Εγκυμοσύνη

Υπέρταση κύησης: Αυξάνονται οι θάνατοι έγκυων γυναικών με τη νόσο

Ο αριθμός των γυναικών με χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατακόρυφα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.

Από 155 εκατομμύρια γεννήσεις που σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1979 μέχρι το 2018, περισσότερες από 3.200 μητέρες πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πόσες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρόλο που τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίας τα ποσοστά θανάτων από υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία) έχουν μειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά θνησιμότητας από χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση αυξήθηκαν σημαντικά και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 9%.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με την προεκλαμψία συμβαίνουν πριν από τον τοκετό, το ένα τρίτο κατά τη διάρκεια του τοκετού ή εντός μιας εβδομάδας και το άλλο ένα τρίτο παρατηρείται μια εβδομάδα έως ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Η κύρια αιτία των θανάτων αυτών ήταν οι καρδιακές παθήσεις και προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το 75% αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να προληφθούν.

Σημειώνεται ότι οι θάνατοι που συνδέονταν με την υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνονταν με την ηλικία και ήταν περισσότεροι ανάμεσα στις γυναίκες 45 έως 49 ετών. Την ίδια ώρα, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι ανάμεσα στις γυναίκες που ήταν παχύσαρκες ή ήταν μαύρες. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, οι μαύρες διέτρεχαν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για βελτιώσεις σε τομείς όπως η προχωρημένη ηλικία κατά την εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και οι φυλετικές ανισότητες σε ότι αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κρίνεται επιτακτική.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στις γυναίκες;

Παρότι η θεραπεία της προεκλαμψίας έχει βελτιωθεί, η θεραπεία για την χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει βελτιωθεί και ενδεχομένως πολλές γυναίκες να παραμένουν ακόμη αδιάγνωστες. Την ίδια ώρα, δεν έχει βρεθεί ακόμη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης από νωρίς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι περίπου 8 στις 10 γυναίκες με προεκλαμψία βλέπουν την αρτηριακή τους πίεση να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την εγκυμοσύνη. Αλλά η υψηλή αρτηριακή πίεση παραμένει εφ’ όρου ζωής στο 20% των γυναικών που εμφανίζουν προεκλαμψία.

Η Δρ. Έριν Μίχος, αναπληρώτρια διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη που εξέτασε τα ευρήματα της μελέτης, υπογράμμισε ότι παρόλο που οι γιατροί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για τον εντοπισμό και τη θεραπεία νέων περιπτώσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μελέτη δείχνει ότι δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά σε ότι αφορά την χρόνια υπέρταση. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προληφθεί, μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Αλλαγή στη διατροφή
  • Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Καθημερινή άσκηση
  • Αποφυγή και διαχείριση άγχους
  • Συστηματική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
  • Αποφυγή καθιστικού τρόπου ζωής
  • Μείωση της πρόσληψης αλατιού
  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο
  • Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης αλκοόλ
  • Διακοπή καπνίσματος