Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Υποφέρετε από ημικρανίες; Εντάξτε Ω-3 λιπαρά στην διατροφή σας!

Αν δεν έχετε ποτέ περάσει κάποιο επεισόδιο ημικρανίας στην ζωή σας, μπορεί να πιστεύετε ότι οι ημικρανίες είναι απλά ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος. Στην πραγματικότητα αφορά μια χρόνια πάθηση, της οποίας τα συμπτώματα πολλές φορές μοιάζουν με εκείνα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της ημικρανίας;

Η ημικρανία μπορεί να διαρκέσει ώρες, ακόμα και μέρες, και συχνά πλήττει το ήμισυ του κεφαλιού. Ο ασθενής νιώθει τάση για εμετό και ναυτία, μαζί με κάποια αισθητικά συμπτώματα όπως λάμψεις, φωτάκια (αύρα) ή μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό για το τι ακριβώς προκαλεί την ημικρανία, άλλα κατά την διάρκεια αυτής τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν κατακόρυφα και πυροδοτείται η απελευθέρωση ουσιών που λέγονται νευροπεπτίδια, τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία;

Είναι γνωστοί κάποιοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία, κάποιοι εκ των οποίων είναι το στρες, τα έντονα φώτα ή μυρωδιές, η έντονη σωματική κόπωση, οι αλλαγές στον καιρό αλλά και η διατροφή. Κάποιοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες επεισοδίου ημικρανίας είναι το κάπνισμα, τα άστατα γεύματα, η αφυδάτωση, τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες, τα νιτρώδη συντηρητικά που εντοπίζονται σε επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, και η έλλειψη μαγνησίου και ριβοφλαβίνης.

Πώς η διατροφή μπορεί να μειώσει τα επεισόδια ημικρανίας;

Δύο ερευνητικά κέντρα, το National Institute on Aging (NIA) και το  National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) θέλησαν να εξετάσουν περαιτέρω την συσχέτιση μεταξύ ημικρανιών και διατροφής. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 182 ενήλικες που υπέφεραν από ημικρανίες, οι οποίοι ακολούθησαν 3 υγιεινά πρότυπα διατροφής. Η πρώτη ομάδα έλαβε έτοιμα γεύματα που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε ιχθυέλαιο (πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα) και χαμηλής συγκέντρωσης σε λινολεϊκό οξύ (εντοπίζεται κυρίως σε γαλακτομικά προϊόντα, το κρέας, αλλά και στο καλαμποκέλαιο, κάποιους ξηρούς καρπούς και σπόρους). Η δεύτερη ομάδα έλαβε γεύματα που είχε υψηλές συγκεντρώσεις ιχθυελαίου αλλά και λινολεϊκού οξέος, και η τρίτη ομάδα είχε υψηλές συγκεντρώσεις λινολεϊκού οξέος και χαμηλές σε ιχθυέλαιο.

Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταγράφουν αν είχαν ή όχι ημικρανία κατά την διάρκεια των εβδομάδων της έρευνας, πόσο διαρκούσε και πόσο έντονη ήταν. Η ομάδα που παρουσίασε και την μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά την μείωση των επεισοδίων ημικρανίας, ήταν η πρώτη, όπου η διατροφή τους ήταν υψηλή σε λιπαρά οξέα ιχθύων και χαμηλή σε λινολεϊκό οξύ. Σημειώθηκε 30-40% μείωση των ωρών που διαρκούσαν οι ημικρανίες, και γενικότερα λιγότερα επεισόδια στην εβδομάδα αλλά και στον μήνα. Παρότι μειώθηκε η συχνότητα και η ένταση των επεισοδίων, η ολική ποιότητα ζωής τους δεν χαρακτηρίστηκε καλύτερη από αυτήν των άλλων 2 ομάδων.

Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι καλύτερο να εντάξουμε φυσικά στην διατροφή μας τα ω-3 λιπαρά οξέα αν υποφέρουμε από ημικρανίες, παρά να τα λάβουμε αποκλειστικά από συμπληρώματα, καθώς δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά. Αυτές οι αλλαγές στην διατροφή μας μπορούν να επιφέρουν μείωση της διάρκειας και συχνότητας των επεισοδίων, καθώς και αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved