Ενδοκρινολογικά

Υποθυρεοειδισμός: 10 κοινά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και η ανάπτυξη διαφόρων σημείων του σώματος. Με άλλα λόγια, σε αυτή την κατάσταση ο θυρεοειδής είναι υπολειτουργικός και αυτό προκαλεί την εμφάνιση ορισμένων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.

Οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών του θυρεοειδούς αδένα, όπως ο υποθυρεοειδισμός, σε σχέση με τους άντρες, ενώ τα προβλήματα του θυρεοειδούς αυξάνονται επίσης και με την ηλικία.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

  1. Κόπωση

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των ατόμων με υποθυρεοειδισμό είναι η κόπωση. Αυτό οφείλεται στη μη επαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες ελέγχουν το ενεργειακό ισοζύγιο, από το θυρεοειδή αδένα. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται υποτονικότητα και εξάντληση, παρόλο που έχουν κοιμηθεί αρκετά.

  1. Αύξηση σωματικού βάρους

Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά, ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος μειώνεται, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες στη μορφή λίπους και να προκαλείται αύξηση του βάρους. Επομένως, μια απότομη αύξηση του βάρους, που δεν μπορεί να εξηγηθεί με κάποιο τρόπο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποθυρεοειδισμού.

  1. Ευαισθησία στο κρύο

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται και ως επακόλουθο να μειώνεται επίσης η θερμότητα που παράγεται από τη διαδικασία αυτή. Επιπλέον, στα άτομα με υποθυρεοειδισμό το καφέ λίπος, που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της θερμότητας στο κρύο, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να κρυώνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

  1. Αδυναμία και πόνοι στους μύες & τις αρθρώσεις

Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα επιβραδύνουν το μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκή αδυναμία και πόνους στις αρθρώσεις των ατόμων που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

  1. Τριχόπτωση

Οι θύλακες των τριχών είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα να σταματάνε να αναγεννώνται στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού και να εμφανίζεται τριχόπτωση. Συνήθως, η ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών αυτών έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται και το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

  1. Ξηροδερμία

Τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζουν αρνητικά το ρυθμό με τον οποίο ανανεώνονται τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος, που οδηγεί στη ξηροδερμία.

  1. Κακή διάθεση

Ο υποθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή. Συγκεκριμένα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών και αντρών με υποθυρεοειδισμό αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και άγχους.

  1. Προβλήματα μνήμης και προσοχής

Πολλά άτομα με υποθυρεοειδισμό αναφέρουν προβλήματα με τη μνήμη τους και δυσκολία στη συγκέντρωση. Παρόλο που τα αίτια της εμφάνισης των συμπτωμάτων αυτών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά, έχει αποδειχθεί πως η επαναφορά των φυσιολογικών επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών βοηθά στη βελτίωσή τους.

  1. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό σύμπτωμα των ατόμων που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, με αποτέλεσμα η υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα να θεωρείται πιθανή αιτία εμφάνισής της.

  1. Βαριά ή ακανόνιστη περίοδος

Η ακανόνιστη ή «βαριά» έμμηνος ρύση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, μια εκ των οποίων είναι ο υποθυρεοειδισμός. Οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν την ικανότητα να αλληλεπιδρούν με άλλες ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Επομένως, η μείωση των επιπέδων τους μπορεί εύκολα να προκαλέσει απορρύθμιση της έμμηνου ρύσης.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved