Πρόληψη και θεραπεία

Υγιεινή διατροφή και άσκηση: Η σημαντικότερη συνταγή της μακροζωίας!

Η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να σταματήσει τις επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής, όπως και η τακτική σωματική άσκηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις ενός ανθυγιεινού τρόπου διατροφής. (10 υγιεινά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που θα σας χορτάσουν)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Journal of Sports Medicine, δείχνει ότι η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, μειώνουν μεμονωμένα τον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά ο συνδυασμός τους αυξάνει περισσότερο αυτό το όφελος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία, τόσο της υγιεινής διατροφής, όσο και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, στη μακροζωία. (Αυτά είναι τα 10 μυστικά μακροζωίας)

Ο συνδυασμός άσκησης και υγιεινής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας;

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας και άσκησης 346.627 ατόμων, κατά τη διάρκεια 11 ετών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για το πόσο ασκούνταν κατά μέσο όρο την εβδομάδα και πόσο έντονη ήταν η άσκηση στην οποία επιδίδονταν. Η ομάδα εξέτασε επίσης και τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 13.869 συμμετέχοντες πέθαναν, 2.650 από καρδιακές παθήσεις και 4.522 από καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όλοι οι τύποι άσκησης συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά τα άτομα που τρέφονταν υγιεινά και παράλληλα ασκούνταν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι παρόλο που η άσκηση και η διατροφή συνδέονται ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, τα υψηλά επίπεδα άσκησης δεν μπορούν να μετριάσουν πλήρως τις επιπτώσεις της κακής διατροφής. (Απαντάμε σε 10 ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τη γήρανση)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι για να ελαχιστοποιηθεί ο συνολικός κίνδυνος θνησιμότητας, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε υγιεινά και παράλληλα να ασκούνται σε συστηματική βάση. (Σωματική άσκηση: Μπορεί ακόμη και το «λίγο τρέξιμο» να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής;)

Ποια είναι τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης;

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς χρόνιων ασθενειών

Το να είναι ένας άνθρωπος σωματικά δραστήριος:

  1. ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
  2. μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας
  3. ενισχύει τα οστά και τους μυς του σώματός του

ενώ το να τρέφεται υγιεινά:

  1. αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του
  2. ενισχύει την ανοσία του σώματος
  3. μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών (Υγιεινή διατροφή: Εξασφαλίστε 10 επιπλέον χρόνια ζωής, προσαρμόζοντας σταδιακά τις διατροφικές σας συνήθειες)

Σύμφωνα με τον Δρ. Eric Winer, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Γέιλ, επικεφαλής ιατρός του Νοσοκομείου Καρκίνου Smilow και πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η διατροφή και η άσκηση είναι πολύ σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους.  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τις επιπτώσεις της κακής διατροφής με άσκηση ή τις επιπτώσεις της αδράνειας με υγιεινή διατροφή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι για να ελαχιστοποιήσουν τους πιο πάνω κινδύνους στο μέγιστο, οι άνθρωποι πρέπει να συνδυάζουν την υγιεινή διατροφή με την άσκηση. (Σύμμαχος της υγείας η τακτική σωματική άσκηση)

Η Melody Ding, MPH, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια υγείας και ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Σίδνεϊ στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ελέγχοντας την βιβλιογραφία για να διαπιστώσει αν η σωματική δραστηριότητα μετριάζει τους κινδύνους που συνδέονται με την κακή διατροφή, διαπίστωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως πράγματι η έντονη άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις βλάβες της κακής διατροφής, αλλά βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της, υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Winer, η μελέτη της Ding δείχνει πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τουλάχιστον ένα πράγμα σωστά, είτε την άσκηση, είτε την υγιεινή διατροφή, για να μειώσουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά ο συνδυασμός των δύο είναι το χρυσό πρότυπο για τη μέγιστη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. (6 απλοί τρόποι υγιεινής διατροφής)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Diet and Exercise Alone Won’t Help You Live Longer — You Have to Do Both https://www.healthline.com/health-news/diet-and-exercise-alone-wont-help-you-live-longer-you-have-to-do-both#Takeaway

Benefits of Physical Activity https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/pa-health/index.htm#:~:text=Being%20physically%20active%20can%20improve,activity%20gain%20some%20health%20benefits.

You Can’t Exercise Your Way Out of an Unhealthy Diet https://www.healthline.com/health-news/you-cant-exercise-your-way-out-of-an-unhealthy-diet

Physical activity, diet quality and all-cause cardiovascular disease and cancer mortality: a prospective study of 346 627 UK Biobank participants https://bjsm.bmj.com/content/early/2022/07/08/bjsports-2021-105195