Ύπνος

Υπνηλία: Είναι ο πολύ γρήγορος ύπνος σημάδι διαταραχής του ύπνου;

Αν μπορείτε να αποκοιμηθείτε γρήγορα, να κοιμηθείτε βαθιά, να κοιμηθείτε ανά πάσα στιγμή ή να αποκοιμηθείτε οπουδήποτε, μπορεί να θεωρείτε ότι κάνετε τον τέλειο ύπνο. Αλλά το να μπορείτε να αποκοιμηθείτε γρήγορα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σύμπτωμα μιας διαταραχής του ύπνου.

Πώς εμφανίζεται η υπνηλία;

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς νυστάζουμε.

Ενώ είστε ξύπνιοι, ο εγκέφαλός σας παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη. Καθώς το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια και διεξάγει τις κανονικές λειτουργίες της εγρήγορσης, η αδενοσίνη συσσωρεύεται. Το επίπεδο της αδενοσίνης αυξάνεται σταδιακά όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι.

Τα υψηλά επίπεδα αδενοσίνης δημιουργούν αυτό που ονομάζεται ομοιοστατική ορμή ύπνου. Αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως φορτίο ύπνου ή χρέος ύπνου. Με απλά λόγια, είναι η φυσική ανάγκη για ύπνο για την αποκατάσταση του σώματός σας.

Για παράδειγμα, αν ήσασταν ξύπνιοι για 30 συνεχόμενες ώρες, θα αισθανόσασταν εξαιρετικά νυσταγμένοι. Πιθανότατα θα αποκοιμιόσασταν εύκολα και θα κοιμόσασταν βαριά. Ίσως μάλιστα να κοιμόσασταν περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας.

Ακόμη και το να μείνετε ξύπνιοι μετά την κανονική ώρα του ύπνου σας μπορεί να σημαίνει ότι κοιμάστε πιο γρήγορα, επειδή τα επίπεδα αδενοσίνης σας είναι αυξημένα.

Όταν κοιμάστε, το λεμφικό σας σύστημα λειτουργεί σαν φίλτρο για να καθαρίσει την αδενοσίνη από τον εγκέφαλό σας. Όταν ξυπνάτε το πρωί, τα επίπεδα αδενοσίνης -και η υπνηλία- βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο. Αν έχετε κοιμηθεί καλά, αισθάνεστε ανανεωμένοι.

Τι συμβαίνει όταν τα επίπεδα αδενοσίνης είναι σταθερά πολύ υψηλά;

Μπορεί να μην γνωρίζετε ακριβώς πόσος χρόνος σας χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε.

  • Πρώτον, η μακροπρόθεσμη μνήμη σας μπορεί να μην παρακολουθεί το χρόνο που χρειάζεστε για να αποκοιμηθείτε. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε ότι αποκοιμάστε πιο γρήγορα από ό,τι στην πραγματικότητα
  • Δεύτερον, το ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου μπορεί να παρερμηνευτεί ως εγρήγορση, αν ξυπνήσετε ξαφνικά από αυτό. Μπορεί να αισθανθείτε ότι ήσασταν ξύπνιοι περισσότερο απ’ ό,τι ήσασταν, επειδή γλιστρούσατε μέσα και έξω από τον ελαφρύ ύπνο

Θεωρείτε ότι “κοιμάστε” όταν ο μυϊκός σας τόνος χαλαρώνει και τα ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλό σας επιβραδύνονται. Αυτά τα εγκεφαλικά κύματα ονομάζονται δραστηριότητα θήτα. Τα κύματα θήτα εμφανίζονται με ταχύτητα τέσσερις έως οκτώ φορές ανά δευτερόλεπτο (hertz). Συγκριτικά, τα ηλεκτρικά κύματα σε έναν ξύπνιο, σε εγρήγορση εγκέφαλο ταξιδεύουν με διπλάσιο ρυθμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου δεν ανταποκρίνονται σε ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον γύρω τους.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταβούμε από την εγρήγορση στον ύπνο ονομάζεται λανθάνουσα κατάσταση έναρξης του ύπνου. Μετριέται με την παρακολούθηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Οι ειδικοί στον ύπνο χρησιμοποιούν ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) ως μέρος μιας μελέτης ύπνου, που ονομάζεται πολυσομνογράφημα. Τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής για τη μέτρηση των εγκεφαλικών κυμάτων και την καταγραφή του χρόνου εμφάνισης των διαφόρων σταδίων του ύπνου.

Κατά μέσο όρο, ένα άτομο χωρίς υπερβολική υπνηλία θα πρέπει να αποκοιμηθεί σε πέντε έως 15 λεπτά. Εάν χρειάζεται περισσότερο από 20 έως 30 λεπτά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αϋπνίας.

Ο ύπνος σε λιγότερο από πέντε λεπτά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα ανθυγιεινό επίπεδο υπνηλίας. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο ύπνος σας ήταν κατακερματισμένος ή διαταραγμένος.

Εν ολίγοις, μπορεί να αποκοιμάστε γρήγορα όχι επειδή είναι ένας “καλός ύπνος” αλλά επειδή στερούμαστε τον ύπνο που χρειαζόμαστε.

Τι προκαλεί υπερβολική υπνηλία;

Η πιο κοινή αιτία της υπνηλίας είναι η στέρηση ύπνου. Αν δεν κοιμάστε αρκετές ώρες για να νιώσετε ξεκούραση και να απομακρύνετε την αδενοσίνη, θα αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται λίγο περισσότερο από οκτώ ώρες ύπνου. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο.

Εάν κοιμάστε γρήγορα, παίρνετε γρήγορους ύπνους, αποκοιμιέστε κατά λάθος ή κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να έχετε έλλειψη ύπνου. Λίγος επιπλέον ύπνος μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να μειώσετε το χρέος σας στον ύπνο.

Αν δεν έχετε ποιοτικό ύπνο ή ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να αποκοιμηθείτε πολύ γρήγορα. Το να ξυπνάτε συχνά ονομάζεται κατακερματισμός του ύπνου. Ο ύπνος σας είναι κυριολεκτικά κατακερματισμένος. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η άπνοια ύπνου.

Στα άτομα με υπνική άπνοια, η αναπνοή σταματά για λίγο πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να σας ξυπνήσουν. Η υπνική άπνοια συνδέεται με άλλα συμπτώματα, όπως τρίξιμο των δοντιών, ροχαλητό και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα. Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου.

Άλλες διαταραχές μπορούν επίσης να κατακερματίσουν τον ύπνο σας. Μια πιθανότητα είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση ότι πρέπει να μετακινήσετε τα πόδια σας. Η ναρκοληψία είναι μια άλλη πιθανότητα. Σας προκαλεί να πέφτετε για ύπνο χωρίς προειδοποίηση κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσης.

Όταν οι ειδικοί του ύπνου δεν μπορούν να εντοπίσουν επακριβώς γιατί είστε τόσο νυσταγμένοι, μπορεί να διαγνωστεί ως ιδιοπαθής υπερυπνία. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για την υπερβολική υπνηλία χωρίς γνωστή αιτία.

Πώς γίνεται η μέτρηση της υπνηλίας;

Ο απλούστερος τρόπος μέτρησης της υπνηλίας είναι η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που ονομάζεται κλίμακα υπνηλίας Epworth. Εάν έχετε βαθμολογία μεγαλύτερη από 10 στην κλίμακα αυτή, πιθανώς έχετε υπερβολική υπνηλία. Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι μια επίσημη μελέτη ύπνου.

Η δοκιμασία πολλαπλής καθυστέρησης ύπνου (MSLT) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της υπνηλίας. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ναρκοληψίας. Σε μια MSLT, σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε ύπνους 20 λεπτών κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Στο MSLT, ο ύπνος σε λιγότερο από οκτώ λεπτά δεν θεωρείται φυσιολογικός. Οι ειδικοί ύπνου καταγράφουν πότε ξεκινά ο ύπνος σας (REM) κατά τη διάρκεια ενός ύπνου μικρής διάρκειας. Εάν ο ύπνος REM ξεκινά μέσα σε 15 λεπτά σε δύο ή περισσότερους από τους αυτούς τους ύπνους, μπορεί να διαγνωσθείτε με ναρκοληψία.

Το να αποκοιμηθείτε μέσα σε πέντε έως 15 λεπτά φαίνεται ιδανικό. Αλλά αν κοιμάστε μόλις το κεφάλι σας ακουμπήσει στο μαξιλάρι, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε το πόσο καλά και πόσο κοιμάστε. Αν αποκοιμάστε πολύ γρήγορα, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν ειδικό στον ύπνο για να ξεκουραστείτε καλύτερα.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Imaging homeostatic sleep pressure and circadian rhythm in the human brain https://jtd.amegroups.com/article/view/13329/11368

Is Falling Asleep Too Fast a Sign of a Sleep Disorder? https://www.verywellhealth.com/could-falling-asleep-too-fast-be-a-sleep-problem-3015146

Sleep research goes wild: new methods and approaches to investigate the ecology, evolution and functions of sleep https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2016.0251

Traveling Theta Waves in the Human Hippocampus https://www.jneurosci.org/content/35/36/12477

BEHAVIORAL STRATEGIES, INCLUDING EXERCISE, FOR ADDRESSING INSOMNIA https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2018/03000/BEHAVIORAL_STRATEGIES,_INCLUDING_EXERCISE,_FOR.8.aspx

The Risks of Sleeping “Too Much”. Survey of a National Representative Sample of 24671 Adults (INPES Health Barometer) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0106950