Ορθοπαιδικά

Υγεία των οστών: Πώς σχετίζεται με τον ύπνο;

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ, ήταν πιο πιθανόν να εμφανίσουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα (BMD) και οστεοπόρωση.

Πώς συνδέεται η έλλειψη ύπνου με την οστεοπόρωση;

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Buffalo, στη Νέα Υόρκη, μελέτησε 11.084 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης, δημοσιευτήκαν στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Heather M. Ochs-Balcom, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo School of Public Health and Health Professions, η μελέτη δείχνει ότι ο ύπνος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα είδος κινήτρου για να κοιμόμαστε 7 και περισσότερες ώρες κάθε βράδυ.

Ειδικότερα, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμόντουσαν περισσότερο, όσες κοιμόντουσαν μόνο 5 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές στα τέσσερα μέτρα οστικής πυκνότητας που ελέγχθηκαν (ολόκληρο το σώμα, ισχίο, λαιμός και σπονδυλική στήλη). Μάλιστα, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η οστική πυκνότητα της ομάδας που δεν κοιμόταν αρκετά, ισοδυναμούσε με την οστική πυκνότητα που έχει ένα παιδί ενός έτους.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, οι επιδράσεις της εμμηνόπαυσης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), η χρήση υπνωτικών χαπιών, η άσκηση και ο τύπος της οστικής πυκνότητας.

Τι σχέση μπορεί να έχει η οστική αναρρόφηση με την οστεοπόρωση και τον ύπνο;

Το οστό είναι ζωντανός ιστός, που υφίσταται συνεχή σχηματισμό και αναρρόφηση. Η διαδικασία, γνωστή ως αναμόρφωση του οστού, αφαιρεί τον παλαιό οστικό ιστό και τον αντικαθιστά με νέο οστικό ιστό. Σύμφωνα με τον Δρ. Ochs-Balcom, όταν κάποιος κοιμάται λιγότερο από 7 ώρες, τότε μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η αναρρόφηση των οστών του δεν γίνεται σωστά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Ο όρος οστεοπόρωση σημαίνει ότι ένα οστό είναι πορώδες. Αυτή η κατάσταση, που είναι πιο συνηθισμένη στους ηλικιωμένους και κυρίως στις ηλικιωμένες γυναίκες, αρχίζει να εμφανίζεται όταν η ποιότητα (αντοχή) και η πυκνότητα των οστών, αρχίζουν να μειώνονται σημαντικά. Οι άνθρωποι, καθώς μεγαλώνουν, ο ρυθμός της οστικής τους αναρρόφησης, σταδιακά μειώνεται ακόμη περισσότερο, οπότε γίνονται πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και μάλιστα η πυκνότητα των οστών των γυναικών τείνει να μειώνεται ταχύτερα, κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης

Παγκοσμίως, περίπου 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες, ηλικίας 50 ετών και άνω, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάταγμα οστού λόγω οστεοπόρωσης, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές κατάγματος στα άτομα που ταλαιπωρούνται από οστεοπόρωση είναι οι γοφοί, οι καρποί και η σπονδυλική στήλη. Τα κατάγματα στην σπονδυλική στήλη, μερικές φορές είναι τόσο σοβαρά που προκαλούν σοβαρό πόνο στην πλάτη και απώλεια ύψους. Ενώ τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να απαιτήσουν ακόμη και χειρουργική επέμβαση για να βελτιωθούν και μάλιστα πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν και σε ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησης ή να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Short sleep may harm bone health in older women https://www.medicalnewstoday.com/articles/327076.php#3

What is mental health? https://www.medicalnewstoday.com/articles/154543.php

What to know about osteoporosis https://www.medicalnewstoday.com/articles/155646.php

Everything you need to know about menopause https://www.medicalnewstoday.com/articles/155651.php