Καρδιά και αγγεία

Υγιεινές συνήθειες: Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό

Ένα άτομο που έχει γενετικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσει κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η τήρηση των οδηγιών για την υγεία της καρδιάς της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ακόμη και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες 45 ετών και άνω, που δεν είχαν στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές των συμμετεχόντων αναφορικά με τον κίνδυνο που διέτρεχαν να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το κατά πόσο τηρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές της AHA Life’s Simple 7. Ο κίνδυνος που διέτρεχαν οι συμμετέχοντες με αυξημένο γενετικό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ήταν περίπου 40%, συγκριτικά με 20% για όσους είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο. (Υπάρχουν οφέλη από τον καρδιακό καθετηριασμό για την καρδιακή νόσο;)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στα άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο, που δεν ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες της AHA, ο κίνδυνος που διέτρεχαν για καρδιακή νόσο αυξήθηκε περεταίρω και έφτασε το 67%, ενώ για τα άτομα που ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες ο κίνδυνος μειώθηκε στο 24%.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις;

Οι οδηγίες Life’s Simple 7 περιλαμβάνουν τους επτά σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν για να μειώσουν τον κίνδυνο. (Η χρήση ασπιρίνης βοηθά ως προληπτικό μέτρο για τις καρδιακές παθήσεις;)

Συγκεκριμένα οι οδηγίες Life’s Simple 7 περιλαμβάνουν:

  • Κάπνισμα: Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από τους μη καπνιστές. (Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να διακόψετε εύκολα το κάπνισμα)
  • Φυσική δραστηριότητα: Οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα ή 75 λεπτά σε έντονη αερόβια άσκηση.
  • Βάρος: Η AHA προτείνει την καθημερινή παρακολούθηση των θερμίδων, ώστε να μην λαμβάνονται περισσότερες από αυτές που καίγονται. Η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας καρδιακών παθήσεων.
  • Διατροφή: Η AHA συνιστά την κατανάλωση 2,5 φλιτζανιών λαχανικά και 2 φλιτζανιών φρούτα την ημέρα, μαζί με 6 μερίδες δημητριακών (τουλάχιστον οι μισές πρέπει να είναι ολικής αλέσεως), 3 μερίδες άπαχες πρωτεΐνες και 3 κουταλιές της σούπας υγιεινά έλαια.
  • Γλυκόζη αίματος: Ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη. Οι καρδιακές παθήσεις είναι κοινές σε άτομα με διαβήτη. (Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;)
  • Χοληστερίνη: Ο έλεγχος της χοληστερίνης του αίματος και η διαχείρισή της μέσω της διατροφής μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Αρτηριακή πίεση: Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση αντιστοιχεί σε μικρότερη από 120 και 80.

Ποιες συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Η Natalie Hasbani, MPH, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αποφάσισε να μελετήσει τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν διάφοροι παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής στην υγεία της καρδιάς, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει περαιτέρω τους ανθρώπους με υψηλούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στις καρδιακές παθήσεις και ως εκ τούτου προτείνει:

Οι πιο πάνω παράμετροι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Lifestyle Changes Can Prevent Heart Disease, Even for People With Family History https://www.verywellhealth.com/lifestyle-changes-prevent-heart-disease-5218283

Life's Simple 7® https://www.heart.org/en/professional/workplace-health/lifes-simple-7

American Heart Association's Life's Simple 7: Lifestyle Recommendations, Polygenic Risk, and Lifetime Risk of Coronary Heart Disease https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.053730