Η υπεριώδης ακτινοβολία προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως ο ήλιος και από τεχνητές πηγές, όπως το τεχνητό μαύρισμα. Η έκθεση σε υπερβολική ακτινοβολία UV προκαλεί την πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος.

Παγκοσμίως, εμφανίζονται κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια καρκίνοι του δέρματος και τα ποσοστά αυξάνονται. Το μελάνωμα, που είναι ο λιγότερο κοινός αλλά πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος, προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων από την ασθένεια. Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται με την ηλικία, αλλά είναι όλο και περισσότερο ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους στους νέους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος θα μπορούσαν να προληφθούν αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι UVA και UVB είναι οι δύο κύριοι τύποι ακτινοβολιών του ηλίου, που προκαλούν καρκίνο καταστρέφοντας το DNA των κυττάρων του δέρματος. Κάποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης του δέρματος που οδηγεί σε καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και εκείνων που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, κόκκινα ή ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Το ηλιακό έγκαυμα μία φορά κάθε δύο χρόνια μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο μελανώματος ενός ατόμου. Εάν ένα άτομο παρουσίασε ηλιακό έγκαυμα στο παρελθόν, πρέπει να προσέχει περισσότερο και να προστατεύει το δέρμα του στο μέλλον. Οι καλύτεροι τρόποι για να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια και να προστατευθείτε από την κακή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο δέρματος, περιλαμβάνουν:

  • Μην εκτίθεστε πολύ στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. μεταξύ Μάρτιο και Οκτώβριο
  • Εφαρμόζετε συχνά αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 και άνω
  • Φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια

Επίσης, είναι σημαντικό να προστατεύσετε το μαυρισμένο δέρμα και να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο ή το μαύρισμα. Προσοχή επίσης χρειάζεται στις ενέσεις μελατονίνης, διότι είναι παράνομες και μη ασφαλείς.