Υγεία των δοντιών

Υγιή δόντια: 19 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σας

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες, που αν και φαινομενικά ακίνδυνες καταστρέφουν τα δόντια.

Ποιες συνήθειες καταστρέφουν τα δόντια;

1. Μασάτε πάγο

Ο πάγος δεν περιέχει ζάχαρη και λογικά θα νομίζετε ότι δεν προκαλεί βλάβη στα δόντια. Το μάσημα του όμως, μπορεί να ραγίσει, ακόμη και να σπάσει τα δόντια σας. Επιπρόσθετα, μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο, καθώς τα πολύ ζεστά και τα πολύ κρύα φαγητά προκαλούν γρήγορο και έντονο πονόδοντο.

2. Κάνετε αθλήματα χωρίς προστατευτικό δοντιών

Το προστατευτικό δοντιών είναι ένα κομμάτι πλαστικό ή σιλικόνη, που προστατεύει την πάνω σειρά των δοντιών. Για μερικά παιχνίδια, το εν λόγω προστατευτικό, είναι απαραίτητο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπηθούν τα δόντια με κάποιο τρόπο και να σπάσουν, όπως για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο. Προμηθευτείτε, λοιπόν το εν λόγω προστατευτικό, από κάποιο κατάστημα με οδοντιατρικά είδη.

3. Πίνετε γάλα ή ζαχαρωτά ποτά στο κρεβάτι πριν από τον ύπνο

Το πλύσιμο των δοντιών είναι μια καλή συνήθεια που προστατεύει από πολύ μικρή ηλικία τα δόντια του ανθρώπου. Το να δίνετε στο παιδί σας ένα μπουκάλι γάλα για να κοιμηθεί, είναι μια πολύ κακή επιλογή, καθώς κολλάνε σάκχαρα στα δόντια του, καταστρέφοντας το σμάλτο και οδηγώντας σε τερηδόνα.

4. Έχετε σκουλαρίκια στη γλώσσα

Τα σκουλαρίκια στη γλώσσα μπορεί να είναι μοντέρνα, αλλά το μάσημα με αυτό το μεταλλικό πράγμα στο στόμα σας, μπορεί να σπάσει τα δόντια σας. Επιπρόσθετα, το μέταλλο τρίβεται στα ούλα, προκαλώντας βλάβη και κατά συνέπεια απώλεια δοντιών. Τέλος, νοουμένου ότι το στόμα φιλοξενεί πολλά βακτήρια, το τρύπημα στη γλώσσα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και πληγών.

5. Τρίζετε τα δόντια σας όταν κοιμάστε

Το τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο, οφείλεται κυρίως σε στρεσογόνους παράγοντες και προκαλεί πόνο στα δόντια. Μπορείτε λοιπόν, να φοράτε προστατευτικό δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να αποφύγετε τις ζημίες που προκαλεί αυτή η αθέλητη συνήθεια.

6. Χρησιμοποιείτε σταγόνες για τον βήχα

Οι σταγόνες μπορεί να καταπραΰνουν τον βήχα, όπως και οι καραμέλες, αλλά είναι γεμάτες με ζάχαρη. Όταν ηρεμήσει ο βήχας σας, πρέπει να πλένετε τα δόντια σας, καθώς η ζάχαρη από τις σταγόνες αντιδρά με την κολλώδη πλάκα που καλύπτει τα δόντια σας και στη συνέχεια, τα βακτήρια της πλάκας μετατρέπουν τη ζάχαρη σε ένα οξύ, το οποίο τρώει το σμάλτο των δοντιών.

7. Τρώτε καραμέλες

Όλες οι λιχουδιές που περιέχουν ζάχαρη οδηγούν σε τερηδόνα αν δεν πλένετε τα δόντια σας, καθώς κολλάνε στα δόντια, διατηρώντας τη ζάχαρη πάνω στην οδοντοστοιχία σας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οξέα, όπως είπαμε πιο πάνω, τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

8. Πίνετε σόδα

Η σόδα μπορεί να περιέχει έως και 11 κουταλάκια ζάχαρης και έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με τις καραμέλες. Επιπρόσθετα, περιέχει φωσφορικά και κιτρικά οξέα, τα οποία επίσης καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

9. Ανοίγετε αντικείμενα με τα δόντια σας

Το να ανοίγετε αντικείμενα, όπως μπουκάλια, με τα δόντια σας, μπορεί να είναι βολικό εκείνη τη στιγμή, αλλά είναι μια συνήθεια που μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει τα δόντια σας.

10. Καταναλώνετε αθλητικά Ποτά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα κρύο αθλητικό ποτό θα σας αναζωογονήσει μετά από μια έντονη προπόνηση. Αλλά αυτά τα ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και ακριβώς όπως η καραμέλα και η σόδα, κάνουν μια όξινη επίθεση στο σμάλτο και το καταστρέφουν. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών, μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνθεση δοντιών.

11. Πίνετε έτοιμους χυμούς φρούτων

Οι χυμοί φρούτων, παρόλο που περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, οι περισσότεροι περιέχουν επίσης και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λειτουργούν ακριβώς όπως τα υπόλοιπα ζαχαρούχα ποτά, ενάντια στο σμάλτο. Μπορείτε λοιπόν, να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή να φτιάχνετε τον δικό σας φυσικό χυμό. Εάν δεν έχετε χρόνο, φροντίστε να αραιώνετε τον έτοιμο χυμό με λίγο νερό.

12. Τρώτε πατατάκια

Τα αμυλώδη τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, κολλούν συνήθως πάνω στα δόντια, προκαλώντας τα βακτηρίδια της πλάκας να μετατρέψουν τα υπολείμματα σε οξύ, το οποίο επιτίθεται στο σμάλτο. Όποτε φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων και να πλένετε σχολαστικά τα δόντια σας.

13. Τρώτε συνέχεια σνακ

Τα σνακ, παράγουν λιγότερο σάλιο από άλλα γεύματα, με αποτέλεσμα να μένουν πολλά υπολείμματα στα δόντια σας για περισσότερες ώρες, προκαλώντας βλάβη στο σμάλτο. Φροντίστε λοιπόν, να μειώσετε την κατανάλωση τους ή να επιλέγετε σνακ με λιγότερη ζάχαρη και άμυλο.

14. Μασάτε μολύβια

Εάν έχετε την κακή συνήθεια να μασάτε την άκρη των μολυβιών σας, τότε να θυμάστε πως αυτό λειτουργεί ακριβώς όπως το μάσημα του πάγου, καθώς μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει κάποιο δόντι.

15. Καταναλώνετε καφέ

Το σκούρο χρώμα και η οξύτητα του καφέ μπορεί να κιτρινίσει τα δόντια σας με την πάροδο του χρόνου. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το αντιαισθητικό χρώμα μπορείτε να κάνετε λεύκανση.

16. Καπνίζετε

Τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού, δεν κιτρινίζουν απλά τα δόντια, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια στα ούλα, η οποία θα αναγκάσει τα δόντια με την πάροδο του χρόνου να πέσουν. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος, των χειλιών και της γλώσσας.

17. Πίνετε κόκκινο κρασί

Τα οξέα που υπάρχουν στο κρασί καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, κάνοντας τα πιο ευάλωτα. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης χρωστικές ουσίες που ονομάζονται χρωμογόνα και τανίνες, οι οποίες  κολλούν στα δόντια και αλλοιώνουν το χρώμα τους.

18. Πίνετε λευκό κρασί

Ίσως να νομίζετε ότι αν επιλέξετε λευκό κρασί θα προστατεύσετε τα δόντια σας. Αλλά τα οξέα εξακολουθούν να αποδυναμώνουν το σμάλτο, κάνοντας τα δόντια πιο ευάλωτα. Το πλύσιμο των δοντιών μετά την κατανάλωση κρασιού (λευκού ή κόκκινου) μπορεί να καταπολεμήσει την επίδραση των χρωστικών ουσιών που περιέχει.

19. Κάνετε συχνά εμετό

Ο συχνός εμετός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στην υγεία των δοντιών, καθώς περιέχει ισχυρά οξέα που διαβρώνουν και αποδυναμώνουν τα δόντια. Επίσης, τα εν λόγω οξέα προκαλούν κακή αναπνοή. Αν κάνετε συχνά εμετό για ψυχολογικούς λόγους μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας, καθώς η βουλιμιά μπορεί να οδηγήσει σε πολλά δυσάρεστα προβλήματα υγείας Αν κάνετε πολλούς εμέτους λόγω υπερέμεσης κύησης συζητείστε με τον γυναικολόγο σας τρόπους ανακούφισης και πλένετε τα δόντια σας συχνά.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Slideshow: 19 Habits That Wreck Your Teeth https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-teeth-wreckers

USDA https://www.usda.gov/

NYU News https://www.nyu.edu/about/news-publications/news.html

NPR : National Public Radio : News & Analysis, World, US https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/

Consumer Guide to Dentistry https://www.yourdentistryguide.com/

California Dental Association. https://www.cda.org/Home/About/Contact-Us

American Dental Association. https://www.ada.org/en