Διατροφή

Υγιεινή διατροφή: Πώς να φτιάξετε ένα απλό, «καθαρό» σπιτικό λαδόξιδο

Όταν κάποιος ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, το μενού του περιέχει πολλές σαλάτες. Οι σάλτσες που προστίθενται στις σαλάτες είναι γεμάτες ζάχαρη και αλάτι, κυρίως οι ελαφριές σάλτσες με μειωμένα λιπαρά, που προσπαθούν να ανακτήσουν την γεύση που έχασαν από την αφαίρεση του λίπους. Το λίπος, ως γνωστόν, δίνει γεύση σε ένα φαγητό. Για να βελτιωθεί λοιπόν η γεύση, προστίθενται μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, οπότε οι έτοιμες σάλτσες πρέπει να αποφεύγονται, διότι στην ουσία απορροφούν τα οφέλη που θεωρητικά θα έπρεπε να αποκομίσει κάποιος από την υγιεινή διατροφή που ακολουθεί.

Πως θα φτιάξετε μια σπιτική νόστιμη σάλτσα σαλάτας;

Για να απολαύσετε τη σαλάτα σας και την ίδια στιγμή να αποκομίσετε και όλα τα οφέλη που έχει να σας δώσει, δοκιμάστε να φτιάξετε λαδόξιδο. Το λαδόξιδο έχει πολύ ωραία γεύση, ειδικά όταν φτιάχνετε με φρέσκα υλικά, δεν περιέχει πολύ αλάτι και ζάχαρη και μπορείτε να το κάνετε ακόμη πιο εύγευστο απλά προσθέτοντας διάφορα καρυκεύματα και αρωματικά της επιλογής σας.

Ποια συστατικά θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα νόστιμο λαδόξιδο;

Για να δημιουργήσετε ένα γευστικό λαδόξιδο, φροντίστε να έχετε τις πιο ποιοτικές εκδόσεις των ακόλουθων συστατικών:

Λάδι: Για να φτιάξετε ένα γευστικό και υγιεινό λαδόξιδο χρειάζεστε ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει υγιές λίπος με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι προτιμότερο να διαλέξετε παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς αυτές οι εκδόσεις είναι λιγότερο επεξεργασμένες από το κανονικό ελαιόλαδο και έχουν πιο καλή γεύση.

Οξύ: Το οξύ που θα προσθέσετε στο λαδόξιδο μπορεί να προέρχεται από εσπεριδοειδή, όπως λεμόνι, πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ ή μπορεί να είναι κανονικό ξύδι. Όλα θα δώσουν μια ξεχωριστή γευστική νότα στην σαλάτα σας. Ωστόσο, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανονικό ξύδι επειδή δεν σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή, φροντίστε να το διαλέξετε σωστά. Για παράδειγμα το κανονικό λευκό ξύδι, δεν είναι και η καλύτερη γευστική επιλογή, αντ΄ αυτού επιλέξτε κόκκινο ή λευκό ξύδι κρασιού, ξύδι μήλου ή βαλσαμικό ξύδι.

Γαλακτωματοποιητής: Ο γαλακτωματοποιητής είναι απαραίτητος στην παρασκευή ενός καλού λαδόξιδου, καθώς βοηθά στην πλήρη ανάμειξη των δυο βασικών συστατικών, του ξυδιού και του ελαιόλαδου, όπως και στην αφομοίωση όλων των προσθέτων καρυκευμάτων και αρωματικών που ενδεχομένως να προσθέσετε. Οι πιο συνηθισμένοι γαλακτωματοποιητές είναι η μουστάρδα, οι κρόκοι αυγών, το ψητό σκόρδο και το μέλι.

Πώς θα φτιάξετε το λαδόξιδο;

Για να δημιουργήσετε ένα σπιτικό λαδόξιδο, χτυπήστε μαζί τον γαλακτωματοποιητή και το οξύ. Μόλις τα δύο αναμιχθούν πλήρως, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ακόμη οξύ.  Όταν τα υλικά ενοποιηθούν, προσθέστε λίγο περισσότερο και από τα δύο συστατικά. Να θυμάστε πως αν τα προσθέσετε όλα ταυτόχρονα, το λαδόξιδο θα χωριστεί σε στρώματα λαδιού και ξυδιού. Το τελευταίο βήμα για να φτιάξετε το σπιτικό σας λαδόξιδο, είναι να προσθέσετε αλάτι με μέτρο και πιπέρι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ψιλοκομμένα βότανα, τριμμένη παρμεζάνα, θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή άλλα καρυκεύματα της επιλογής σας.