Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Υγιές πεπτικό σύστημα: Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα του supermarket σας;

“Τα τρόφιμα που θέλουμε να τρώμε δεν συμβαδίζουν με αυτά που πρέπει να τρώμε”. Αυτή η στάση απέναντι στο φαγητό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της υγείας μας. Κάθε μέρος του σώματός μας χρειάζεται διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πλέον ότι ο μικροβιόκοσμος του εντέρου μας (κοινώς γνωστός ως βακτήρια του εντέρου) έχει τεράστιο αντίκτυπο στο υπόλοιπο σώμα μας, ψυχικά και σωματικά.

Τι θα γινόταν αν τα βακτήρια του εντέρου μας διάλεγαν το φαγητό μας;

Φανταστείτε για μια στιγμή ότι το έντερό σας θα μπορούσε να σας μιλήσει, έτσι ώστε όταν περιπλανιέστε στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ για τρόφιμα, το έντερό σας να έχει λόγο στο τι θα επιλέξετε. Τι θα διάλεγε από τα ράφια και τι θα βάζατε στο καρότσι;

Για να διατηρήσουμε το έντερο μας υγιές, πρέπει να διατηρήσουμε υγιή τα βακτήρια του εντέρου ή το “μικροβίωμά” μας. Το μικροβίωμα είναι σαν έναν ζωολογικό κήπο με χιλιάδες διαφορετικούς τύπους οργανισμών που όλοι χρειάζονται τροφή με διαφορετικούς τρόπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση μιας ποικιλόμορφης διατροφής βοηθά στην υγεία του εντέρου.

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε “κανονικές” ποσότητες κάποιων δύσπεπτων τροφών, όπως οι φυτικές ίνες και τα σάκχαρα των φρούτων, τότε προσπαθήστε να παίρνετε πολύ μικρές ποσότητες αναμεμειγμένες με τροφές με τις οποίες νιώθετε καλά, καθώς αυτό μπορεί να τις κάνει ανεκτές για την πέψη σας και να είναι αρκετές για να ταΐσετε αυτά τα καλά βακτήρια, διατηρώντας το έντερό μας καλά ισορροπημένο. Εάν η δίαιτα δεν λειτουργεί, τότε μπορούν να γίνουν απλές εξετάσεις, όπως η εξέταση αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε έντερο θα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι ακόλουθες τροφές έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν την υγεία του εντέρου και τη συνολική υγεία.

Ποιες είναι οι τροφές που χρειάζεται το στομάχι σας;

  1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής άλεσης, των λαχανικών και των οσπρίων, είναι όλα φιλικά προς το έντερο. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να διατηρούμε την κανονικότητά μας, διογκώνουν τα κόπρανά μας και λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά (που σημαίνει ότι παρέχουν μια πολύ καλή πηγή τροφής για τα καλά βακτήρια). Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε μάλιστα ότι η μη κατανάλωση φυτικών ινών θα μπορούσε να οδηγήσει στο να τρώνε τα βακτήρια του εντέρου την προστατευτική βλεννογόνο επένδυση του στομάχου σας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονή και μόλυνση.

  1. Τρόφιμα που περιέχουν φυσικά ζωντανά βακτήρια

Τρόφιμα όπως τα γιαούρτια, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ορισμένα τυριά λέγεται ότι είναι “ζωντανάτρόφιμα ή προβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή περιέχει βακτήρια τα οποία όταν καταναλωθούν θα αποικίσουν στο έντερο, προσθέτοντας στα καλά βακτήρια που ήδη υπάρχουν. Όσο περισσότερα καλά βακτήρια καταπολεμούν τυχόν κακά βακτήρια, τόσο το καλύτερο!

  1. Ποικιλία χρωμάτων και τύπων τροφής

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που αποτελείται από μια ποικιλία τροφίμων και χρωμάτων είναι σημαντική για τη βακτηριακή ποικιλομορφία και με τη σειρά της καλύτερη για την ανοσία και τη συνολική υγεία. Προσπαθήστε λοιπόν να φροντίσετε το καρότσι με τα ψώνια σας να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφίμων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά) και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων.

Ποιες τροφές δεν χρειάζεται το έντερό σας;

  1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Έχει βρεθεί ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά συμβάλλουν σε αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να γίνει παχύσαρκο ή/και να αναπτύξει χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Αποφύγετε: λιπαρά κρέατα, πουλερικά και προϊόντα που περιέχουν βούτυρο, όπως αρτοσκευάσματα, μπισκότα, κέικ και επιδόρπια όπως το παγωτό.

  1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία και την καθημερινή λειτουργία του εντέρου μας.

Αποφύγετε: ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, σοκολάτα, έτοιμες σάλτσες και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

  1. Επεξεργασμένα και εξευγενισμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα αυτά όχι μόνο περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα λίπους και ζάχαρης, αλλά συχνά περιέχουν και γαλακτωματοποιητές που δρουν για τη σταθεροποίηση του τροφίμου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να επηρεάζουν την υγεία των βακτηρίων του εντέρου μας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Αποφύγετε: πίτσες, έτοιμα γεύματα, επεξεργασμένα κρέατα και παστίλιες.

Όλο και περισσότερα στοιχεία εμφανίζονται που δείχνουν ότι το έντερό μας επηρεάζει όχι μόνο το πώς αισθάνεται η κοιλιά μας, αλλά και το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, το πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξουμε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ακόμη και ότι θεραπεύοντας το έντερο είστε σε θέση, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θεραπεύσετε την κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το έντερο είναι γεμάτο από καλά βακτήρια είναι σε θέση να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται σεροτονίνη και μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι.

Έτσι, ίσως θα πρέπει όλοι μας να ακούσουμε λίγο περισσότερο τις φωνές του εντέρου μας όταν θα πάμε το επόμενο διάστημα στο σούπερ μάρκετ.


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A Dietary Fiber-Deprived Gut Microbiota Degrades the Colonic Mucus Barrier and Enhances Pathogen Susceptibility https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(16)31464-7

The Gut-Brain Axis: The Missing Link in Depression https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662178/

Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome https://www.nature.com/articles/nature14232

Effect of diets low and high in refined sugars on gut transit, bile acid metabolism, and bacterial fermentation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1379072/?page=1