Πρόληψη και θεραπεία

Υγεία του εντέρου: Είναι φυσιολογικά τα κόπρανα σας;

Οι κινήσεις του εντέρου σας επηρεάζονται από ένα τεράστιο φάσμα παραγόντων. Ορισμένες από αυτές δεν μπορείτε να τις επηρεάσετε – ακόμη και αν τρέφονταν με πανομοιότυπη διατροφή, κάποιοι άνθρωποι θα λειτουργούσαν το έντερό τους πιο συχνά από άλλους. Και όσο κι αν το θέλουμε, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη γήρανση. Η δυσκοιλιότητα γίνεται πιο συχνή με την ηλικία: ένα μέρος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι είστε λιγότερο δραστήριοι ή έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να παίρνετε φάρμακα που επιβραδύνουν το έντερό σας. Αλλά με την ηλικία, το έντερό σας μπορεί να μετακινεί την χωνεμένη τροφή λιγότερο αποτελεσματικά.

Πόσα κόπρανα την ημέρα είναι φυσιολογικά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα αρκετά τακτικό μοτίβο κένωσης. Μελέτες δείχνουν ότι το 98% των ανθρώπων κάνουν τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να αφοδεύουν περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) ή η εκκολπωματική νόσος, μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές, χαλαρές κενώσεις. Αλλά αν δεν έχετε κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση που επηρεάζει άμεσα το έντερό σας, πολλοί από τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο συχνά ανοίγετε το έντερό σας σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην τόνωση του περισταλτισμού – συντονισμένες κινήσεις των μυϊκών δακτυλίων γύρω από τα έντερά σας που προωθούν την τροφή μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Έτσι, η σωματική δραστηριότητα δεν ενισχύει μόνο την καρδιά και τους πνεύμονές σας – μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κανονικότητα του εντέρου σας.

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες στη λειτουργία των κενώσεων σας;

Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πιο χαλαρά κόπρανα ή δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια – κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Εάν παίρνετε φάρμακα και πιστεύετε ότι μπορεί να συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα, ο φαρμακοποιός σας θα σας συμβουλεύσει.

Τα κόπρανα σας αποτελούνται από έναν συνδυασμό τροφής που δεν έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό σας, απόβλητα, βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερό σας και νερό. Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορούν να μεταβάλουν όλα αυτά.

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή σας – οι τροφές ολικής αλέσεως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα φασόλια και οι φακές είναι όλες καλές πηγές – βοηθούν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων σας, επιτρέποντάς σας να πηγαίνετε πιο τακτικά και με λιγότερο σφίξιμο.

Εάν είστε αφυδατωμένοι, περισσότερο νερό από το έντερό σας θα επαναρροφηθεί στον οργανισμό σας. Αυτό κάνει τα κόπρανα μικρότερα και πιο σκληρά.

Πώς να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι ασθενείς συμβουλεύονται τον ιατρό τους. Συχνά πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να βοηθηθεί με αλλαγές στο επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Αν όμως δεν είστε καλά για άλλο λόγο, μπορεί να έχετε πυρετό (που σας κάνει να χάνετε περισσότερα υγρά), να είστε λιγότερο δραστήριοι, να μην τρώτε καλά και να παίρνετε φάρμακα όπως ισχυρά παυσίπονα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Πώς επηρεάζει τις κενώσεις σας το σύνδρομο ευερέθιστού εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά καθώς και δυσκοιλιότητα, διάρροια ή συνδυασμό των δύο. Πρόκειται για ένα «λειτουργικό» πρόβλημα του εντέρου – δεν υπάρχει καμία ανωμαλία στη δομή οποιουδήποτε μεμονωμένου τμήματος του εντέρου σας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν – μπορεί να χρειαστείτε παραπομπή σε διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να βρείτε τροφές που δεν προκαλούν τα συμπτώματα αλλά σας επιτρέπουν να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Ποτέ μην υποθέτετε ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται στο IBS αν δεν τα είχατε ποτέ στο παρελθόν – μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να οργανώσει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες αιτίες.

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες διάρροιας;

Οι στομαχόπονοι και οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι οι πιο κοινές αιτίες διάρροιας. Άλλα συμπτώματα που συχνά συμβαδίζουν με τη διάρροια περιλαμβάνουν αδιαθεσία, κράμπες στην κοιλιά και μερικές φορές πυρετό. Τα περισσότερα από αυτά καταλαγιάζουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς επιπλοκές.

Ωστόσο, μια αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου σας που δεν καταλαγιάζει ή που συνοδεύεται από οποιοδήποτε σύμπτωμα » red flag «, θα πρέπει πάντα να ελέγχεται από το γιατρό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του εντέρου.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

Επιπλέον, συνήθως θα πρέπει να παραπεμφθείτε άμεσα για ιατρική αξιολόγηση στο νοσοκομείο εάν παρουσιάσετε:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The healthy poop chart: What your stool says about your health https://www.healthpartners.com/blog/healthy-poop-chart/

What are the different types of poop? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320938

What Your Poop Type and Color Mean https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-poop-type-color

Identifying Your Poop: What to Look For https://www.healthline.com/health/digestive-health/types-of-poop

Assessment of normal bowel habits in the general adult population: the Popcol study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20205503/