Πρόληψη και θεραπεία

Υποθερμία: Ποια θερμοκρασία σώματος θεωρείται πολύ χαμηλή;

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος αλλάζει κατά τη διάρκεια της μέρας για διάφορους λόγους, αλλά αυτή που θεωρείται κανονική είναι οι 36.5 ℃. Η υποθερμία ή αλλιώς η επικίνδυνα χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, διαγιγνώσκεται όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 35.0 ℃. (Τι πρέπει να προσέξουν οι μεγαλύτεροι όταν ασκούνται στο κρύο;)

Γιατί η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει κατά τη διάρκεια της μέρας;

Εάν μετράτε συχνά τη θερμοκρασία του σώματός σας, θα έχετε πιθανόν παρατηρήσει ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αυτή η διακύμανση είναι αποτέλεσμα ορμονικών και μεταβολικών αλλαγών, αλλά συνήθως, η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη τα βράδια. 

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, η ηλικία και η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της μέρας. (Ακανόνιστος έμμηνος κύκλος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις της θερμοκρασίας, επηρεάζονται και από το σημείο του σώματος που μετράται. Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες που μετρούνται από τον ορθό είναι συνήθως υψηλότερες από τις στοματικές μετρήσεις, ενώ οι μετρήσεις από τη μασχάλη ή από το μέτωπο είναι λίγο χαμηλότερες. (Ποια θερμοκρασία θεωρείται πυρετός;)

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας;

Για ακριβείς ενδείξεις χρειάζεται αρχικά να αγοράσετε ένα καλό θερμόμετρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρα που εισάγονται στο στόμα, τη μασχάλη ή τον ορθό ή ηλεκτρονικά θερμόμετρα που μετρούν τη θερμοκρασία από το μέτωπο. (Γιατί έχει μειωθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου η ανθρώπινη θερμοκρασία σώματος;)

Επιπρόσθετα, πριν από τη μέτρηση φροντίστε να απομακρύνετε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Συγκεκριμένα, φροντίστε να:

  • Περιμένετε τουλάχιστον μια ώρα μετά την άσκηση ή το ζεστό μπάνιο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας
  • Περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα μετά το κάπνισμα
  • Περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα από την κατανάλωση ενός κρύου ή ζεστού ροφήματος

Διαβάστε τις οδηγίες στην συσκευασία του θερμομέτρου σας και ακολουθήστε τις πιστά.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες που μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος;

Μερικοί άνθρωποι έχουν φυσικά χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από άλλους. Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται επίσης με την ηλικία, επομένως οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 36.1 ℃. Θερμοκρασίες που είναι χαμηλότερες από 36.0℃, μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό, νοουμένου ότι πολλές φορές είναι αποτέλεσμα ιατρικών καταστάσεων, όπως ο υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) και το χαμηλό σάκχαρο του αίματος (υπογλυκαιμία). (Έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα; Δείτε πώς θα τα ισορροπήσετε)

Η υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται υποθερμία, η οποία προκαλείται συχνότερα από την έκθεση στον κρύο αέρα ή στο κρύο νερό. Επιπρόσθετα, μπορεί να προκληθεί και από ιατρικές καταστάσεις, όπως και εξαιτίας κάποιας χειρουργικής επέμβασης. (Πώς θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για ένα βαρύ χειμώνα;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η υποθερμία;

Τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί η υποθερμία είναι:

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Αν έχετε σταθερά θερμοκρασία σώματος κάτω από 36.1 ℃ και νιώθετε συνεχώς να κρυώνετε, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Το συνεχόμενο κρύο, ενδεχομένως να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άλλου ιατρικού προβλήματος, όπως είναι τα προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος και ο υπολειτουργικός θυρεοειδής. (Υποθυρεοειδισμός: Ποια συμπτώματα προκαλεί στους ηλικιωμένους;)