Εγκυμοσύνη

Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι μια γυναίκα κυοφορεί δίδυμα;

Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι μια γυναίκα κυοφορεί δίδυμα;

Όταν ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη, το σώμα αρχίζει να παράγει ορμόνες και προκύπτουν σωματικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές είναι το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης.

Πολλές γυναίκες που βίωσαν δίδυμη εγκυμοσύνη, αναφέρουν ότι το ένιωθαν ακόμη και πριν μάθουν σίγουρα ότι κυοφορούσαν δίδυμα, ενώ άλλες αναφέρουν ότι τους φαινόταν απίστευτο όταν το έμαθαν.  (Πολλαπλές κυήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δίδυμα και τα τρίδυμα;)

Πιο κάτω αναγράφονται τα πιθανά σημάδια που δείχνουν δίδυμη κυοφορία. (Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας;)

1. Πρωινή αδιαθεσία

Δεν είναι απολύτως σαφές το γιατί ορισμένες γυναίκες βιώνουν πρωινή ναυτία, αλλά πολλές έγκυες γυναίκες, ξεκινούν να έχουν αυτό το σύμπτωμα από την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Στη ναυτία, που κάνει την εμφάνισή της οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συμβάλλουν οι αυξήσεις στην ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hGH), σύμφωνα με τους ειδικούς. (Υπερέμεση κύησης: Όταν η πρωινή ναυτία διαρκεί όλη μέρα)

Ορισμένες γυναίκες που κυοφορούσαν δίδυμα, αναφέρουν ότι παρουσίαζαν αυξημένη πρωινή ναυτία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η δίδυμη εγκυμοσύνη ωστόσο, είναι δύσκολο να καθοριστεί από την πρωινή ναυτία, καθώς αυτό το σύμπτωμα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. (Τεστ εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς, η ναυτία και ο έμετος που διαρκούν πέραν των 14ων εβδομάδων κύησης, μπορεί να υποδηλώνουν δίδυμα.

2. Κούραση

Η κόπωση αποτελεί πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Τις πρώτες εβδομάδες (ακόμη και στις 4 εβδομάδες πριν την απώλεια της περιόδου) ορισμένες γυναίκες νιώθουν ιδιαίτερα εξαντλημένες.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει μια γυναίκα με σιγουριά, ότι τα αυξημένα επίπεδα κόπωσης σημαίνουν ότι κυοφορεί περισσότερα από ένα μωρά, αλλά γυναίκες που γέννησαν δίδυμα, αναφέρουν ότι βίωναν σημαντικά επίπεδα εξάντλησης, σε συνδυασμό με προβλήματα ύπνου και αυξημένη ούρηση. (Ποια φάρμακα προκαλούν κόπωση και υπνηλία;)

3. Υψηλά επίπεδα hCG

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν την εν λόγω ορμόνη στα ούρα και δίνουν θετικό αποτέλεσμα. Παρόλο που τα τεστ εγκυμοσύνης δεν δείχνουν ποσοτικά το επίπεδο της hCG στο σώμα της γυναίκας, τα εν λόγω επίπεδα μπορούν να ανιχνευθούν μέσω εξέτασης αίματος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, οι έγκυες γυναίκες που περιμένουν δίδυμα, έχουν υψηλότερο επίπεδα hCG από τα αναμενόμενα. (4+1 φυσικές θεραπείες για την αϋπνία της εγκυμοσύνης)

4. Δεύτερος καρδιακός παλμός

Ο καρδιακός παλμός του μωρού μπορεί να ακουστεί περίπου στις 8 – 10 εβδομάδες κύησης, μέσω του εμβρυϊκού υπέρηχου doppler. Αν ο γιατρός θεωρήσει ότι ακούει και δεύτερο καρδιακό παλμό, τότε υπάρχει πιθανότητα η έγκυος να κυοφορεί δίδυμα και θα πρέπει να προγραμματιστεί ένας υπέρηχος για πιο ξεκάθαρη εικόνα. (Τι είναι το εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα;)

5. Μέγεθος κοιλιάς

Η ανάπτυξη της κοιλιάς, δεν αποτελεί πρώιμο σημάδι διδύμων, νοουμένου ότι μέχρι να αρχίσει να φαίνεται, κάπου στις 20 εβδομάδες κύησης, πραγματοποιείται ήδη υπέρηχος, οπότε είναι γνωστό αν η γυναίκα κυοφορεί ένα ή δύο μωρά.

Μερικές γυναίκες ωστόσο, αναφέρουν ότι είδαν την κοιλιά τους να μεγαλώνει νωρίτερα όταν κυοφορούσαν δίδυμα. (Πώς ο αυτισμός διαφοροποιείται ακόμα και σε δύο πανομοιότυπα δίδυμα;)

6. Πρώιμη κίνηση εμβρύου

Δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν αναφέρουν ότι αισθάνονται κίνηση του εμβρύου μέχρι την 18η εβδομάδα, η κίνηση του εμβρύου δεν αποτελεί πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Το μωρό κινείται στη μήτρα, αλλά είναι απίθανο να γίνει αισθητό μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. (9 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)

Ωστόσο, οι γυναίκες που κυοφορούσαν δίδυμα, αναφέρουν ότι άρχισαν να νιώθουν την κίνηση των εμβρύων, λίγο νωρίτερα, από ότι όταν κυοφορούσαν ένα μόνο μωρό. 

7. Μεγαλύτερη αύξηση βάρους

Η μεγαλύτερη αύξηση βάρους ενδέχεται να αποτελεί σημάδι δίδυμης κύησης. Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η αύξηση βάρους είναι χαμηλή. Η τυπική σύσταση αναφέρει ότι μια έγκυος γυναίκα μπορεί να πάρει  1-4 κιλά, τις πρώτες 12 εβδομάδες. Η αύξηση βάρους συμβαίνει στο δεύτερο τρίμηνο πιο γρήγορα, ανεξάρτητα αν περιμένει μια γυναίκα ένα ή δυο ή περισσότερα μωρά.  Ορισμένες γυναίκες, όμως, που περίμεναν δίδυμα, αναφέρουν ότι είδαν το βάρος τους να αυξάνεται νωρίτερα. (Πόσο βάρος είναι φυσιολογικό να πάρετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;)


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Are the Earliest Signs of Being Pregnant with Twins? https://www.healthline.com/health/pregnancy/signs-of-twins#fatigue

Early Pregnancy Symptoms https://www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline

Everything You Need to Know About Morning Sicknes https://www.healthline.com/health/morning-sickness

Hyperemesis Gravidarum https://www.healthline.com/health/hyperemesis-gravidarum

First trimester β-hCG and estradiol levels in singleton and twin pregnancies after assisted reproduction https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28753549/

The Truth About the Size of Your Pregnancy Belly https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-belly-size#Measurements-

Weight Gain During Pregnancy https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-weight-gain.htm

Is Twin Childbearing on the Decline? Twin Births in the United States, 2014–2018 https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db351.htm

When Can You Feel Your Baby Move? https://www.healthline.com/health/pregnancy/when-can-you-feel-baby-move#by-trimester