Ψυχική υγεία

Υπερθυμία: Έχετε ανεξάντλητη ενέργεια μέσα στην καθημερινότητα!

Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που έχουν πάρα πολλά πράγματα να κάνουν ταυτόχρονα, που φαίνεται να ευδοκιμούν χωρίς ύπνο και καφεΐνη, που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, θετικοί και τους αρέσει να φλυαρούν. Τι συμβαίνει με αυτούς; Μπορούν πραγματικά να είναι έτσι όλη την ώρα;

Τελικά, ναι. Αυτού του είδους η ιδιοσυγκρασία -ή η εγγενής φύση- στη γλώσσα της ψυχολογίας ονομάζεται υπερθυμία.

Τι είναι η υπερθυμία;

Η υπερθυμία είναι μια προσωπικότητα ή ένα χαρακτηριστικό, όπου κάποιος έχει έναν τόνο ενέργειας. Οι άνθρωποι με υπερθυμία είναι υπερδραστήριοι, έχουν πολύ ενθουσιασμό, μεγάλη ικανότητα να κάνουν πολλά πράγματα και τείνουν να είναι πολύ γοητευτικοί και ελκυστικοί.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της προσοχής σε πολλούς τομείς της ζωής τους και αυτό δεν τους ενοχλεί καθόλου.

Η υπερθυμία δεν είναι μια κατάσταση με την οποία διαγιγνώσκεται κάποιος, αλλά ένας τύπος προσωπικότητας που αποτελεί μέρος του φυσιολογικού φάσματος.

Πώς μπορεί να μοιάζει η υπερθυμία;

Οι άνθρωποι με υπερθυμική ιδιοσυγκρασία συχνά χρειάζονται λιγότερη ξεκούραση και μπορεί να χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Η υπερθυμία δεν φαίνεται να επηρεάζει την πείνα τους και δεν έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο σε αυτούς.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την υπερθυμία ευεργετική κατά κάποιο τρόπο- τους επιτρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες και επομένως να είναι πιο παραγωγικοί. Οι άνθρωποι με υπερθυμική ιδιοσυγκρασία συχνά θεωρούνται δραστήριοι, φιλόδοξοι και επιχειρηματίες.

Ποιες είναι τα μειονεκτήματα της υπερθυμίας;

Η υπερθυμία μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Ο αρνητικός αντίκτυπος είναι όταν τα άτομα με υπερθυμία πρέπει να είναι ήσυχα, διότι αυτό μπορεί να είναι δυσκολότερο γι’ αυτούς. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια ένταση όταν οι άνθρωποι μπορεί να είναι ενοχλημένοι ή θυμωμένοι μαζί τους. Τα άτομα με υπερθυμία μπορεί να μην το αντιληφθούν ή να μην συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι βοηθητικά, επειδή για τους ίδιους είναι όπως κάθε άλλος άνθρωπος που θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Τα άτομα με υπερθυμική ιδιοσυγκρασία μπορεί επίσης να μην αντιλαμβάνονται ότι το επίπεδο ενέργειάς τους μπορεί να είναι υπερβολικό για τους άλλους γύρω τους.

Ποιες είναι οι πέντε συναισθηματικές ιδιοσυγκρασίες ;

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία για να αξιολογήσουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία των πελατών τους. Ένα από αυτά τα εργαλεία ονομάζεται TEMPS, συντομογραφία των λέξεων Temperament Evaluation Memphis, Pisa, Paris και San Diego. Ένας από τους τύπους ιδιοσυγκρασίας στην κλίμακα TEMPS είναι ο υπερθυμικός. Οι άλλοι είναι καταθλιπτικός, κυκλοθυμικός (κάποιος που βιώνει σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και τη δραστηριότητα, αλλά όχι στο βαθμό που βιώνεται στη διπολική διαταραχή), αγχώδης και ευερέθιστος.

Ο ψυχίατρος και καθηγητής Hagop S. Akiskal εισήγαγε την έννοια της ιδιοσυγκρασίας στη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών τη δεκαετία του 1990, καθώς και την ιδέα ότι οι διαταραχές αυτές βρίσκονται σε ένα φάσμα. Βοήθησε στην ανάπτυξη της κλίμακας TEMPS και ερεύνησε το ρόλο των διαφόρων ιδιοσυγκρασιών στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

Σήμερα η κλίμακα TEMPS, και η γνώση σχετικά με τις φυσικές προδιαθέσεις των ανθρώπων, είναι χρήσιμη στην αξιολόγηση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής έναντι της διπολικής διαταραχής, καθώς και μεταξύ διπολικής 1 και 2.

Η κατάσταση υψηλής ενεργητικότητας της υπερθυμίας μπορεί να μοιάζει με μανία ή υπομανία. Εάν η αυξημένη διάθεση διαρκεί μόνο για ένα χρονικό διάστημα, που ονομάζεται επεισόδιο, μπορεί να είναι ενδεικτική μιας διπολικής διαταραχής. Αλλά αν η αυξημένη διάθεση επιμένει, είναι πιθανό να πρόκειται απλώς για την ιδιοσυγκρασία του ατόμου -ακριβώς όπως είναι- και να μη σχετίζεται με διαταραχή της διάθεσης.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερθυμία;

Η υπερθυμία δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση. Οι ψυχολογικές παθήσεις διαγιγνώσκονται χρησιμοποιώντας το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), και η υπερθυμία δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των καταστάσεων που αναφέρονται.

Επειδή η υπερβολική ενέργεια ενός υπερθυμικού ατόμου μπορεί να είναι ενοχλητική για το ίδιο ή για τους άλλους, ορισμένες μέθοδοι για την αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές.

Η γιόγκα και η ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι χρήσιμες. Επίσης, υπάρχουν δεξιότητες που μπορούν να μάθουν για να βελτιώσουν τη δέσμευσή τους με τους ανθρώπους γύρω τους, μαθαίνοντας πώς να ρυθμίζουν τον εαυτό τους σε μια συζήτηση.

Τι είναι η δυσθυμία;

Σε αντίθεση με την υπερθυμία, η δυσθυμία είναι μια κατάσταση που είναι καταχωρημένη  στο DSM. Εισήχθη στο DSM περίπου το 1980. Στην τρέχουσα έκδοση (το DSM-5), η δυσθυμία ονομάζεται αλλιώς επίμονη καταθλιπτική διαταραχή.

Δυσθυμία είναι όταν ένα άτομο έχει χρόνια, χαμηλού επιπέδου καταθλιπτικά συμπτώματα. Η δυσθυμία θεωρείται συχνά ως μια ηπιότερη μορφή της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Ωστόσο, η δυσθυμία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες όσον αφορά την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί καλά, οπότε ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν με αυτή τη γενίκευση.

Τα άτομα με δυσθυμία είναι συνήθως θλιμμένα, κουράζονται πολύ περισσότερο, γενικώς έχουν χαμηλή ενέργεια, επηρεάζοντας ίσως την ικανότητά τους να παρακινούνται να κάνουν πράγματα. Όπως και άλλες μορφές κατάθλιψης, η δυσθυμία ενός ατόμου πρέπει να αναγνωριστεί από τον γιατρό ή τον θεραπευτή του.

Η θεραπεία, ιδίως ορισμένα φάρμακα, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Η παρακολούθηση θεραπείας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης και την εκμάθηση διαφορετικών τρόπων διαχείρισης της διάθεσης.

Τι προκαλεί υπερθυμία;

Λίγα είναι γνωστά για τα στοιχεία που κάνουν ένα άτομο πιο πιθανό να αναπτύξει υπερθυμία. Πολλές ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας είναι γενετικά, δηλαδή κληρονομούνται και διατρέχουν τις οικογένειες. Ωστόσο, θεωρείται γενικά ότι η ιδιοσυγκρασία δεν είναι μόνο γενετική. Οι εμπειρίες της ζωής είναι επίσης πιθανό να επηρεάζουν την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων.

Τι είναι η υπομανιακή προσωπικότητα;

Η υπομανία είναι μια λιγότερο σοβαρή εκδοχή της μανίας. Τα άτομα που βιώνουν υπομανία μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως αγωνιώδεις σκέψεις, αίσθημα ευερεθιστότητας, πολύ γρήγορη ομιλία και μια αίσθηση αυτοεκτίμησης που φαίνεται υπερβολική. Τα άτομα με υπομανιακή προσωπικότητα φαίνεται να βρίσκονται σε μια χρόνια κατάσταση υπομανίας. Μπορεί να φαίνονται πολύ κοινωνικοί και/ή να χρειάζονται λίγο ύπνο. Τα άτομα αυτά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια διαταραχή του διπολικού φάσματος.

Τι είναι το υπομανιακό επεισόδιο;

Τα υπομανιακά επεισόδια είναι ίσως πιο εύκολο να κατανοήσουμε αν πρώτα ορίσουμε το μανιακό επεισόδιο. Τα μανιακά επεισόδια είναι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες το άτομο αισθάνεται υπερβολικά ενεργητικόευερέθιστο), αισθάνεται “καλωδιωμένο”, έχει μειωμένη ανάγκη για ύπνο ή/και έχει αγωνιώδεις σκέψεις και γρήγορη ομιλία. Το άτομο έχει επίσης γενικά μια πολύ διογκωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης και μπορεί να εμπλακεί σε υπερβολικά ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Τα μανιακά επεισόδια είναι επικίνδυνα και το άτομο συνήθως χρειάζεται επείγουσα παρέμβαση.

Το υπομανιακό επεισόδιο είναι μια μικρότερη εκδοχή του μανιακού επεισοδίου. Κατά τη διάρκεια ενός υπομανιακού επεισοδίου, το άτομο μπορεί να έχει αυξημένη ποσότητα ενέργειας και να αισθάνεται πιο παραγωγικό από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ευφορία στο άτομο που το επηρεάζει, αλλά οι φίλοι ή η οικογένεια μπορεί να παρατηρήσουν ότι το άτομο φαίνεται “εκτός ελέγχου”. Συνήθως τα υπομανιακά επεισόδια διαρκούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ενώ τα μανιακά επεισόδια διαρκούν τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Είναι η ευθυμική διάθεση φυσιολογική;

Στην ουσία, ναι, η ευθυμία μπορεί να θεωρηθεί “φυσιολογική” διάθεση. Αν και, ορισμένοι ειδικοί μπορεί να διστάζουν να ονομάσουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη κατάσταση “φυσιολογική”, καθώς υπάρχει πάντα ένα φάσμα για το τι θεωρείται φυσιολογικό.

Η ευθυμία είναι μια μέση, φυσιολογική διάθεση, κάποιου που αισθάνεται σταθερός και ήρεμος.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Cyclothymia reloaded: A reappraisal of the most misconceived affective disorder https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26005206/

Cyclothymic temperament: Associations with ADHD, other psychopathology, and medical morbidity in the general population https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032719303477

Development and validation of a scale for hypomanic personality. https://psycnet.apa.org/buy/1987-00117-001

Inefficiency of emotion regulation as vulnerability marker for bipolar disorder: evidence from healthy individuals with hypomanic personality https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23948633/

Genetics of biologically based psychological differences https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2017.0162

Epilogue. The Renaissance of the Ancient Concept of Temperament (with a Focus on Affective Temperaments) https://www.researchgate.net/publication/227981194_Epilogue_The_Renaissance_of_the_Ancient_Concept_of_Temperament_with_a_Focus_on_Affective_Temperaments

Genome-Wide Association Study of Temperament in Bipolar Disorder Reveals Significant Associations with Three Novel Loci https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(12)00058-3/fulltext

A comparative meta-analysis of TEMPS scores across mood disorder patients, their first-degree relatives, healthy controls, and other psychiatric disorders https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26897455/