Αίμα

Υπέρταση: 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις (η κύρια αιτία θανάτου) και εγκεφαλικά επεισόδια (η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου), η οποία συμβάλλει σε περισσότερους από 1.100 καθημερινούς θανάτους. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους, μπορούν να αποφευχθούν με αποτελεσματικές θεραπείες.

Πώς θα ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση;

Για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση, υπάρχουν τρία πράγματα με βάση τη βιβλιογραφία, που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε και να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

1. Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι

Οι περισσότεροι γιατροί, μέχρι πρότινος, νόμιζαν ότι οι ακριβείς μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ήταν αυτές που λαμβάναν στο ιατρείο τους. Η έρευνα ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι οι μετρήσεις αυτές δεν είναι ακριβείς (σύνδρομο της λευκής μπλούζας: οι ασθενείς πανικοβάλλονται με το που βλέπουν τον γιατρό και η πίεση τους ανεβαίνει κατακόρυφα).

Ειδικότερα, πολλές μελέτες αναφέρουν ότι το 65% των μετρήσεων που λαμβάνονται στο ιατρείο δεν είναι σωστές, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι μετρήσεις που λαμβάνονται στο σπίτι είναι πιο αξιόπιστες. Στην βάση αυτών των ευρημάτων, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι στο σπίτι. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από κάθε μέτρηση πρέπει να κάθεστε ήρεμα για τουλάχιστον 5 λεπτά.

2. Πάρτε τα φάρμακα σας το βράδυ

Στο παρελθόν, οι γιατροί πίστευαν ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι καλύτερο να λαμβάνονται το πρωί, επειδή η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη, δείχνει ότι η νυχτερινή λήψη των φαρμάκων, μειώνει πιο αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση και μάλιστα ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο θανάτου, καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μόνο θέμα που προκύπτει αφορά όσους παίρνουν διουρητικά, τα οποία προκαλούν συχνή ούρηση, οπότε αυτοί οι ασθενείς, για να αποφύγουν να σηκώνονται συνέχεια το βράδυ, μπορούν να παίρνουν το φάρμακο τους το πρωί.

3. Εξετάστε εάν έχετε ορμονικό πρόβλημα

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό, ότι μια από τις βασικές αιτίες της υπέρτασης είναι η αυξημένη αλδοστερόνη (ορμόνη). Παρόλο που η συγκεκριμένη αύξηση θεωρείται σπάνια, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι είναι πιο συχνή από όσο νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι το 20% των συμμετεχόντων, που δυσκολεύονταν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, είχαν υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης.

Συμπερασματικά

Αν ταλαιπωρήστε από υπέρταση, να θυμάστε πως υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση:

Πέραν τούτου όμως, συζητήστε με τον γιατρό σας και αποφασίστε:

  • Εάν θα πρέπει να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι
  • Εάν μπορείτε να παίρνετε τα φάρμακα σας το βράδυ
  • Εάν χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα της αλδοστερόνης σας

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

3 Things Everyone With High Blood Pressure Needs to Know https://blogs.webmd.com/heart-health/20210223/3-things-everyone-with-high-blood-pressure-needs-to-know

The Unrecognized Prevalence of Primary Aldosteronism: A Cross-sectional Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32449886/

What Is an Aldosterone Test? https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-aldosterone-test#1-2

Diagnostic and predictive accuracy of blood pressure screening methods with consideration of rescreening intervals: an updated systematic review for the US Preventive Services Task Force https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK291133/

Control Hypertension https://www.hhs.gov/sites/default/files/call-to-action-to-control-hypertension.pdf

Trends in Blood Pressure Control Among US Adults With Hypertension, 1999-2000 to 2017-2018 https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2770254

Facts About Hypertension https://www.cdc.gov/bloodpressure/facts.htm