Πρόληψη και θεραπεία

Υποτονία: Τι είναι; Τι την προκαλεί και πώς θεραπεύεται;

Η υποτονία είναι ο μειωμένος μυϊκός τόνος, που συνήθως είναι το πρώτο σημάδι μιας χρόνιας πάθησης, όπως μια νευρομυϊκή διαταραχή, κάποια γενετική ασθένεια ή μεταβολική νόσος.

Η υποτονία είναι διαφορετική από την μυϊκή αδυναμία. Οι φυσιολογικοί μυς έχουν πάντα μια μικρή σύσπαση, ακόμα και όταν είναι χαλαροί, αλλά τα άτομα με υποτονία δεν έχουν συσπάσεις στους μυς τους.

Η εν λόγω κατάσταση επηρεάζει τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες και συνήθως ανιχνεύεται κατά την βρεφική ηλικία. Τα άκρα των μωρών που έχουν υποτονία, είναι χαλαρά όπως τα άκρα μιας κούκλας. Την ίδια ώρα, τα μωρά αυτά δεν μπορούν να ελέγξουν σωστά την κίνηση του κεφαλιού τους.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η υποτονία;

Η υποτονία περιγράφει την απουσία του μυϊκού τόνου, όπως είπαμε πιο πάνω, και τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί είναι:

  • Μειωμένος μυϊκός τόνος: Οι μυς είναι μαλακοί και ζυμαρισμένοι.
  • Εκτεταμένα άκρα: Τα περισσότερα βρέφη ξεκουράζονται με τους αγκώνες και τα γόνατά τους λυγισμένα. Τα μωρά με υποτονία ξεκουράζονται με τις αρθρώσεις και τα άκρα τους εκτεταμένα.
  • Καθυστερημένα ορόσημα: Τα βρέφη με υποτονία δεν ανταποκρίνονται στα αναπτυξιακά ορόσημα. Δεν μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά, να κυλήσουν, να καθίσουν ή να μάθουν να περπατούν στην αναμενόμενη ηλικία.
  • Προβλήματα σίτισης: Τα άτομα με υποτονία δεν μπορούν να πιπιλίσουν ή να μασήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός που προκαλεί προβλήματα με τη σίτισή τους και τελικά οδηγεί σε θερμιδική έλλειψη.
  • Καθυστερημένη ομιλία: Τα βρέφη και τα παιδιά με υποτονία δυσκολεύονται να μάθουν να μιλούν και να εκφράζονται.
  • Δυσκολίες στην αναπνοή: Επειδή οι μυς στο στήθος των ατόμων με υποτονία δεν έχουν τόνο, αδυνατούν να βοηθήσουν στην αναπνοή. Τα άτομα με υποτονία συνήθως έχουν ρηχή αναπνοή.
  • Προεξέχουσα γλώσσα: Η γλώσσα των ατόμων με υποτονία συνήθως κρέμεται έξω από το στόμα τους.
  • Εξαρθρώματα των αρθρώσεων: Τα εξαρθρώματα ισχίου, γνάθου και αυχένα είναι κοινά στους ανθρώπους που έχουν υποτονία.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της υποτονίας;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν σε υποτονία μωρά, ενήλικες και παιδιά.

Ο μυϊκός τόνος ελέγχεται από τα σήματα που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο στα νεύρα των μυών και όταν αυτή η λειτουργία δεν πραγματοποιείται σωστά, τότε προκύπτει υποτονία.

Η βλάβη στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα νεύρα ή τους μυς μπορεί να οδηγήσει σε υποτονία. Σημειώνεται ότι η βλάβη του εγκεφάλου μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος, γενετικής, μόλυνσης ή άλλης υποκείμενης ιατρικής πάθησης. (Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Down;)

Οι πιο κοινές αιτίες της υποτονίας περιλαμβάνουν:

Πώς θεραπεύεται η υποτονία;

Η θεραπεία της υποτονίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Μόλις γίνει η διάγνωση, αναπτύσσεται το σχέδιο θεραπείας με βάση την υποκείμενη πάθηση ή τον τραυματισμό που την προκάλεσε.

Όταν αντιμετωπιστεί η αιτία της υποτονίας, ο γιατρός δίνει οδηγίες στον ασθενή για το πώς θα διαχειριστεί τα συμπτώματά του.

Δύο μορφές θεραπείας που είναι πολύ χρήσιμες για την υποτονία είναι η φυσικοθεραπεία και η εργοθεραπεία.

  • Φυσικοθεραπεία: Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει με το τέντωμα και την ενδυνάμωση των μυών με την πάροδο του χρόνου.
  • Εργοθεραπεία: Ο εργοθεραπευτής ειδικεύεται στις λεπτές κινητικές δεξιότητες και μπορεί να παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση στις τεχνικές ομιλίας και κατάποσης.