Θεραπεία

Υψηλή χοληστερίνη: Ποια φάρμακα τη βοηθούν και σε ποια δοσολογία;

Οι χαμηλότερες δόσεις στατινών μειώνουν πιο αποτελεσματικά τη χοληστερίνη των ηλικιωμένων ανθρώπων;

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ξεκινούν τη λήψη στατινών μετά την ηλικία των 75 ετών, βλέπουν μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα της χοληστερίνης τους, συγκριτικά με τα άτομα που ξεκινούν τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων σε μικρότερη ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Χοληστερίνη: Όλα όσα θες να μάθεις!

Να υπενθυμίσουμε ότι οι στατίνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, διότι μειώνουν την κακή χοληστερίνη του αίματος, τον τύπο δηλαδή της χοληστερίνης που οδηγεί στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες, η οποία, σε περίπτωση αποκόλλησής της μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε καρδιακό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των στατινών;

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Annals of Internal Medicine, συμμετείχαν 83.000 ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι ξεκίνησαν να λαμβάνουν μια από τις δύο κοινές στατίνες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης και συγκεκριμένα, λάμβαναν είτε Zocor (σιμβαστατίνη), είτε Lipitor (ατορβαστατίνη), από τον Ιανουάριο του 2008, έως τον Μάρτιο του 2018.

Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL χοληστερίνης), πριν ξεκινήσουν τη λήψη στατινών. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες, χρησιμοποιούσαν τις στατίνες για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν προηγούμενη καρδιακή νόσο, αλλά είχαν παράγοντες κινδύνου, ενώ οι άλλοι μισοί χρησιμοποιούσαν στατίνες για δευτερογενή πρόληψη, που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά είχαν προηγούμενη καρδιακή νόσο. Και οι δύο ομάδες όμως, παρουσίασαν σημαντική μείωση της κακής χοληστερίνης τους μετά τη λήψη στατινών.

Διαβάστε επίσης: Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη και παίρνετε στατίνες, ίσως αισθανθείτε μυϊκούς πόνους!

Συγκεκριμένα, μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι καθώς οι ασθενείς μεγάλωναν, η ανταπόκρισή τους στην ίδια δόση στατινών, ήταν καλύτερη. Ειδικότερα, τα άτομα που ήταν 75 ετών και άνω παρουσίασαν κατά 2,62% μεγαλύτερη μείωση στην κακή τους χοληστερίνη, λαμβάνοντας στατίνες χαμηλής έως μέτριας έντασης (20 χιλιοστόγραμμα), συγκριτικά με άτομα κάτω των 50 ετών. Σημειώνεται ότι από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, λίγο περισσότεροι από τους 10.300 (13%) ήταν 75 ετών ή μεγαλύτεροι όταν ξεκίνησαν τη θεραπεία τους με στατίνες. Τα άτομα κάτω των 50 ετών αντιστοιχούσαν στο 20% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη.

Διαβάστε επίσης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την “καλή” και την “κακή” χοληστερίνη

Σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης, Marie Lund, όλοι οι συμμετέχοντες είδαν βελτίωση στην χοληστερίνη τους με τη χρήση στατινών, αλλά η απόκρισή τους ανά ηλικία ήταν γραμμική. Δηλαδή, ένας 60χρονος όταν ξεκίνησε θεραπεία με στατίνες, παρουσίασε σημαντική μείωση στην κακή του χοληστερίνη, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την βελτίωση που παρουσίασε ο 50χρονος και μικρότερη από την βελτίωση που παρουσίασε ο 70χρονος.

Διαβάστε επίσης: Χοληστερίνη: Είναι αρκετές οι στατίνες ή πρέπει να συνδυάζονται με αναστολείς PCSK9

Αυτό που ενθουσίασε όμως τους ερευνητές, δεν ήταν η μείωση της κακής χοληστερίνης, αυτής καθ΄αυτής, αλλά το γεγονός ότι με την ίδια δόση στατινών, οι ηλικιωμένοι έβλεπαν καλύτερα αποτελέσματα, συγκριτικά με τους νεότερους. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αυξημένες δόσεις στατινών προκαλούν γενικά σημαντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες και τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στις παρενέργειες. Ως εκ τούτου, οι χαμηλότερες δόσεις στατινών, σύμφωνα με την Marie Lund,  θα μπορούσαν να αποτελέσουν όχι μόνο μια καλύτερα ανεκτή επιλογή για τους ηλικιωμένους, αλλά και μια πιο αποτελεσματική επιλογή στη μείωση της χοληστερίνης τους.

Σημειώνεται ότι στη μελέτη δεν συμμετείχαν άτομα που έπαιρναν ήδη στατίνες, δεν λήφθηκε υπόψη ο Δείκτης Μάζας του Σώματος των συμμετεχόντων και δεν παρακολουθήθηκαν τα επίπεδα της κακής τους χοληστερίνης για περισσότερο από έξι μήνες από την στιγμή της έναρξης της θεραπείας τους με στατίνες. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν λευκής Ευρωπαϊκής καταγωγής.

Διαβάστε επίσης: Ποιος πρέπει να παίρνει στατίνες και πότε;

Τι προκαλεί αύξηση της χοληστερίνης;

Η πιο κοινή αιτία που οδηγεί σε αύξηση της κακής χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που συνήθως περιλαμβάνει:

 • Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες: Η κατανάλωση πολλών ανθυγιεινών λιπαρών, όπως τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε ορισμένα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, τηγανητά φαγητά και επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει την κακή χοληστερίνη.
 • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερίνη. Η άσκηση μειώνει, σύμφωνα με μελέτες, την κακή χοληστερίνη.
 • Γενετική: Η γενετική μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της κακής χοληστερίνης. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια κληρονομική μορφή αυξημένης χοληστερίνης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ιατρικές καταστάσεις και ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της κακής χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Μπορώ να τρώω αυγά αν προσέχω τη χοληστερίνη μου;

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τη χοληστερίνη σας;

Το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τη χοληστερίνη σας, θα καθοριστεί από διάφορους προσωπικούς σας παράγοντες, όπως:

 • Ηλικία: Οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν, πρέπει όλο και πιο συχνά να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα με κάποιο στενό συγγενή με ιστορικό καρδιακής νόσου, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ως εκ τούτου, ο έλεγχος της χοληστερίνης τους πρέπει να είναι πιο συχνός.
 • Παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο: Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο ή έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, χρειάζεται να ελέγχουν πιο συχνά τη χοληστερίνη τους.
 • Φύλο: Οι άνδρες χρειάζεται να κάνουν πιο συχνές εξετάσεις για τη χοληστερίνη τους, από μικρότερη ηλικία, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 19 ετών θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο τους έλεγχο στα επίπεδα της χοληστερίνης τους στα 9 ή στα 11 τους χρόνια. Ακολούθως θα πρέπει να εξετάζονται ξανά ανά πέντε χρόνια. Στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης, ο γιατρός συνήθως συνιστά την έναρξη του ελέγχου της χοληστερίνης τους, σε μικρότερη ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Πότε πρέπει να αρχίσετε να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας;

Πώς θα διαχειριστείτε τη χοληστερίνη σας;

Για να διαχειριστείτε τη χοληστερίνη σας σε συνδυασμό με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη χοληστερίνη (στατίνες), θα πρέπει:

 • Να προσθέσετε περισσότερη άσκηση στην καθημερινότητά σας
 • Να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως σας συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας
 • Να αποφύγετε το κάπνισμα ή να το διακόψετε αν καπνίζετε
 • Να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Να διατηρείτε το σάκχαρο του αίματός σας σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Να χρησιμοποιείτε στρατηγικές διαχείρισης του άγχους σας

Σημειώνεται ότι η υψηλή χοληστερίνη είναι μια κατάσταση που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, γι΄ αυτό η παράλληλη χρήση στατινών κρίνεται σημαντική και πολλές φορές απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης: 10 tips για μείωση της χοληστερίνης


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Lower Doses of Statins Might Work Better for Older Adults, Study Shows https://www.verywellhealth.com/older-adults-lower-statin-dose-7734836

Cholesterol https://medlineplus.gov/cholesterol.html

Cholesterol Numbers and What They Mean https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11920-cholesterol-numbers-what-do-they-mean

Statins utilization trends and expenditures in the U.S. before and after the implementation of the 2013 ACC/AHA guidelines https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319016423000841?via%3Dihub

Efficacy and Safety of Further Lowering of Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Patients Starting With Very Low Levels A Meta-analysis https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2695047

Association Between Age and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Response to Statins A Danish Nationwide Cohort Study https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-2643