Καρκίνος

Υγρή βιοψία: Εντοπίζει πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού

Οι μαστογραφίες αποτελούν το χρυσό πρότυπο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, αλλά δεν είναι αλάνθαστες, ειδικά για γυναίκες με πυκνό ιστό μαστού. (Καρκίνος μαστού: Προοδευτική θεραπεία με Herceptin)

Πλέον, μια πολλά υποσχόμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ένας ευκολότερος και πιο δίκαιος τρόπος για να διαπιστωθούν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού και αυτός ο τρόπος ονομάζεται «υγρή βιοψία».

Η Dorraya El-Ashry, PhD, επικεφαλής υπεύθυνη στο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού, εξήγησε ότι ο όρος «υγρή βιοψία» καλύπτει ένα μεγάλο σύνολο εξετάσεων που αναζητούν ανωμαλίες στο αίμα, που θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια καρκίνου. (Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νεαρές γυναίκες!)

Η παρούσα μελέτη ήταν μικρή, αλλά τα ευρήματά της θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα που τελικά να οδηγήσουν στην ευρεία χρήση των τεστ υγρής βιοψίας. (Καρκίνος του μαστού και αυτοέλεγχος: Ποιες αλλαγές είναι ανησυχητικές;)


Τα τεστ υγρής βιοψίας μπορούν να αποκαλύψουν πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού;

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν 100 γυναίκες ασθενείς από το 2013 έως το 2017. Από τις συμμετέχουσες, οι 60 είχαν καρκίνο του μαστού σε πρώιμο ή τελευταίο στάδιο, ενώ οι υπόλοιπες ήταν υγιείς.

Οι ασθενείς κλήθηκαν να δώσουν αίμα. Τα δείγματα αίματος εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο που είναι ικανή να εντοπίσει βιοδείκτες που ονομάζονται ογκοσώματα, τα οποία έχουν ενδεικτικά σημάδια των καρκινικών κυττάρων από τα οποία προέρχονται. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Τι είναι τα Ογκοσώματα;

Σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτορα Sonia Maryam Setayesh, συν-συγγραφέα της μελέτης, τα ογκοσώματα μοιάζουν με το αλλαγμένο δέρμα ενός φιδιού. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

Τα ογκοσώματα εκκρίνονται από τα καρκινικά κύτταρα για να επικοινωνήσουν με άλλα κύτταρα. Παράγονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «διόγκωση», όπου ένα μέρος του κυττάρου βγαίνει και διαχωρίζεται από το αρχικό καρκινικό κύτταρο.

Σύμφωνα με την Setayesh, οι ερευνητές προηγούμενων μελετών κατάφεραν να βρουν μόνο κύτταρα όγκου ή DNA απαλλαγμένο από κύτταρα, τα οποία αποτελούν σημάδια καρκίνου του μαστού τελικού σταδίου. Τα ογκοσώματα, από την άλλη, εμφανίζονται σε μεγαλύτερους όγκους στα αρχικά στάδια του καρκίνου του μαστού, γι’ αυτό και μπορούν να αποτελέσουν δείκτη για την έγκαιρη ανίχνευσή του. (Καρκίνος του μαστού: Πώς να ελέγξετε το στήθος σας;)

Μπορούν οι υγρές βιοψίες να χρησιμοποιηθούν και για άλλους καρκίνους;

Δεδομένου ότι τα ογκοσώματα μοιράζονται γονιδιωματικό υλικό με τα κύτταρα-ξενιστές τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό αρκετών διαφορετικών καρκίνων. (Βιοψία μαστού: Τι πρέπει να ξέρετε;)

Η νέα μελέτη εξέτασε καρκινικούς δείκτες ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, αλλά οι εξετάσεις αίματος έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης. (Καρκίνος: Μειώνονται τα ποσοστά θανάτου)

Σύμφωνα με την El-Ashry, τα τεστ υγρής βιοψίας, που είναι γνωστά ως τεστ ανίχνευσης πολλαπλών καρκίνων, μπορούν να αναζητήσουν διαφορετικούς καρκίνους χρησιμοποιώντας την ίδια αιμοληψία.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και δοκιμές προτού οι υγρές βιοψίες χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, αλλά σίγουρα τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, ειδικά για άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και γυναίκες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαστογραφίες για τον οποιοδήποτε ιατρικό λόγο ή για λόγους μειωμένης πρόσβασης σε τέτοιες τεχνολογίες. (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μαστογραφία)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Liquid Biopsy Spots Early Signs of Breast Cancer https://www.verywellhealth.com/liquid-biopsy-spots-early-signs-of-breast-cancer-6822700

Multianalyte liquid biopsy to aid the diagnostic workup of breast cancer https://www.nature.com/articles/s41523-022-00480-4