Μολυσματικές ασθένειες

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης HIV μέσω του στοματικού σεξ;

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης HIV μέσω του στοματικού σεξ;

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω κολπικού ή πρωκτικού σεξ, καθώς και μέσω κοινής χρήσης ενέσιμου εξοπλισμού ναρκωτικών. Ωστόσο, παρόλο που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, υπάρχει ενδεχόμενο μετάδοσης και μέσω του στοματικού σεξ, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ).

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων όταν τα υγρά του ενός έρχονται σε επαφή με την κυκλοφορία του αίματος του άλλου. Αυτή η επαφή μπορεί να συμβεί μέσω ενός κοψίματος στο δέρμα ή μέσω του ιστού του κόλπου, του ορθού, της ακροποσθίας ή του ανοίγματος του πέους.

Παρόλο που ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV μέσω του στοματικού σεξ είναι όπως είπαμε μικρότερος,  υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που τον αυξάνουν, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω. (Η FDA εγκρίνει το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για πρόληψη του HIV)

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV μέσω του στοματικού σεξ;

Σύμφωνα με το HIV.gov, το στοματικό σεξ ενέχει χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του HIV, ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός και αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες πραγματοποιείται το στοματικό σεξ. (Εντοπίστηκε νέα πιο μολυσματική παραλλαγή του HIV)

Ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV μέσω του στοματικού σεξ, εξαρτάται από τους πιο κάτω παράγοντες:

  • Αν δέχεστε στοματικό σεξ: Η δεκτική στοματική σεξουαλική επαφή με ένα άτομο που είχε οριστεί αρσενικό κατά τη γέννηση (AMAB) και έχει HIV ενέχει χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν το πέος ενός οροθετικού εισέλθει στο στόμα κάποιου άλλου ή εκσπερματώσει σε αυτό.
  • Αν κάνετε στοματικό σεξ: Τα ένζυμα του σάλιου είναι προστατευτικά, διότι εξουδετερώνουν πολλά ιικά σωματίδια. Η μόλυνση είναι πιθανή μόνο εάν το άτομο που κάνει στοματικό σεξ σε ένα οροθετικό έχει αιμορραγία στα ούλα ή έλκος στο στόμα.
  • Ιικό φορτίο: Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HIV εάν το οροθετικό άτομο έχει υψηλό ιικό φορτίο, το οποίο αυξάνει την μολυσματικότητα. Εάν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο, υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού. (AIDS: Μεταδίδει τον ιό HIV όποιος έχει χαμηλό ιικό φορτίο;)
  • Εκσπερμάτωση: Κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, η εκσπερμάτιση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης.
  • Κοψίματα, πληγές ή έλκη: Οι πληγές στο στόμα, στον κόλπο, στον πρωκτό ή στο πέος είναι πιθανοί τρόποι μετάδοσης του HIV. Σημειώνεται ότι οι λοιμώξεις που σχετίζονται με τον HIV, όπως η καντιντίαση, μπορούν να προκαλέσουν πληγές που επηρεάζουν την ακεραιότητα του ιστού του στόματος.
  • Εμμηνόρροια: Τα επίπεδα του ιικού φορτίου του HIV είναι υψηλότερα στο κολπικό υγρό όταν μια γυναίκα έχει περίοδο. Η επαφή του στόματος με το αίμα της περιόδου αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV;

Αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ, είναι καλύτερο να λαμβάνονται μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

1. Εάν είστε οροθετικός

Το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο καθιστά αδύνατη τη μετάδοση του HIV, οπότε η αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) κρίνεται απαραίτητη. Με την εν λόγω θεραπεία, ο κίνδυνος μετάδοσης σε ζευγάρια μεικτής κατάστασης μειώνεται κατά 96%.  Οι περισσότεροι οροθετικοί βλέπουν το ιικό τους φορτίο να μειώνεται εντός 6 μηνών, ενώ αν παραμείνει μη ανιχνεύσιμο για τουλάχιστον 6 μήνες, τότε ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ. (Εξέταση ιικού φορτίου HIV)

Τονίζεται ότι στο μεσοδιάστημα, μέχρι το ιικό φορτίο να μειωθεί ικανοποιητικά, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.

2. Εάν είστε HIV-αρνητικός

Εάν δεν έχετε HIV, αλλά σύντροφός σας έχει, στραφείτε προς το χάπι προφύλαξης από την έκθεση (PrEP), το οποίo λαμβάνεται καθημερινά και εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού, βοηθώντας στην πρόληψη της μετάδοσης. (HIV: Μετάδοση και μέτρα προστασίας κατά το σεξ)

Εάν έχετε κάνει σεξ με κάποιον που δεν γνωρίζετε την κατάστασή του ή με κάποιον οροθετικό, χωρίς προφύλαξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP) για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης. Η θεραπεία PEP πρέπει να ξεκινά εντός 72 ωρών από την έκθεση. (Ποιες παρενέργειες προκαλούν τα φάρμακα για τον HIV;)

+ 15 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can You Contract HIV Through Oral Sex? https://www.healthline.com/health/oral-sex-hiv#reducing-your-risk

STIs Are NBD — Really. Here’s How to Talk About It https://www.healthline.com/health/healthy-sex/how-to-share-your-sti-std-status

How to Access Free or Low-Cost STI Testing in Each State https://www.healthline.com/health/healthy-sex/free-sti-testing

What Is HIV PrEP and How Does It Work? https://www.healthline.com/health/hiv-aids/hiv-prevention/hiv-prep

Understanding ART for HIV https://www.healthline.com/health/hiv-aids/understanding-the-aids-cocktail

Menstruation https://www.tht.org.uk/hiv-and-sexual-health/living-hiv-long-term/menstruation

STDs and HIV – CDC Fact Sheet https://www.cdc.gov/std/hiv/stdfact-std-hiv-detailed.htm

Oral Thrush and HIV: What's the Connection? https://www.healthline.com/health/hiv/oral-thrush-hiv

What’s the Connection Between Viral Load and Risk of HIV Transmission https://www.healthline.com/health/hiv-aids/undetectable-viral-load-transmission-risk

Oral sex https://www.tht.org.uk/hiv-and-sexual-health/sexual-health/improving-your-sexual-health/oral-sex

Canadian consensus statement on HIV and its transmission in the context of criminal law https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4173974/

The Oral Mucosa Immune Environment and Oral Transmission of HIV/SIV https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3821196/

Oral STDs: What Are the Symptoms? https://www.healthline.com/health/healthy-sex/oral-stds

A Comprehensive Guide to HIV and AIDS https://www.healthline.com/health/hiv-aids

Can HIV be transmitted through oral sex (fellatio and cunnilingus)? https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/can-hiv-be-transmitted-through-oral-sex-fellatio-and-cunnilingus/