Υγεία Δέρματος

Υπερτροφικές ουλές: Με ποιες ασθένειες μπορεί να σχετίζονται;

Επιδιώκοντας να ανακαλύψουν τη συσχέτιση μεταξύ υπερτροφικών ουλών και άλλων παθήσεων, ερευνητές στο School of Immunology & Microbial Sciences και στο St John’s Institute of Dermatology στο King’s College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία που είναι διαθέσιμα μέσω της UK Biobank, για να διερευνήσουν συννοσηρότητες χηλοειδών και υπερτροφικών ουλών. (Είχατε ακμή που σας άφησε ουλές στο δέρμα; Χρησιμοποιείστε έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς!)

Τι μπορεί να υποδηλώνουν οι υπερτροφικές ουλές;

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπερτροφικές ουλές, συνυπάρχουν με το ατοπικό έκζεμα, την υπέρταση, τις μυοσκελετικές παθήσεις και τον πόνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Dermatology, έδειξαν επίσης ότι η πιθανότητα εμφάνισης των πιο πάνω καταστάσεων υγείας, μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με την εθνικότητα του ατόμου. Για παράδειγμα, η συσχέτιση με την υπέρταση, ήταν πιο πιθανή στους μαύρους συμμετέχοντες. (Η έκθεση στο μπλε φως βλάπτει το δέρμα, υπάρχουν όμως και πλεονεκτήματα;)

Η συνύπαρξη αυτών των καταστάσεων υγείας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κοινοί μηχανισμοί και ίσως και αιτιολογικές βιολογικές σχέσεις, που να δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες που εξάχθηκαν από τη μελέτη, μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αναγνώριση, ακόμη και στην πρόληψη, εσωτερικών προβλημάτων που σχετίζονται με τις ορατές ουλές του δέρματος. (Υπόδερμα: Τι είναι; Με ποιες διαταραχές σχετίζεται;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι υπάρχουν κοινές μοριακές οδοί που προκαλούν παρόμοιες αλλαγές στον ινωτικό ιστό, σε διάφορα συστήματα του σώματος. Αυτό δίνει σημαντικές πληροφορίες και καθιστά τη μελέτη σημαντική τόσο για τον κλινικό, όσο και για τον δερματολογικό τομέα. (5+1 μη μεταδοτικές παθήσεις του δέρματος που πρέπει να γνωρίζετε)

Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται η μελέτη των κοινών γενετικών, μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που ευθύνονται για τη δημιουργία ουλών σε διαφορετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών οργάνων. Τα μέλη της ομάδας θα συνεχίσουν να μελετούν πληθυσμιακά δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα άλλες δερματολογικές παθήσεις. (Από ποια στρώματα αποτελείται το δέρμα και ποιες οι λειτουργίες τους;)

Τι είναι η ουλή;

Ουλή ονομάζεται η περιοχή του σώματος που αποτελείται από ινώδη ιστό, ο οποίος αντικαθιστά το δέρμα, μετά από έναν τραυματισμό. Οι ουλές προκύπτουν μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας, κατά την οποία αποκαθίστανται οι πληγές του δέρματος ή άλλων οργάνων του σώματος.  Οι ουλές, λοιπόν, αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της επούλωσης (6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας)

Ο ουλώδης ιστός αποτελείται από κολλαγόνο, την ίδια δηλαδή πρωτεΐνη του ιστού που αντικαθιστά, ωστόσο η σύνθεση των ινών της πρωτεΐνης του είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα, αντί για τυχαιοποιημένο σχηματισμό ινών κολλαγόνου, όπως αυτές του κανονικού δέρματος, στις ουλές, οι ίνες κολλαγόνου διασταυρώνονται, παρουσιάζοντας έντονη ευθυγράμμιση σε μία μόνο κατεύθυνση. Αυτό κάνει τις ουλές να είναι κατώτερης λειτουργικής ποιότητας από την κανονική τυχαία ευθυγράμμιση κολλαγόνου. Ως εκ τούτου, οι ουλές του δέρματος, είναι λιγότερο ανθεκτικές στον ήλιο, ενώ οι αδένες του ιδρώτα και τα θυλάκια των τριχών, δεν αναπτύσσονται ξανά στους ιστούς των ουλών. Ομοίως, μια καρδιακή προσβολή, μπορεί να προκαλέσει ουλή στον καρδιακό μυ, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής δύναμης και ενδεχομένως σε καρδιακή ανεπάρκεια. (Πλύσιμο χεριών: Συμβουλές για άτομα με δερματικές παθήσεις)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Excessive scarring shown to be associated with atopic eczema, hypertension and musculoskeletal diseases https://medicalxpress.com/news/2023-01-excessive-scarring-shown-atopic-eczema.html

Ουλές https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%BB%CE%AE

Comorbidities of Keloid and Hypertrophic Scars Among Participants in UK Biobank https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2800120

Researchers examine rates of skin conditions among urban-living Indigenous children https://medicalxpress.com/news/2022-11-skin-conditions-urban-living-indigenous-children.html