Ύπνος

Ύπνος: Πόσο σημαντικός είναι ο υπολογισμός του ύπνου και πώς γίνεται;

Ο ύπνος είναι ένας κρίσιμος πυλώνας της υγείας. Η ποιότητα του ύπνου σας επηρεάζει βασικές μεταβολικές λειτουργίες όπως η ανοσία, η καρδιαγγειακή υγεία, η νόηση και πολλά άλλα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν κοιμούνται αρκετά. Χρησιμοποιήστε τον υπολογισμό ύπνου για να αναπτύξετε ένα βέλτιστο πρόγραμμα ύπνου με βάση τη μοναδική σας βιολογία και τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σας και είτε της ώρας ύπνου είτε της ώρας αφύπνισης. Ο υπολογισμός ύπνου είναι απλός στη χρήση και διασφαλίζει ότι το πρόγραμμά σας επιτρέπει άφθονο χρόνο για ξεκούραση.

Πόσο ύπνο χρειάζεστε;

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο ύπνο πρέπει να κοιμούνται ή απλά δεν προϋπολογίζουν αρκετό χρόνο για ύπνο .Οι ειδικοί του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου συνιστούν στους περισσότερους ενήλικες να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα πρέπει να κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από ό,τι οι ενήλικες. Αυτές οι συστάσεις για τον ύπνο παρέχουν μια γενική εικόνα για το πόσο ύπνο χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά η ακριβής ποσότητα ύπνου που πρέπει να κοιμάται ένα συγκεκριμένο άτομο εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως η γενική του υγεία. Ένας γιατρός είναι στην καλύτερη θέση για να κάνει μια λεπτομερή σύσταση ύπνου για κάθε άτομο με βάση τη μοναδική του κατάσταση.

Εύρος ηλικίας Συνιστάμενος ημερήσιος ύπνος
Νεογέννητο 0-3 μήνες 14-17 ώρες
Βρέφος 4-11 μήνες 12-15 ώρες
Νήπιο 1-2 έτη 11-14 ώρες
Προσχολική ηλικία 3-5 έτη 10-13 ώρες
Σχολική ηλικία 6-13 ετών 9-10 ώρες
Έφηβοι 14-17 ετών 8-10 ώρες
Νεαροί ενήλικες 18-25 ετών 7-9 ώρες
Ενηλίκων 26-64 ετών 7-9 ώρες
Τρίτη ηλικία Πάνω από 65 ετών 7-8 ώρες

Τι ώρα πρέπει να κοιμηθείτε;

Δεν υπάρχει “μία και μοναδική” ώρα ύπνου, αλλά υπάρχουν τρόποι για να καθορίσετε τις βέλτιστες ώρες ύπνου και αφύπνισης με βάση την ηλικία, τη γεωγραφική θέση, τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής και τις υποχρεώσεις, όπως η εργασία και το σχολείο.

Ο μέσος ενήλικας περνάει από κάθε στάδιο ύπνου αρκετές φορές τη νύχτα, με κάθε κύκλο ύπνου να διαρκεί περίπου 90 έως 120 λεπτά. Η ώρα του ύπνου σας θα πρέπει να επιλέγεται αναλόγως για να διασφαλιστεί ότι κάθε στάδιο του ύπνου επιτυγχάνεται τις συνιστώμενες φορές ανά νύχτα.

Οι ειδικοί προτείνουν να ξυπνάτε και να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τα ρεπό σας. Είναι επίσης γενικά πιο υγιεινό να είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της πλειονότητας των ωρών του φωτός της ημέρας και να κοιμάστε κατά τη διάρκεια των σκοτεινών περιόδων.

Τι ώρα πρέπει να ξυπνάτε;

Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια ώρα αφύπνισης που να ταιριάζει καλά με το πρόγραμμά σας, αλλά και να διασφαλίζει ότι δεν διαταράσσετε τον κύκλο του ύπνου. Το ξύπνημα στη μέση ενός κύκλου ύπνου μπορεί να αφήσει εναπομείναντα συναισθήματα υπνηλίας και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεδομένου ότι κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά, επιδιώξτε να ορίσετε μια ώρα αφύπνισης που να επιτρέπει τουλάχιστον τέσσερις πλήρεις κύκλους ύπνου. Για βέλτιστη ακρίβεια, χρησιμοποιήστε τον υπολογισμό ύπνου για να προσδιορίσετε την καλύτερη ώρα αφύπνισης με βάση την ηλικία και την ώρα ύπνου σας.

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά;

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος. Ο επαρκής ύπνος κάθε βράδυ επιτρέπει στο μυαλό και το σώμα να αποκομίσουν τα επανορθωτικά οφέλη του ύπνου και να αποφύγουν τις συνέπειες της στέρησης ύπνου.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Από μια εξωτερική οπτική γωνία, όλοι οι ύπνοι μπορεί να φαίνονται ίδιοι, αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνουν πολύπλοκες διαδικασίες με τέσσερα διακριτά στάδια που συνθέτουν έναν κύκλο ύπνου. Σε μια τυπική νύχτα, ένα άτομο διανύει και τα τέσσερα στάδια του ύπνου με τη σειρά αρκετές φορές.

Τα τρία πρώτα στάδια του κύκλου του ύπνου είναι συλλογικά γνωστά ως ύπνος μη ταχείας κίνησης των ματιών (NREM). Τα στάδια 1 και 2 είναι ο ελαφρύτερος ύπνος, κατά τη διάρκεια του οποίου το σώμα και το μυαλό αρχίζουν να χαλαρώνουν και να επιβραδύνονται. Το στάδιο 3 είναι ο βαθύς ύπνος, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική ανάκαμψη.

Το τέταρτο στάδιο του ύπνου είναι ο ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Σε αυτό το στάδιο, το μεγαλύτερο μέρος του σώματος παραλύει προσωρινά, αλλά η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται δραματικά και τα μάτια κινούνται γρήγορα πίσω από κλειστά βλέφαρα. Τα πιο έντονα όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο οποίος ενδυναμώνει τη μνήμη και τη σύνθετη σκέψη όταν το άτομο είναι ξύπνιο.

Στους προηγούμενους κύκλους ύπνου της νύχτας, περισσότερος χρόνος δαπανάται στον ύπνο NREM. Στους μεταγενέστερους κύκλους ύπνου, βιώνουμε περισσότερο ύπνο REM. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός NREM και REM ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αυτός που σας επιτρέπει να ξυπνάτε ανανεωμένοι τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν εξελίσσεστε σωστά μέσα από αυτούς τους κύκλους ύπνου. Χωρίς τη σωστή ισορροπία του ύπνου NREM και REM, δεν θα έχετε την ξεκούραση που χρειάζεστε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία.

Δείτε πώς μπορείτε να  βελτιώσετε τον ύπνο και την υγιεινή του ύπνου σας;


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Sleep Calculator https://sleepcalculator.com/

Prevalence of Healthy Sleep Duration among Adults--United States, 2014 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26890214/

National Sleep Foundation's updated sleep duration recommendations: final report https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29073398/

Overview of Sleep https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/sleep-disorders/overview-of-sleep

Impact of REM sleep on distortions of self-concept, mood and memory in depressed/anxious participants https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19631989/

Brain Basics: Understanding Sleep https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep

What Are Sleep Deprivation and Deficiency? https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-deprivation

Neurocognitive consequences of sleep deprivation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15798944/

Sleep Disorders and Sleep Deprivation: An Unmet Public Health Problem https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20669438/