Τι αισθάνεσαι;

Ενδοκρινολογικά

Υπογλυκαιμία: Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση;

Τι είναι η υπογλυκαιμία και ποια τα συμπτώματά της;

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, γνωστό και ως υπογλυκαιμία, θεωρείται το σάκχαρο του αίματος που η τιμή του είναι 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) ή χαμηλότερη. Τα συμπτώματα που προκαλεί η υπογλυκαιμία είναι κόπωση, εφίδρωση και μυρμήγκιασμα στα χείλη. Σημειώνεται ότι η υπέρταση, μπορεί επίσης να αποτελέσει σημάδι υπογλυκαιμίας.

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, μια κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Ωστόσο, εμφανίζεται και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη ή ορισμένα φάρμακα.

Το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση;

Το σώμα, για να λειτουργήσει σωστά, εξασφαλίζει ενέργεια μέσω της γλυκόζης, η οποία υπάρχει στους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για την μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα του αίματος, τα οποία την χρησιμοποιούν για ενέργεια.

Σε περίπτωση που το σάκχαρο του αίματος είναι χαμηλό, τότε το σώμα στην προσπάθειά του να διατηρήσει την σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνων, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την περιφερική συστολική πίεση (ωθώντας το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά προς τους πνεύμονες και την καρδιά), την ίδια ώρα που μειώνει την κεντρική αρτηριακή πίεση (ωθώντας  το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά στα άκρα και στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία).

Οι πιο πάνω ενέργειες, που συμβαίνουν όταν το σάκχαρο του αίματος πέσει σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνουν αναπόφευκτα την αρτηριακή πίεση.

Ποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να έχει το χαμηλό σάκχαρο του αίματος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επαναλαμβανόμενα επίπεδα χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης σε άτομα με διαβήτη.

Επιπρόσθετα, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει και σε μακροχρόνιες γνωστικές (διανοητικές) αλλαγές, καρδιακή αρρυθμία (ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό) και καρδιακές προσβολές.

Παράλληλα, νοουμένου ότι το χαμηλό σάκχαρο του αίματος αυξάνει την αρτηριακή πίεση, μπορούν να προκύψουν και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως:

Επιπρόσθετα, η υπέρταση προκαλεί πίεση στα αρτηριακά τοιχώματα με αποτέλεσμα η καρδιά να αναγκάζεται να δουλεύει περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενδεχόμενη μακροπρόθεσμη βλάβη στον καρδιακό μυ.

Πώς θα αποτρέψετε τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποφυγή του χαμηλού σακχάρου στο αίμα:

  • Καταναλώστε τακτικά μικρά γεύματα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής
  • Αντικαταστήστε ανθυγιεινά σνακ με πιο υγιεινές επιλογές
  • Μετρήστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την γλυκόζη του αίματός σας
  • Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές από τον γιατρό σας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι