Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα

Μετά από ένα βράδυ υπερκατανάλωσης αλκοόλ, το επόμενο πρωί ξυπνάτε με θολωμένο μυαλό, προσπαθώντας να θυμηθείτε πόσα ποτά ήπιατε. Το σώμα σας, σας υπενθυμίζει το πόσο πολύ ήπιατε με όχι και τόσο ήπιους τρόπους, καθώς νιώθετε έντονο πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη και εφίδρωση.

Γιατί νιώθετε σαν να χτυπήσατε σε έναν τόνο τούβλα μετά από μια νύχτα έντονης κατανάλωσης αλκοόλ;

1. Είστε αφυδατωμένοι

Θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι η ανάγκη σας για τουαλέτα είναι πολύ πιο συχνή όταν καταναλώνετε αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ επιβραδύνει την παραγωγή μιας ορμόνης που βοηθά τους νεφρούς να απορροφούν νερό. Έτσι, τα υγρά που καταναλώνετε αντί να απορροφούνται από τους νεφρούς, απομακρύνονται από το σώμα μέσω των ούρων. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση μόνο τεσσάρων ποτών, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια έως και του ενός τετάρτου του υγρού του σώματος σας.

Ο πρωινός πονοκέφαλος είναι το καμπανάκι ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι. Ακολούθως, ενδεχομένως τα συμπτώματα σας να επεκταθούν και να νιώσετε εφίδρωση ή να κάνετε έμετο, με αποτέλεσμα να χάσετε περισσότερα υγρά, καθώς και ηλεκτρολύτες. Η έλλειψη νερού και ηλεκτρολυτών θα σας κάνει να αισθάνεστε έντονη δίψα, αδυναμία, ξηροστομία και ζάλη.

2. Το πεπτικό σας σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας

Μόλις τελειώσετε το ποτό σας, το αλκοόλ που περιέχει αρχίζει να ερεθίζει την επένδυση του στομάχου σας και να προκαλεί φλεγμονή. Κατά τη χώνεψη του ποτού, το αλκοόλ αρχίζει να ενοχλεί τα έντερα σας. Επιπρόσθετα, το αλκοόλ προκαλεί καθυστέρηση στην εκκένωση του στομάχου και αυξάνει την παραγωγή οξέων. Όλα αυτά προκαλούν συμπτώματα όπως καούρα, κοιλιακό πόνο, ναυτία, έμετο και διάρροια.

3. Είστε εξαντλημένοι

Νιώθετε πολύ εξαντλημένοι παρά το γεγονός ότι κοιμηθήκατε αμέσως μόλις ξαπλώσατε. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ αρχικά δρα ως ηρεμιστικό. Στην πορεία του ύπνου σας, το αλκοόλ στο αίμα σας μειώνεται, γεγονός που προκαλεί διέγερση (δηλαδή το νευρικό σας σύστημα θέλει να ξυπνήσετε). Το αλκοόλ διαταράσσει την κανονική πορεία του ύπνου σας και ο χρόνος που αφιερώνετε στον βαθύ ύπνο (REM) είναι ελάχιστος. Ο βαθύς ύπνος (REM) είναι ένα απαραίτητο στάδιο ύπνου για την αποθήκευση αναμνήσεων, το οποίο συμβάλλει στην μάθηση και την ισορροπία της διάθεσης. Αυτές οι διαταραχές του ύπνου, είναι υπεύθυνες για την κόπωση και την σύγχυση που νιώθετε την επόμενη μέρα.

4. Έχετε θολωμένο μυαλό

Όταν καταναλώνατε αλκοόλ, νιώθατε πολύ όμορφα. Σωστά; Αυτό οφείλεται στην «έκρηξη» χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Ουσίες όπως η ντοπαμίνη (ο νευροδιαβιβαστής της «ανταμοιβής») και η σεροτονίνη (ο νευροδιαβιβαστής της «ευτυχίας»), που επηρεάζουν πολλές εγκεφαλικές και σωματικές λειτουργίες. Την επόμενη μέρα, ωστόσο, έχετε θολωμένο μυαλό, διότι τα υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών μειώνονται, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε ευερέθιστοι, ευμετάβλητοι, συγχυσμένοι και αναστατωμένοι.

Συμπερασματικά, καλό θα είναι να μην υπερκαταναλώνετε αλκοόλ, ειδικά αν οδηγείτε. Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον θεράποντα ιατρό σας και ενημερωθείτε για τις συνιστώμενες δόσεις αλκοόλ