Ψυχική υγεία

Υγιείς οικογενειακές σχέσεις: Ο δεσμός που σκοτώνει το άγχος

Διαχειριστείτε το άγχος σας δομώντας στενότερες σχέσεις με την οικογένεια σας

Η οικογένεια, παρέχει στους ανθρώπους ένα μοναδικό είδος κοινωνικής υποστήριξης που δεν μπορούν να βρουν σε άλλους ανθρώπους. Με την προϋπόθεση ότι οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι ιδιαίτερα τοξικές, οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν στην οικογένεια τους σε περιόδους έντονου άγχους, για συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη, αλλά και για οικονομική βοήθεια όταν υπάρχει άμεση ανάγκη. Για τους πλείστους ανθρώπους, η οικογένεια αποτελεί την σταθερά τους, στην οποία είναι ευπρόσδεκτοι ακόμη και μετά τη διάπραξη σοβαρών λαθών.

Η  οικογένεια φέρνει μαζί της την ιστορία μας. Τα αδέρφια, οι γονείς και οι στενοί συγγενείς μας, γνωρίζουν κάθε πτυχή του εαυτού μας, ακόμη και τις πτυχές που οι ίδιοι δεν θυμόμαστε.  Οι αναμνήσεις, η υποστήριξη και η σχεδόν απεριόριστη αγάπη που μας δίνει η οικογένεια μας, μας κάνει να νιώθουμε ευτυχία και ανακούφιση από το άγχος. Δυστυχώς όμως, με την πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν οι ανθρώπινες σχέσεις, δεν είναι πάντα εύκολη η ουσιαστική σύνδεση με την οικογένεια. Αν θέλετε όμως να δεθείτε περισσότερο με την οικογένεια σας, τότε οι παρακάτω τρόποι σας ενδιαφέρουν.

Πώς θα δεθείτε περισσότερο με την οικογένεια σας;

1. Διαχειριστείτε κατάλληλα τους δύσκολους ανθρώπους

Η αντιμετώπιση των δύσκολων ανθρώπων δεν είναι ποτέ εύκολη. Παρόλο που πρέπει να αποφεύγετε να έχετε στη ζωή σας τεταμένες σχέσεις και συναναστροφές με δύσκολους ανθρώπους, δεν μπορείτε να απομακρύνετε τόσο εύκολα συγγενείς και συνεργάτες. Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις; Πιο κάτω αναφέρουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους δύσκολους συγγενείς, ώστε να αποφύγετε τις συγκρούσεις μαζί τους και να μειώσετε το άγχος που μπορεί να σας προκαλούν.

  • Διατηρήστε τις συζητήσεις μαζί τους ουδέτερες: Αποφύγετε να συζητάτε μαζί τους θέματα, όπως η θρησκεία και η πολιτική, που μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις. Στην περίπτωση μάλιστα που προσπαθήσουν να σας εμπλέξουν σε μια τέτοια συζήτηση, τότε αλλάξτε θέμα ή αλλάξτε δωμάτιο.
  • Αντιληφθείτε το ποιοι πραγματικά είναι: Για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τους δύσκολους ανθρώπους, μην προσπαθήσετε να τους αλλάξετε γνώμη. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τσακωθείτε. Μάλιστα θα σας είναι πολύ δύσκολο να τους αντιμετωπίσετε, οπότε παραμείνετε ουδέτεροι.
  • Αλλάξτε το μοτίβο των απαντήσεων σας: Χρησιμοποιήστε έντονο ύφος για να βάλετε όρια όταν σας αντιμετωπίζουν με απαράδεκτο τρόπο.
  • Δείτε την καλή πλευρά του χαρακτήρα τους: Να θυμάστε ότι το άτομο που έχετε απέναντι σας, δεν έχει μόνο κακές πλευρές. Προσπαθήστε λοιπόν, να βρείτε τις θετικές πτυχές του. Με τον τρόπο αυτό θα αισθανθεί την εκτίμηση σας και δεν θα βγάλει τον κακό του εαυτό. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπετε τα θετικά χαρακτηριστικά του άλλου, αλλά δεν πρέπει να προσποιείστε ότι τα αρνητικά του δεν υπάρχουν, γι΄ αυτό να είστε προσεκτικοί! Μην λέτε τα μυστικά σας σε ανθρώπους που κουτσομπολεύουν και αναζητήστε αγάπη μόνο από όσους είναι σε θέση να σας την δώσουν.
  • Αποστασιοποιηθείτε όταν χρειάζεται: Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται υποσυνείδητα το πότε πρέπει να αποστασιοποιηθούν από ένα άτομο. Αν νιώσετε κάτι τέτοιο, τότε απομακρυνθείτε χωρίς σκέψη. Στην περίπτωση μάλιστα που το άλλο πρόσωπο δεν μπορεί να συναναστραφεί μαζί σας χωρίς να σας ανταγωνίζεται, η ελαχιστοποίηση της επαφής μαζί του είναι μονόδρομος.

2. Βελτιώστε τις σχέσεις σας επικοινωνώντας με υγιή τρόπο

Η κοινωνική υποστήριξη ανακουφίζει από το άγχος, αλλά οι σχέσεις που δεν είναι υγιείς προκαλούν άγχος λόγω των συγκρούσεων που προκύπτουν. Πιο κάτω αναφέρονται μερικές συμβουλές για το πώς θα διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με σεβασμό, πράγμα που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα, αντί να καταστρέψει τη σχέση σας και να σας προσθέσει άγχος.

  • Ασχοληθείτε μόνο με το τωρινό πρόβλημα: Μερικές φορές, πάνω σε μια ένταση, αναφέρουμε θέματα που μας ενοχλήσαν στο παρελθόν. Αυτή η κίνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον καυγά. Εκείνο που έχετε να κάνετε είναι να ασχοληθείτε μόνο με το ζήτημα που προέκυψε τη δεδομένη στιγμή.
  • Ακούστε προσεκτικά την άλλη πλευρά: Οι περισσότεροι άνθρωποι, πάνω σε μια σύγκρουση, δεν ακούν ουσιαστικά την άλλη πλευρά. Εκείνο που κάνουν είναι να σκέφτονται αποκλειστικά το τι θα απαντήσουν. Η ουσιαστική, όμως, επικοινωνία, είναι πιο αποτελεσματική. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, δοκιμάστε να ακούσετε πραγματικά το τι σας λέει ο συνομιλητής σας, χωρίς να τον διακόπτετε παίρνοντας αμυντικό και ειρωνικό ύφος. Απλά ακούστε πραγματικά τι σας λέει, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρετε να τον καταλάβετε.
  • Προσπαθήστε να κατανοήσετε την άποψη του: Σε μια σύγκρουση, όλοι θέλουν να ακούγονται και να κατανοούνται. Όταν αναφέρουμε την δική μας άποψη έχουμε ως μοναδικό σκοπό να κάνουμε τον συνομιλητή μας να δει τα πράγματα με την δική μας οπτική και αυτό είναι φυσιολογικό, ωστόσο, η υπερβολική εστίαση στο να γίνουμε εμείς πάνω από όλα κατανοητοί, μπορεί να κάνει τον συνομιλητή μας να δυσανασχετήσει και τότε θα ξεσπάσει μεγαλύτερος καυγάς. Προσπαθήστε να δείτε πραγματικά την άλλη πλευρά και ακολούθως εξηγήστε καλύτερα τη δική σας.
  • Απαντήστε στην κριτική με συμπάθεια: Όταν κάποιος σας ασκεί κριτική, είναι φυσιολογικό να κρατάτε αμυντική στάση. Παρόλο που είναι δύσκολο να ανεχθείτε την κριτική του άλλου, είναι σημαντικό να την ακούσετε και να ανταποκριθείτε με ενσυναίσθηση σε αυτά που ακούτε. Την ίδια στιγμή, προσπαθήστε να καταλάβετε αν αυτό που ακούτε είναι αλήθεια. Να θυμάστε ότι αυτά που μας λένε οι άλλοι, είναι πολλές φορές, πολύτιμες πληροφορίες για τον εαυτό μας, που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους.
  • Αναλάβετε τις ευθύνες σας: Συνειδητοποιήστε ότι η προσωπική ευθύνη του καθενός, αποτελεί δύναμη και όχι αδυναμία. Όταν κάνετε λάθος, αναγνωρίστε το, καθώς η ουσιαστική επικοινωνία προϋποθέτει την παραδοχή του οποιουδήποτε λάθους. Εάν μοιράζεστε και οι δύο κάποιο μερίδιο ευθύνης, συζητήστε το και παραδεχτείτε το τι ανήκει σε ποιον. Αυτό θα οδηγήσει στην κατανόηση και στην λύση του προβλήματος.
  • Βρείτε λύσεις: Αντί να προσπαθήσετε να επιβάλετε τις επιθυμίες σας, προσπαθήστε να βρείτε μια λύση που θα ευχαριστεί και τις δύο πλευρές.
  • Κάντε ένα διάλειμμα: Πάνω στην ένταση της συζήτησης, η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη. Όταν λοιπόν νιώθετε θυμό, σταματήστε τη συζήτηση -που μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα- και συνεχίστε την όταν τα πνεύματα θα έχουν ηρεμήσει.
  • Ζητήστε βοήθεια εάν το χρειάζεστε: Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι σε στιγμές έντασης ο σύντροφος σας δεν σας σέβεται και δυσκολεύεστε και εσείς να τον σεβαστείτε – και παρά τις συζητήσεις σας τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται- ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό, ώστε να μπορέσετε να αναπτύξετε μαζί τις δεξιότητες που χρειάζεστε για την επίλυση μελλοντικών συγκρούσεων με σεβασμό.

3. Διαχειριστείτε την αδελφική ανταγωνιστικότητα

Στην περίπτωση που νιώθετε ότι η σχέση σας με την οικογένεια σας δεν είναι και η καλύτερη, γιατί θεωρείτε ότι οι γονείς σας ευνοούν ένα από τα αδέλφια σας, τότε πρέπει να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι. Για να διαχειριστείτε τον αδελφικό ανταγωνισμό, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές:

  • Μην το παίρνετε προσωπικά: Κατανοήστε ότι κανένας γονιός δεν αγαπά περισσότερο το ένα του παιδί, συγκριτικά με το άλλο. Απλά μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο να είναι πιο κοντά με ένα από τα αδέρφια σας. Μάλιστα μπορεί να μην αντιλαμβάνεται καν ότι του δείχνει περισσότερη συμπάθεια. Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλει να σας πληγώσει.
  • Βρείτε υποστήριξη αλλού: Βρείτε υποστηρικτικούς ανθρώπους για να νιώσετε την αγάπη, την αποδοχή και την έγκριση που δεν μπορείτε να πάρετε από τους γονείς σας. Το γεγονός ότι γεννιόμαστε σε μια οικογένεια, δεν σημαίνει πως όλοι στην οικογένεια – και οι γονείς μας- σκέφτονται ακριβώς όπως εμείς.
  • Μην διαιωνίζετε την αδελφική αντιπαλότητα: Μην ανταγωνίζεστε τα αδέλφια σας και μην τους κατηγορείτε ότι ευνοούνται από τους γονείς σας. Δεν μπορείτε να τους κατηγορήσετε που θέλουν την αγάπη και την έγκριση του γονέα τους. Απλώς αποδεχτείτε ότι η σχέση σας με τους γονείς σας, είναι δική σας και προσπαθήστε να την κρατήσετε έξω από τις αδελφικές σας σχέσεις.
  • Αποδεχτείτε την πραγματικότητα: Θα νιώσετε καλύτερα αν δεχτείτε ότι δεν μπορείτε να λάβετε τόσο μεγάλη υποστήριξη από τους γονείς σας, όση θα θέλατε. Από ένα σημείο και έπειτα δεν θα τους έχετε ανάγκη γιατί θα έχετε ήδη αποκτήσει την προσωπική σας δύναμη. Παρόλο που μπορεί αρχικά να σας είναι δύσκολο να σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο, αν το καταφέρετε θα νιώσετε σίγουρα καλύτερα με τον εαυτό σας.
  • Επενδύστε στη δική σας οικογένεια: Εάν έχετε ήδη δημιουργήσει την δική σας οικογένεια, εστιάστε σε αυτά που μοιράζεστε μεταξύ σας και σε ότι μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved