Διατροφή

Υπάρχει ένας απλός και υγιεινός τρόπος για την απώλεια βάρους

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δίαιτες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά μερικές από αυτές είναι περίπλοκες. Υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος και είναι να χρησιμοποιήσετε την ταξινόμηση των τροφίμων NOVA.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα:

Ένα ζευγάρι έχει πολύ διαφορετικούς τρόπους διατροφής. Το πρωινό της γυναίκας είναι ένα φρούτο, το μεσημεριανό της είναι ένα μια σαλάτα με μισό αβοκάντο, ραπανάκια, καρότα, αγγούρια, πιπεριές, φρέσκα μανιτάρια και μερικά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια. Το δείπνο είναι πολύ συχνά ένα κομμάτι ψητό ψάρι ή κοτόπουλο στη σχάρα με μια μεγάλη μερίδα σαλάτα. Το επιδόρπιό της είναι ένα απλό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και με χαμηλά λιπαρά με μούρα.

Το πρωινό του συζύγου της είναι βάφλες με σιρόπι με σφενδάμο χωρίς ζάχαρη και χαμηλές θερμίδες. Το μεσημεριανό του γεύμα βασίζεται σε σαλάμι, πεπερόνι ή κρέας, το δείπνο του ποικίλλει και είναι συχνά υγιεινό, αλλά αν τον άφηναν μόνο του, θα έτρωγε 2 πικάντικα λουκάνικα με πατατάκια λαχανικών. Τα αγαπημένα του ποτά είναι τα αναψυκτικά διαίτης. Ο σύζυγός μου θα μπορούσε να ωφεληθεί από το να χάσει μερικά κιλά.

Τι είναι η ταξινόμηση των τροφίμων ΝΟVA;

Βρίσκονται και στα δύο άκρα της ταξινόμησης των τροφίμων NOVA. Η ταξινόμηση NOVA που περιγράφεται από τον Carlos Augusto Monteiro από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας ταξινομεί τα τρόφιμα ανάλογα με το αν είναι επεξεργασμένα ή όχι.

Η NOVA 1 περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία (αυτά που τρώει η γυναίκα), η NOVA 4 είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (αυτά που τρώει ο σύζυγός της). Τα NOVA 2 και 3 δεν είναι τόσο επεξεργασμένα όσο τα Nova 4, αλλά είναι περισσότερο επεξεργασμένα από τα Nova 1.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, υδρογονωμένα έλαια, υδρολυμένες πρωτεΐνες, τεχνητές γεύσεις, ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές ουσίες, πυκνωτικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά, αφριστικά, ανθρακούχα, διογκωτικά ή πηκτικά μέσα. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι είναι φθηνά, έτοιμα προς κατανάλωση, υπερ-γευστικά, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και – χάρη στη μεγάλη διάρκεια ζωής τους – είναι άμεσα διαθέσιμα σε κάθε παντοπωλείο.

Μπορούν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

Μελέτες συνδέουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με την παχυσαρκία:

O Carlos Monteiro μελέτησε τη διαθεσιμότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (Nova 4) σε 19 ευρωπαϊκές χώρες και τη σχέση τους με την παχυσαρκία. Ο Monteiro κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βρέθηκε “ μια σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της διαθεσιμότητας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στα εθνικά νοικοκυριά και του εθνικού επιπολασμού της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων“. Παρόμοιες μελέτες έγιναν στον Καναδά και στη Βραζιλία με το ίδιο συμπέρασμα.

Ο Kevin Hall και οι συνεργάτες του εξέθεσαν 20 άτομα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα για τις 2 επόμενες εβδομάδες. Περιγράφουν ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα πήραν βάρος για τις πρώτες 2 εβδομάδες και στη συνέχεια έχασαν βάρος τις επόμενες 2 εβδομάδες (τρώγοντας μη επεξεργασμένα τρόφιμα). Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και αυξάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Με ποιους άλλους κινδύνους θα μπορούσαν να συνδεθούν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;

Ο κίνδυνος των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να είναι όχι μόνο η αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος: Γαλλικές μελέτες που έγιναν σε 104.980 συμμετέχοντες μεταξύ 2009 και 2017 δείχνουν ότι η αύξηση του ποσοστού των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων και σημαντική αύξηση όλων των μορφών καρκίνου.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το γεγονός ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο δεν σημαίνει ότι αποτελούν την αιτία τους. Η συσχέτιση δεν σημαίνει και αιτιώδης συνάφεια.

Παρ’ όλα αυτά, παροτρύνουν στους ανθρώπους να επιμείνουν στα φρέσκα φρούτα, τις σαλάτες και τα λαχανικά (ωμά, στον ατμό ή στο τηγάνι) και να μείνουν μακριά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ,ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή των παιδιών.

Φροντίστε λοιπόν να εξετάζετε τον κατάλογο των συστατικών κάθε τροφίμου που αγοράζετε, περάστε τον περισσότερο χρόνο σας στο διάδρομο με τα φρέσκα προϊόντα και αρχίστε να μαγειρεύετε.

Το μαγείρεμα λαχανικών με φρέσκο σκόρδο, κρεμμύδι, φρέσκο δεντρολίβανο, θυμάρι και άλλα φρέσκα προϊόντα μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικό για τρεις λόγους: Η γεύση θα είναι απίστευτη, τα οφέλη για την υγεία ανεκτίμητα και θα μειώσετε το βάρος σας.

Αν όμως δεν θέλετε να αφιερώσετε χρόνο στο μαγείρεμα, φάτε φρούτα

Εξάλλου, υπάρχει καλύτερη γεύση από ένα ώριμο ροδάκινο, ένα μήλο ή μερικές φρέσκες φράουλες;


+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413119302487

Ultra-processed foods: what they are and how to identify them https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30744710/

Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/household-availability-of-ultraprocessed-foods-and-obesity-in-nineteen-european-countries/D63EF7095E8EFE72BD825AFC2F331149

Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort https://www.bmj.com/content/360/bmj.k322.long

Consumption of ultra-processed foods and obesity in Canada https://link.springer.com/article/10.17269/s41997-018-0130-x

Consumption of ultra-processed food and obesity: cross sectional results from the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil) cohort (2008–2010) https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/consumption-of-ultraprocessed-food-and-obesity-cross-sectional-results-from-the-brazilian-longitudinal-study-of-adult-health-elsabrasil-cohort-20082010/FA0AE160F8735A7B263D0DDD97C77814

Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé) https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451