Ύπνος

Υπάρχει σωστή θερμοκρασία για τον ύπνο;

Ως μέρος του φυσιολογικού κιρκάδιου (ημερήσιου) ρυθμού μας, το σώμα μας ψύχεται στο μέσο του απογεύματος και ψύχεται ακόμη περισσότερο ενώ κοιμόμαστε. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο εσωτερικός θερμοστάτης του σώματός σας είναι ρυθμισμένος πολύ ψηλά ή στο ότι ο κιρκάδιος ρυθμός σας καθυστερεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σκόπιμη ψύξη του σώματός σας, με ένα χλιαρό μπάνιο ή ντους πριν από τον ύπνο για παράδειγμα, μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Η τοποθέτηση μιας θερμοφόρας δίπλα στα πόδια σας ή ακόμη και η χρήση άνετων καλτσών στο κρεβάτι μπορεί επίσης να βοηθήσει. Όταν έχετε κάτι ζεστό δίπλα στο δέρμα σας, τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο σημείο διαστέλλονται (διευρύνονται), ώστε να χάνετε θερμότητα μέσω του δέρματός σας, και αυτό μπορεί να βοηθήσει να δροσιστεί το σώμα στο σύνολό του.

Καθώς μεγαλώνουμε, το μέγεθος των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται μικρότερο και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που πολλοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το υπνοδωμάτιό μου;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία δωματίου στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 15,5 και 20° Κελσίου . Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι πρέπει να θερμαίνουν τα σπίτια τους το μεγαλύτερο μέρος του έτους για να διατηρούν σωστές θερμοκρασίες.

Αν έχετε ξεχωριστό θερμοστάτη στο υπνοδωμάτιο, μπορείτε να τον ρυθμίσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο σπίτι ή να κλείσετε τη θέρμανση μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο, ώστε η σταδιακή ψύξη του σπιτιού να συνεργαστεί με τη φυσική ψύξη του σώματός σας.

Στις θερμότερες χώρες, μια καλή θερμοκρασία διατηρείται με ανεμιστήρες ή κλιματισμό. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε την κρεβατοκάμαρα σε δροσερή θερμοκρασία, αλλά το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να βοηθήσει καθώς ο αέρας έξω ψύχεται. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μαξιλάρια ψύξης για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε πιο δροσερό το κρεβάτι σας.

Τι είναι η βαθμολογία tog;

Όταν αγοράζετε ένα πάπλωμα, θα δείτε μια βαθμολογία tog στη συσκευασία. Η βαθμολογία tog του παπλώματός σας είναι ένα μέτρο του πόσο καλά μονώνει και συνεπώς πόσο ζεστό θα το αισθάνεστε.

Ένα ελαφρύ καλοκαιρινό πάπλωμα είναι γενικά μεταξύ 3 και 4,5 togs, ένα μεσαίου βάρους ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό πάπλωμα είναι 7,5 έως 10,5 togs και ένα πιο ζεστό χειμερινό πάπλωμα είναι γενικά 12 έως 13,5 togs.

Το πάπλωμα που χρειάζεστε εξαρτάται από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως το αν το σπίτι σας είναι θερμότερο ή ψυχρότερο από το μέσο όρο. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και είστε πολύ ζεστοί κάτω από το πάπλωμά σας, ίσως αξίζει να αλλάξετε σε ένα πάπλωμα με χαμηλότερη χωρητικότητα.

Τι να φορέσετε για να κοιμηθείτε;

Οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν το ποιες πιτζάμες θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα είναι το πόσο μονωτικό είναι το ύφασμα και το πόσο θα ιδρώσετε. Τα φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι, είναι πιο αναπνεύσιμα από τα συνθετικά υλικά, όπως το νάιλον, και οι πιτζάμες από ίνες μπαμπού θα πρέπει να απομακρύνουν την υγρασία από το σώμα σας για να μην αισθάνεστε ιδρωμένοι στο κρεβάτι. Το να μην φοράτε καθόλου ρούχα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Τι συμβαίνει αν οι ανάγκες του συντρόφου σας είναι διαφορετικές από τις δικές σας;

Ο ύπνος είναι κάτι πολύ προσωπικό και πολύ συχνά αυτό που λειτουργεί καλά για ένα άτομο δεν ταιριάζει στον σύντροφό του που κοιμάται. Το ένα άτομο μπορεί να θέλει να κοιμάται με ανοιχτά παράθυρα και το άλλο να ενοχλείται από το θόρυβο ή το ρεύμα. Σε ένα άτομο μπορεί να αρέσει ένα πιο ζεστό δωμάτιο αλλά το άλλο μπορεί να χρειάζεται πιο δροσερό για να κοιμηθεί.

Σε όλες τις σχέσεις πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί και πρέπει να βρείτε τι θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ύπνου και των δύο σας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ο ύπνος κάτω από ξεχωριστά παπλώματα τους βοηθά να ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία τους.

Ποιες συνθήκες επηρεάζουν τις θερμοκρασίες ύπνου;

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, συνήθως γύρω στην ηλικία των 50 ετών, ο ύπνος τους διαταράσσεται από εξάψεις και εφιδρώσεις. Οι εξάψεις είναι συνήθως πιο ενοχλητικές τη νύχτα και η συνακόλουθη διαταραχή του ύπνου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Οι εξάψεις συνήθως καλυτερεύουν με τον καιρό, αλλά αν σας ταλαιπωρούν πολύ τότε ίσως αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Αυτή θα βοηθήσει στον έλεγχο όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και οι περισσότερες γυναίκες που λαμβάνουν HRT τη βρίσκουν ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση των εξάψεων.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μερικές φορές παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης νόσου, οπότε αν σας ενοχλεί η εφίδρωση τη νύχτα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved