Παιδί

Υπνοβασία στα παιδιά: Τι την προκαλεί;

Τι είναι η υπνοβασία;

Η υπνοβασία είναι μια διαταραχή του ύπνου που ανήκει στην οικογένεια των παραϋπνιών. Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του βαθύ ύπνου και της εγρήγορσης. Οι κρίσεις εμφανίζονται γενικά τις πρώτες 3 ώρες μετά τον ύπνο: το παιδί μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να περιπλανηθεί στο σπίτι με θολό βλέμμα, να πει ασυνάρτητα πράγματα κ.λπ. . Υπολογίζεται ότι το 15% των παιδιών ηλικίας 4 έως 12 ετών υπνοβατούν περιστασιακά και το 1 έως 6% τακτικά με αρκετά επεισόδια ανά μήνα. Αν και τα ακριβή αίτια αυτής της διαταραχής δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να ευνοούν την εμφάνιση κρίσεων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση κρίσεων υπνοβασίας σε παιδιά;

  1. Κληρονομικός παράγοντας

Η γενετική προδιάθεση θα ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας. Πράγματι, στο 80% των παιδιών που υπνοβατούν, έχει παρατηρηθεί οικογενειακό ιστορικό. Επομένως, ο κίνδυνος υπνοβασίας είναι 10 φορές μεγαλύτερος εάν ένας από τους γονείς είχε επεισόδια υπνοβασίας στην παιδική ηλικία. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης εντόπισε το γονίδιο που ευθύνεται για τη διαταραχή. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φορείς αυτού του γονιδίου έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άλλους.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους υπνοβάτες που παρατηρήθηκαν δεν έφεραν αυτό το γονίδιο, οπότε η αιτία της διαταραχής ήταν διαφορετικής προέλευσης. Ο κληρονομικός παράγοντας παραμένει η πιο συχνή αιτία.

  1. Ανάπτυξη του εγκεφάλου

Καθώς η υπνοβασία είναι συχνότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, θεωρείται ότι υπάρχει συσχέτιση με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η συχνότητα των επεισοδίων τείνει να μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει και στο 80% των περιπτώσεων η διαταραχή εξαφανίζεται εντελώς στην εφηβεία ή στην ενηλικίωση. Μόνο το 2-4% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από υπνοβασία. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες που συνδέονται με την ωρίμανση του εγκεφάλου και την αλλαγή των ρυθμών του ύπνου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

  1. Στρες και άγχος

Το στρες και το άγχος είναι επίσης μεταξύ των παραγόντων που ευνοούν τις κρίσεις υπνοβασίας. Τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή μπορεί να υπνοβατούν σε περιόδους άγχους ή μετά από ένα αγχωτικό γεγονός.

  1. Κόπωση ή έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου ή το συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπνοβασίας. Ορισμένα παιδιά θα παρουσιάσουν επεισόδια υπνοβασίας μετά την αφαίρεση των μεσημεριανών ύπνων, γεγονός που διαταράσσει προσωρινά το μοτίβο ύπνου του παιδιού. Όταν διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ της διακοπής του ύπνου και της συχνότητας των επεισοδίων υπνοβασίας, μπορεί να είναι σκόπιμο να αποκατασταθεί προσωρινά ο ύπνος. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο πολύ βαθύς ύπνος κατά το πρώτο μισό της νύχτας, ο οποίος θα ευνοούσε την εμφάνιση υπνοβασίας.

Άλλες αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολή της ποιότητας του ύπνου και στην εμφάνιση επεισοδίων υπνοβασίας, ιδίως:

  1. Διάταση της ουροδόχου κύστης

Ένα επεισόδιο υπνοβασίας μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από μια υπερβολικά γεμάτη ουροδόχο κύστη που διαταράσσει τον κύκλο ύπνου του παιδιού. Συνιστάται, επομένως, στα παιδιά με τη διαταραχή αυτή να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ.

Άλλοι γνωστοί παράγοντες για την υπνοβασία περιλαμβάνουν:

Τι να κάνετε για να μειώσετε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπνοβασία;

Προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να μειωθεί ο αριθμός των επεισοδίων, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που είναι επιρρεπή στην υπνοβασία έχουν καλό τρόπο ζωής και υγιεινή ύπνου. Ακολουθούν οι κύριες συστάσεις για τη μείωση των παραγόντων που συμβάλλουν στην υπνοβασία:

  • Καθιέρωση μιας σταθερής και προβλέψιμης καθημερινής ρουτίνας που θα προάγει την καλύτερη ποιότητα του ύπνου
  • Δημιουργήστε μια ήρεμη και καθησυχαστική οικογενειακή ατμόσφαιρα, ιδίως στο τέλος της ημέρας
  • Εισαγάγετε ένα χαλαρωτικό βραδινό τελετουργικό (παραμύθι, χαλαρωτικό μασάζ κ.λπ.) που θα επιτρέψει στο παιδί να αποβάλει τις εντάσεις της ημέρας και θα προάγει τον ποιοτικό ύπνο,
  • Εξαλείψτε τα συναρπαστικά παιχνίδια και τις έντονες σωματικές δραστηριότητες στο τέλος της ημέρας
  • Απαγορεύστε τη χρήση οθονών τουλάχιστον 2 ώρες πριν από τον ύπνο, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να αποκοιμηθεί και να έχει ποιοτικό ύπνο