Ενδοκρινολογικά

Υποθυρεοειδισμός: Ποια συμπτώματα προκαλεί στους ηλικιωμένους;

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Όταν ο θυρεοειδής αδυνατεί να παράξει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, τότε προκαλείται μια πάθηση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Ο θυροειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ο οποίος απελευθερώνει ορμόνες που επιτρέπουν στο σώμα να ρυθμίζει και να αξιοποιεί την ενέργεια του. Μεταξύ άλλων, ελέγχει τον καρδιακό παλμό και την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Χωρίς την σωστή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, οι φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός στους ηλικιωμένους;

Τα άτομα άνω των 60 ετών εμφανίζουν πολύ λίγα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι έχουν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός). Μάλιστα, πολλοί εμφανίζουν συμπτώματα που δεν είναι καθόλου τυπικά, καθιστώντας την διάγνωση ιδιαίτερα δύσκολη.  Πιο κάτω θα δούμε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έχει υποθυρεοειδισμό.

  • Ανεξήγητα υψηλή χοληστερίνη. Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί από μόνη της να αποτελεί ένδειξη υπερθυρεοειδισμού. Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες ενδείξεις, οπότε όποιος έχει ανεξήγητα υψηλή χοληστερίνη πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει τον θυρεοειδή του.
  • Συγκοπή. Ο μειωμένος όγκος του αίματος, οι ασθενέστερες συσπάσεις του καρδιακού μυ και ο βραδύτερος καρδιακός ρυθμός – που προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών – μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπου η καρδιά αδυνατεί να αντλεί αποτελεσματικά αίμα στο σώμα. Αυτή η αναποτελεσματικότητα της καρδιάς, προκαλεί με τη σειρά της και άλλα συμπτώματα, όπως αδιαθεσία, κόπωση, δυσλειτουργικές κινήσεις και αργό περπάτημα. Μάλιστα, σε προχωρημένο στάδιο, ο υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες και στα πόδια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δύσπνοια και πρήξιμο στα πόδια.
  • Αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου. Ένα ηλικιωμένο άτομο που πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ενδέχεται να αναπτύξει δυσκοιλιότητα εξαιτίας του ότι τα κόπρανα του αρχίζουν να κινούνται πιο αργά μέσα στα έντερα του, λόγω της μειωμένης παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών.
  • Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς. Ο πόνος στις αρθρώσεις που δεν έχει σαφή αιτία είναι ένα κλασικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Μάλιστα, μερικές φορές είναι το μόνο σύμπτωμα που έχει ένα ηλικιωμένο άτομο. Σημειώνεται ότι τις περισσότερες φορές ο μυϊκός πόνος επικεντρώνεται σε μεγάλες ομάδες μυών του σώματος, όπως αυτές των ποδιών.
  • Ψυχιατρικά προβλήματα. Η κλινική κατάθλιψη αποτελεί κοινό σύμπτωμα στα νεαρά και ηλικιωμένα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ηλικιακές ομάδες, είναι ότι στους ηλικιωμένους η κατάθλιψη, μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα. Μάλιστα, ορισμένοι ηλικιωμένοι, μαζί με την κατάθλιψη, εμφανίζουν και ψύχωση που συνοδεύεται από παραληρητική συμπεριφορά ή ψευδαισθήσεις.
  • Γνωστική εξασθένηση. Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν πολύ υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα, διαγιγνώσκονται συχνά, αν και λανθασμένα, με άνοια, λόγω της γνωστικής εξασθένησης που προκαλεί η υπολειτουργικότητα του θυρεοειδούς. Ως εκ τούτου, οι γιατροί πρέπει να ελέγχουν πρώτα τον θυρεοειδή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που εμφανίζουν γνωστική παρακμή, πριν στραφούν προς την άνοια.