Υγεία Δέρματος

Υπογόνιο αιμάτωμα (κάτω από το νύχι): Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πώς θεραπεύεται;

Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών είναι το πρώτο μέσω επαφής με τα αντικείμενα γύρω μας και ως εκ τούτου τα νύχια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στους τραυματισμούς, είτε λόγω κάποιας αστοχίας, είτε ατυχήματος με κάποιο εργαλείο. (Νύχια: 10 προβλήματα που φανερώνουν πολλά για την υγεία σας)

Μερικές φορές, αυτοί οι τραυματισμοί προκαλούν αιμορραγία κάτω από το νύχι, μια κατάσταση που ονομάζεται υπογόνιο αιμάτωμα. Αυτές οι αιμορραγίες δημιουργούν έναν σκουρόχρωμο αποχρωματισμό κάτω από το νύχι, που προκαλεί πόνο.

Τι είναι το υπογόνιο αιμάτωμα;

Υπογόνιο σημαίνει «κάτω από το νύχι του χεριού ή του ποδιού» και αιμάτωμα σημαίνει «συλλογή αίματος».

Με το υπογόνιο αιμάτωμα, προκαλείται αιμορραγία στον μαλακό ιστό κάτω από το σκληρό μέρος του νυχιού, γνωστός ως πλάκα του νυχιού. Επιπρόσθετα, μπορεί να επηρεαστεί και η μήτρα του νυχιού, ένα στρώμα κυττάρων κάτω από την επιδερμίδα και η βάση του νυχιού, από την οποία αναπτύσσεται το νύχι. (Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στα μαλλιά και τα νύχια καθώς μεγαλώνουμε;)

Ένα απλό υπογόνιο αιμάτωμα που αφήνεται χωρίς θεραπεία, υποχωρεί μόνο του, με την επιμήκυνση της πλάκας του νυχιού. Μέχρι να μεγαλώσει όμως το νύχι, το μαύρο – μπλε χρώμα παραμένει για εβδομάδες ή μήνες. Σημειώνεται ότι τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα νύχια των ποδιών, επομένως για τα πόδια χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να αφαιρεθεί το αιμάτωμα μέσω της επιμήκυνσης του νυχιού.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, που η αιμορραγία κάτω από το νύχι οδηγεί σε αποχωρισμό του νυχιού, μια κατάσταση που ονομάζεται ονυχόλυση.

Εκτός από τον αποχρωματισμό, το αίμα κάτω από το νύχι μπορεί να προκαλέσει πίεση και πόνο, ενώ άλλες φορές μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη βλάβη τόσο στην πλάκα του νυχιού και την μήτρα του, όσο και στο ίδιο το δάκτυλο. Η καθυστερημένη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και μόνιμες βλάβες στο νύχι.

Πώς θεραπεύεται το υπογόνιο αιμάτωμα;

Για να πήξει το αίμα κάτω από το νύχι χρειάζονται περίπου 48 ώρες. Εάν περάσουν αυτές οι 48 ώρες και μετά αναζητηθεί ιατρική βοήθεια, τότε ενδεχομένως η αποστράγγιση να μην είναι εφικτή.

Για την αποστράγγιση του αίματος μέσα από το νύχι, δημιουργείται μια τρύπα στην πλάκα του νυχιού, με τη χρήση ενός ζεστού μεταλλικού σύρματος και μιας συσκευής ηλεκτροκαυτηριασμού ή μιας περιστρεφόμενης συσκευής με μεγάλης οπής βελόνα. Σημειώνεται ότι η πλάκα του νυχιού δεν έχει νεύρα, οπότε αυτή η διαδικασία δεν προκαλεί πόνο.

Η τρύπα που δημιουργείται πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε το αίμα να αποστραγγίζεται εύκολα. Το αίμα από το νύχι αποστραγγίζεται μέσα σε μια δύο μέρες, αλλά είναι απαραίτητο να καλύπτεται με αποστειρωμένη γάζα, για να μειωθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης. Το νύχι πρέπει να μουλιάζει για 15 περίπου λεπτά την ημέρα σε αλάτι Epsom, για υποβοήθηση της αποστράγγισης και ανακούφιση του πόνου.

Μετά την αποστράγγιση, δεν είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Πολύ βοηθητικά για την ανακούφιση του πόνου είναι τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του γιατρού σας για τον τρόπο φροντίδας του δακτύλου σας, για τον τρόπο καθαρισμού του, την εφαρμογή της γάζας και το μούλιασμα της πληγής. Ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει τη χρήση δροσερής κομπρέσας και την εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής στην περιοχή. (Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία του ανθρώπου;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Treatment for Blood Under Your Nail https://www.verywellhealth.com/blood-under-your-nail-subungal-hematoma-1124122

THE MANAGEMENT OF THE ACUTE TRAUMATIC SUBUNGUAL HAEMATOMA: A SYSTEMATIC REVIEW https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S021881041230001X

Trephining subungual hematomas https://www.cfp.ca/content/54/5/693.long

WHEN ALL YOU HAVE IS A DERMATOSCOPE—START LOOKING AT THE NAILS https://dpcj.org/index.php/dpc/article/view/dermatol-pract-concept-articleid-dp0404a02

SUBUNGUAL HEMATOMA https://www.aocd.org/page/SubungualHematoma