Πρόληψη και θεραπεία

Υποδόριες ενέσεις: Πώς να τις κάνετε;

Τι είναι η υποδόρια ένεση;

Η υποδόρια ένεση είναι μια μέθοδος χορήγησης φαρμάκων. Υποδόρια σημαίνει κάτω από το δέρμα. Σε αυτόν τον τύπο ένεσης, μια μικρή βελόνα χρησιμοποιείται για την έγχυση ενός φαρμάκου στο στρώμα ιστού μεταξύ του δέρματος και του μυός. Το φάρμακο που χορηγείται με αυτόν τον τρόπο απορροφάται συνήθως πιο αργά από ό,τι αν εγχυθεί σε φλέβα, μερικές φορές σε διάστημα 24 ωρών. Αυτός ο τύπος ένεσης χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι χορήγησης μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα δεν μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα επειδή τα οξέα και τα ένζυμα στο στομάχι θα τα κατέστρεφαν. Άλλες μέθοδοι, όπως η ενδοφλέβια ένεση, μπορεί να είναι δύσκολες και δαπανηρές. Για μικρές ποσότητες ευαίσθητων φαρμάκων, η υποδόρια ένεση μπορεί να είναι μια χρήσιμη, ασφαλής και βολική μέθοδος χορήγησης ενός φαρμάκου στον οργανισμό σας.

Ποια είναι τα συνήθη φάρμακα που χορηγούνται με υποδόρια ένεση;

Τα φάρμακα που χορηγούνται με υποδόρια ένεση περιλαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν σε μικρούς όγκους (συνήθως λιγότερο από 1 mL, αλλά μέχρι 2 mL είναι ασφαλή). Η ινσουλίνη και ορισμένες ορμόνες χορηγούνται συνήθως ως υποδόριες ενέσεις. Άλλα φάρμακα που πρέπει να χορηγηθούν πολύ γρήγορα μπορούν επίσης να χορηγηθούν με υποδόρια ένεση. Η επινεφρίνη κυκλοφορεί σε μορφή αυτοματοποιημένης ένεσης, που ονομάζεται EpiPen, και χρησιμοποιείται για τη γρήγορη αντιμετώπιση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Ενώ προορίζεται για ενδομυϊκή χορήγηση, η επινεφρίνη θα λειτουργήσει επίσης εάν χορηγηθεί υποδόρια. Ορισμένα φάρμακα για τον πόνο, όπως η μορφίνη και η υδρομορφόνη (Dilaudid), μπορούν επίσης να χορηγηθούν με αυτόν τον τρόπο. Φάρμακα που προλαμβάνουν τη ναυτία και τον έμετο, όπως η μετοκλοπραμίδη (Reglan) ή η δεξαμεθαζόνη (DexPak), μπορούν επίσης να χορηγηθούν μέσω υποδόριας ένεσης. Ορισμένα εμβόλια και ενέσεις χορηγούνται ως υποδόρια ένεση. Πολλά άλλα εμβόλια χορηγούνται ως ενδομυϊκή ένεση – στον μυϊκό ιστό και όχι κάτω από το δέρμα.

Πώς να προετοιμαστείτε για μια υποδόρια ένεση;

Η θέση της ένεσης είναι σημαντική για τις υποδόριες ενέσεις. Το φάρμακο πρέπει να εγχυθεί στον λιπώδη ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα. Ορισμένες περιοχές του σώματος έχουν ένα πιο εύκολα προσβάσιμο στρώμα ιστού, όπου μια βελόνα που εγχέεται κάτω από το δέρμα δεν θα χτυπήσει μύες, οστά ή αιμοφόρα αγγεία. Τα πιο συνηθισμένα σημεία έγχυσης είναι:

  • Κοιλιά: στο επίπεδο ή κάτω από το επίπεδο του αφαλού, περίπου δύο δάχτυλα μακριά του
  • Βραχίονας: πίσω ή στο πλάι του άνω βραχίονα
  • Μηρός: μπροστά από το μηρό

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για υποδόριες ενέσεις περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα: Φιαλίδια υγρών φαρμάκων μπορεί να είναι μίας ή πολλαπλών χρήσεων. Τα φιαλίδια μπορούν επίσης να γεμίσουν με σκόνη στην οποία πρέπει να προστεθεί υγρό.
  • Σύριγγες: Οι βελόνες είναι κοντές,. Το πάχος της βελόνας είναι συνήθως 25 ή 27 gauge. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες επιλογές για δόσεις μεγαλύτερες από 1 ml ή για παιδιά ή άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Στυλό αυτόματης έγχυσης: Ορισμένα φάρμακα διατίθενται σε “στυλό” με μια κοντή βελόνα μιας χρήσης βιδωμένη στο άκρο ενός φιαλιδίου πολλαπλών χρήσεων σε σχήμα στυλό. Η ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται επιλέγεται στη συνέχεια στο τέλος. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης, όπως η επινεφρίνη, μπορούν επίσης να διατίθενται σε αυτή τη μορφή.

Πώς χορηγείται μια υποδόρια ένεση;

  1. Πλύνετε τα χέρια σας. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για να αποφύγετε πιθανή μόλυνση. Φροντίστε να τρίβετε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος των χεριών και κάτω από τα νύχια. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να κάνετε αφρό για 20 δευτερόλεπτα.
  2. Συγκεντρώστε τις προμήθειες.

Συγκεντρώστε τις ακόλουθες προμήθειες:

  • βελόνα και σύριγγα με φάρμακο ή στυλό αυτόματης ένεσης
  • επιθέματα αλκοόλης
  • γάζα
  • ανθεκτικό σε διάτρηση δοχείο για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων βελονών και της σύριγγας (συνήθως ένα κίτρινο, πλαστικό “δοχείο για αιχμηρά αντικείμενα”)
  • επίδεσμοι-βαμβάκι
  1. Καθαρίστε και επιθεωρήστε το σημείο της ένεσης. Πριν από την ένεση φαρμάκου, επιθεωρήστε το δέρμα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μώλωπες, εγκαύματα, πρήξιμο, σκληρότητα ή ερεθισμός στην περιοχή. Να εναλλάσσετε τα σημεία ένεσης για να αποφύγετε τη βλάβη μιας περιοχής με επαναλαμβανόμενες ενέσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καθαρίσετε το δέρμα με λίγο βαμβάκι με οινόπνευμα. Αφήστε το οινόπνευμα να στεγνώσει καλά πριν κάνετε την ένεση.
  2. Προετοιμάστε τη σύριγγα με το φάρμακο. Πριν αποσύρετε το φάρμακο από ένα φιαλίδιο και κάνετε ένεση στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό φάρμακο, στη σωστή δόση, τη σωστή ώρα και με τον σωστό τρόπο. Χρησιμοποιήστε νέα βελόνα και σύριγγα με κάθε ένεση.

Προετοιμάζοντας μια σύριγγα:

Αφαιρέστε το καπάκι από το φιαλίδιο. Εάν το φιαλίδιο είναι πολλαπλών δόσεων, σημειώστε πότε ανοίχτηκε για πρώτη φορά το φιαλίδιο. Το ελαστικό πώμα θα πρέπει να καθαριστεί με οινόπνευμα.

Τραβήξτε αέρα στη σύριγγα. Τραβήξτε προς τα πίσω το έμβολο για να γεμίσετε τη σύριγγα με αέρα μέχρι τη δόση που θα κάνετε την ένεση. Αυτό γίνεται επειδή το φιαλίδιο είναι κενό και πρέπει να προσθέσετε ίση ποσότητα αέρα για να ρυθμίσετε την πίεση. Αυτό διευκολύνει την άντληση του φαρμάκου στη σύριγγα. Μην ανησυχείτε όμως – αν ξεχάσετε αυτό το βήμα, μπορείτε και πάλι να βγάλετε το φάρμακο από το φιαλίδιο.

Εισάγετε αέρα στο φιαλίδιο. Αφαιρέστε το καπάκι από τη βελόνα και σπρώξτε τη βελόνα μέσα από το ελαστικό πώμα στο πάνω μέρος του φιαλιδίου. Εισάγετε όλο τον αέρα μέσα στο φιαλίδιο. Προσέξτε να μην αγγίξετε τη βελόνα για να την κρατήσετε καθαρή.

Αποσύρετε το φάρμακο. Γυρίστε το φιαλίδιο και τη σύριγγα ανάποδα ώστε η βελόνα να δείχνει προς τα πάνω. Στη συνέχεια τραβήξτε προς τα πίσω το έμβολο για να αποσύρετε τη σωστή ποσότητα φαρμάκου.

Αφαιρέστε τυχόν φυσαλίδες αέρα. Χτυπήστε τη σύριγγα για να σπρώξετε τυχόν φυσαλίδες προς τα πάνω και πιέστε απαλά το έμβολο για να σπρώξετε τις φυσαλίδες αέρα προς τα έξω.

Προετοιμάζοντας έναν αυτόματο εγχυτήρα:

Εάν χρησιμοποιείτε σύστημα χορήγησης με πένα, συνδέστε τη βελόνα στην πένα.

Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την πένα, θα χρειαστεί να την προετοιμάσετε για να διώξετε τον επιπλέον αέρα από το σύστημα χορήγησης.

Πληκτρολογήστε μια μικρή δόση (συνήθως 2 μονάδες ή 0,02 ml ή όπως υποδεικνύεται από τις οδηγίες της συσκευασίας) και πιέστε το κουμπί.

Πληκτρολογήστε τη σωστή δόση και προετοιμαστείτε για την ένεσή σας.

  1. Κάντε την ένεση του φαρμάκου.

Τσιμπήστε το δέρμα σας. Πάρτε μια μεγάλη επιφάνεια δέρματος ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας και κρατήστε την. (Ο αντίχειρας και ο δείκτης σας θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περίπου 3.5 cm.) Αυτό τραβάει τον λιπώδη ιστό μακριά από τον μυ και διευκολύνει την ένεση.

Κάντε την ένεση με τη βελόνα. Εισάγετε τη βελόνα στο δέρμα υπό γωνία 90 μοιρών. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό γρήγορα, αλλά χωρίς μεγάλη δύναμη. Εάν έχετε πολύ λίγο λίπος στο σώμα σας, μπορεί να χρειαστεί να εγχύσετε τη βελόνα σε γωνία 45 μοιρών προς το δέρμα.

Εισάγετε το φάρμακο. Πιέστε αργά το έμβολο για να εγχύσετε το φάρμακο. Θα πρέπει να εγχύσετε ολόκληρη την ποσότητα του φαρμάκου.

Αφήστε το τσιμπημένο δέρμα και αποσύρετε τη βελόνα.

Απορρίψτε τη χρησιμοποιημένη βελόνα σε δοχείο ανθεκτικό σε διάτρηση αιχμηρό.

Εφαρμόστε πίεση στο σημείο. Χρησιμοποιήστε γάζα για να ασκήσετε ελαφριά πίεση στο σημείο της ένεσης. Εάν υπάρχει αιμορραγία, αυτή θα πρέπει να είναι πολύ μικρή. Μπορεί να παρατηρήσετε αργότερα έναν μικρό μώλωπα. Αυτό είναι σύνηθες και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υποδόριας ένεσης;

Εάν πρόκειται να κάνετε αυτόν τον τύπο ένεσης για περισσότερες από μία δόσεις ή για πολλές ημέρες, θα πρέπει να εναλλάσσετε τα σημεία ένεσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε ένεση φαρμάκου στο ίδιο σημείο δύο φορές στη σειρά. Για παράδειγμα, αν κάνατε ένεση φαρμάκου στον αριστερό μηρό σας σήμερα το πρωί, χρησιμοποιήστε τον δεξιό μηρό σας σήμερα το απόγευμα. Η χρήση του ίδιου σημείου ένεσης ξανά και ξανά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ακόμη και βλάβη των ιστών. Όπως συμβαίνει με κάθε διαδικασία ένεσης, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης στο σημείο της ένεσης. Τα σημάδια λοίμωξης στο σημείο της ένεσης περιλαμβάνουν:

  1. έντονο πόνο
  2. ερυθρότητα
  3. πρήξιμο
  4. θερμότητα στο δέρμα

Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναφερθούν αμέσως στο γιατρό σας.