν έλεγχο πριν πάτε στο ραντεβού σας, για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια σας είναι σε καλή κατάσταση και να συζητήσετε οτιδήποτε μπορεί να σας αποκλείει από τη λεύκανση. Οι ασθενείς με τερηδόνα που δεν την έχουν θεραπεύσει, προβλήματα με τα ούλα (περιοδοντίτιδα) ή ευαίσθητα δόντια θα πρέπει να έχουν επιλύσει αυτά τα ζητήματα πριν από τη θεραπεία. Οποιοσδήποτε ασθενής με αλλεργία σε ορισμένα υπεροξείδια θα πρέπει να αποφεύγει τη λεύκανση των δοντιών, όπως και οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες μητέρες.

Είναι καλό να γνωρίζετε τα ρεαλιστικά αποτελέσματα της λεύκανσης. Δεν είναι πάντα δυνατό να επιτευχθεί η επιθυμητή απόχρωση και περιστασιακά μπορεί να δείτε ανομοιόμορφα τμήματα λευκού χρώματος.

Τα υπάρχοντα σφραγίσματα με χρώμα δοντιών, οι στεφάνες και οι όψεις δεν ανταποκρίνονται στη διαδικασία λεύκανσης, οπότε οι ασθενείς πρέπει να το συζητήσουν με τον οδοντίατρό τους και να συνεργαστούν μαζί του για να επιτύχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Τα κιτ λεύκανσης στο σπίτι έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά. Τα περισσότερα φαρμακεία και σούπερ μάρκετ διαθέτουν πλέον μια σειρά επιλογών που σας επιτρέπουν να λευκαίνετε τα δόντια σας στο σπίτι με μικρό κόστος.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα λεύκανσης δοντιών που διατίθενται στην αγορά, οι κανονισμοί αναφέρουν ότι αυτά μπορούν να περιέχουν μόνο μέχρι 0,1% υπεροξείδιο του υδρογόνου (ο λευκαντικός παράγοντας), το οποίο είναι πολύ χαμηλό για να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο χρώμα των δοντιών σας.

Ενώ δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η επαγγελματική λεύκανση δοντιών, αυτά τα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος, δεδομένου ότι αυτό το είδος λεύκανσης δεν πραγματοποιείται από επαγγελματία, εάν οι λευκαντικές ουσίες έρθουν σε επαφή με τα ούλα ή μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή ευαισθησία.

Ωστόσο, η αγορά μη ελεγχόμενων προϊόντων ενέχει σοβαρούς κινδύνους, καθώς μπορεί να μην γνωρίζετε με βεβαιότητα τα συστατικά ή τη συγκέντρωση του προϊόντος. Πολλά ψεύτικα προϊόντα ισχυρίζονται ότι προσφέρουν θαυματουργά αποτελέσματα, αλλά αυτά συνήθως δεν είναι αληθινά και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες.

Λειτουργούν οι λευκαντικές οδοντόκρεμες;

Το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα αποτελεί βασικό μέρος της διατήρησης της καλής στοματικής υγιεινής. Πολλοί από εμάς έχουν πλέον αντικαταστήσει την κανονική οδοντόκρεμα με μία που υπόσχεται πιο λευκά δόντια – αλλά λειτουργούν στην πραγματικότητα;

Οι κανονικές, μη λευκαντικές οδοντόκρεμες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην αφαίρεση ορισμένων επιφανειακών λεκέδων, καθώς καθαρίζουν τα δόντια και βελτιώνουν την υγεία του στόματός σας. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες βοηθούν να κάνετε το χαμόγελό σας πιο φωτεινό αφαιρώντας ακόμα περισσότερους επιφανειακούς λεκέδες. Αυτές οι οδοντόκρεμες περιέχουν συνήθως πιο λειαντικά συστατικά, όπως πυρίτιο, τα οποία τρίβουν την επιφάνεια των δοντιών.

Οι περισσότερες λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν θα πρέπει να σας προκαλέσουν κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, οι οδοντόκρεμες με κάρβουνο έχουν γίνει μια δημοφιλής τάση ως μια φυσική “εναλλακτική λύση” στις παραδοσιακές λευκαντικές οδοντόκρεμες. Αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ο ξυλάνθρακας μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου, εκθέτοντας κίτρινο οδοντινικό ιστό, αυξάνοντας την ευαισθησία και καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

Οι σπιτικές (DIY) συνταγές για λεύκανση δοντιών είναι ασφαλείς;

Αν ψάχνετε για DIY μεθόδους λεύκανσης δοντιών – σταματήστε! Μια γρήγορη αναζήτηση στο Pinterest φέρνει κάθε είδους προτάσεις για αστραφτερά λευκά δόντια: μαγειρική σόδα, λεμόνι, υπεροξείδιο του υδρογόνου, τρίψιμο των δοντιών με το εσωτερικό μιας φλούδας μπανάνας .Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για αναποτελεσματικές και μερικές φορές επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως εξαιρετική πηγή τόσο για εκπαίδευση όσο και για σύνδεση. Αλλά όταν προωθούν λύσεις γρήγορης διόρθωσης, χωρίς κίνδυνο, με λαϊκούς όρους για να απευθυνθούν στις μάζες, μπορεί κάλλιστα να δώσουν στους ασθενείς μη ρεαλιστικούς και ανέφικτους στόχους όσον αφορά το πιθανό αποτέλεσμά τους.

Στην ουσία, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς ή αποτελεσματικές. Το καλύτερο στοίχημά σας για λευκότερα δόντια είναι να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή.

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής που περιλαμβάνει το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές εξετάσεις με τον οδοντίατρό σας.