Ορθοπαιδικά

Ύψος: Με ποιες ασθένειες σχετίζεται;

Ποιο είναι το μέσο ύψος των ανδρών και των γυναικών;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας άνδρας άνω των 20 ετών έχει κατά μέσο όρο ύψος 1.75, ενώ οι γυναίκες άνω των 20 ετών έχουν κατά μέσο όρο ύψος 1.65. Το ύψος των ανθρώπων διαφέρει από χώρα σε χώρα και εξαρτάται από τη γενετική και τη διατροφή τους. Οι ψηλότεροι άντρες είναι κατά μέσο όρο οι Ολλανδοί, οι οποίοι είναι περίπου 1.83. Οι γυναίκες της Λετονίας είναι οι ψηλότερες κατά μέσο όρο και έχουν ύψος 1.69 περίπου. Οι πιο κοντοί άνδρες κατά μέσο όρο προέρχονται από το Τιμόρ-Λέστε και έχουν ύψος 1. 58 περίπου και οι πιο κοντές γυναίκες κατάγονται από την Γουατεμάλα και έχουν ύψος 1.55 περίπου.

Πώς το ύψος επηρεάζει την υγεία;

Το ύψος από μόνο του, δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην υγεία. Ωστόσο, οι υψηλότεροι και οι κοντότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από ορισμένες ασθένειες, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω.

1. Καρκίνος

Οι κοντότεροι άνθρωποι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορους τύπους καρκίνου. Αντίθετα, σύμφωνα με μελέτες, οι ψηλότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού. Ειδικότερα, ο πρόσθετος κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις υψηλότερες γυναίκες αυξάνεται περίπου κατά 1,2% για κάθε 10cm ύψους, ενώ ο πρόσθετος κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών αυξάνεται κατά 2,1% για κάθε 10 cm ύψος. Επιπρόσθετα, οι υψηλότερες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλους καρκίνους, όπως η λευχαιμία,  ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του δέρματος και ο καρκίνος των νεφρών.

Οι ψηλότεροι άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ο οποίος αυξάνεται κατά περίπου 1% για κάθε 10cm πρόσθετου ύψους. Επιπρόσθετα, για κάθε 15 cm πρόσθετου ύψους, ο κίνδυνος για άλλες μορφές καρκίνου που δεν σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα αυξάνεται κατά 5%.

Γιατί οι ψηλότεροι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου; Μια θεωρία είναι ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους και νοουμένου ότι ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης κυττάρων, θεωρείται ότι τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα ευνοούν την εμφάνιση του.

2. Διαβήτης

Θεωρητικά, οι πιο κοντοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το σχήμα του σώματος τους, σύμφωνα με μερικές μελέτες. Σε γενικές γραμμές, οι μεγαλύτερες κοιλιές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ τα μακρύτερα πόδια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 460 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με κίνδυνο παχυσαρκίας και υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαπίστωσε ότι εκείνοι με πιο κοντά πόδια ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη, συγκριτικά με όσους είχαν πιο ψηλά πόδια. Παρόμοιες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν αργότερα σε Κίνα και Βραζιλία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη σχέση μεταξύ πιο κοντών ποδιών και μεγαλύτερου κινδύνου για διαβήτη.

3. Στεφανιαία Νόσος

Οι πιο κοντοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών. Το ύψος, ωστόσο, δεν είναι η ακριβής αιτία των καρδιακών παθήσεων, αλλά τα γονίδια. Περίπου 180 γονίδια σχετίζονται με το πιο κοντό ανάστημα, εκ των οποίων αρκετά παίζουν καθοριστικό ρόλο και στις καρδιακές παθήσεις.

Όσο πιο κοντός είναι ένας άνθρωπος τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει καρδιακή νόσο. Συγκεκριμένα, για κάθε 6cm πιο κάτω από τον μέσο όρο ύψους, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 14%. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν είστε πιο κοντοί, καθώς ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποβεί σωτήριος. Μην καπνίζετε, κρατήστε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα, διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, αποφύγετε την κακή χοληστερίνη (LDL) και ασκηθείτε τακτικά, για να δώσετε στην καρδιά σας τα πλεονεκτήματα που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

4. Εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι πιο ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Να υπενθυμίσουμε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής αποκοπής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ορισμένων κυττάρων. Ανάλογα με τα κατεστραμμένα κύτταρα, το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως δυσκολία στην μετακίνηση ποδιών ή χεριών, δυσκολία στις κινήσεις του προσώπου, αναπηρία και στις δύο πλευρές του σώματος ή δυσκολία στην ομιλία. Πολλά εγκεφαλικά επεισόδια δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο, τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση ακόμη και σε θάνατο.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 βρετανοί άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με το ύψος τους, διαπίστωσε ότι η ομάδα με τους πιο ψηλούς άνδρες είχε περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με την ομάδα με τους πιο κοντούς άνδρες. Μια παρόμοια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10.000 ισραηλινοί άνδρες, διαπίστωσε ότι για κάθε 2 εκατοστά επιπρόσθετου ύψους, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειωνόταν κατά 13%.

5. Θρόμβοι αίματος

Οι θρόμβοι αίματος είναι πιο συχνοί στους ψηλότερους ανθρώπους, οι οποίοι σχεδόν πάντα επηρεάζουν το ένα πόδι προκαλώντας πόνο, οίδημα και ερυθρότητα. Στις χειρότερες, μάλιστα, περιπτώσεις, οι θρόμβοι είναι θανατηφόροι. Ειδικότερα, όταν ένας θρόμβος αίματος αποκολληθεί ή σπάσει και εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να φράξει την ροή του αίματος σε οποιοδήποτε ζωτικό σημείο του σώματος, όπως για παράδειγμα στους πνεύμονες. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο ασθενής θα νιώσει πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία και ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Αμερικανοί, επηρεάζονται κάθε χρόνο από θρόμβους αίματος και από αυτούς 60.000 έως 100.000 πεθαίνουν. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης αυξάνονται καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός τείνει να είναι ψηλότερος. Ο λόγος που οι ψηλότεροι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στους θρόμβους αίματος δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια, αλλά οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι επειδή το αίμα έχει μακρύτερη διαδρομή να διανύσει από την καρδιά μέχρι τα πόδια των ψηλών ανθρώπων, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μετατραπεί σε θρόμβο στην πορεία.

6. Νόσος του Alzheimer

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο κοντοί άνδρες και γυναίκες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, αγγειακή άνοια και Νόσο του Alzheimer.

Οι πιο κοντοί άνθρωποι, είναι πιθανότερο να υποστούν υποσιτισμό κατά την παιδική τους ηλικία, γεγονός που μπορεί να κλονίσει τον τρόπο ανάπτυξης τους, πράγμα που κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση άνοιας. Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι οι αυξητικές ορμόνες προστατεύουν από την άνοια με κάποιο άγνωστο τρόπο. Ενώ άλλες μελέτες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυξητικών ορμονών, αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστούν διαταραχές του εγκεφάλου, όπως η άνοια, η αγγειακή άνοια και η Νόσος του Alzheimer.

7. Εγκυμοσύνη

Το ύψος μιας γυναίκας φαίνεται να παίζει ρόλο στο αν θα γεννήσει πρόωρα ή όχι. Οι γυναίκες που έχουν ύψος περίπου 1.54 γεννούν πρόωρα, ενώ οι γυναίκες που έχουν ύψος περίπου 1. 70 γεννούν κανονικά. Το ύψος μιας εγκύου μπορεί επίσης να προβλέψει αν ο τοκετός θα είναι δύσκολος ή όχι.  Μια μελέτη μάλιστα, διαπίστωσε ότι το ύψος του πατέρα δεν είχε καμία επίδραση στο εάν ένα μωρό θα γεννηθεί πρόωρα ή όχι, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι κοντές γυναίκες είναι πιο πιθανόν να γεννήσουν με καισαρική.

8. Τριχόπτωση στους άνδρες

Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που επηρεάζει το ήμισυ του γενικού πληθυσμού των ανδρών κατά την ηλικία των 50 ετών. Ένας κοντός άνδρας είναι πιο πιθανό να είναι φαλακρός στο μέλλον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τουλάχιστον 63 γονιδιακές αλλοιώσεις παίζουν ρόλο στην τριχόπτωση και πολλές από αυτές συμβάλλουν παράλληλα και στο κοντότερο ανάστημα.

9. Όριο ζωής

Οι πιο κοντοί άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η συσχέτιση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια ειδική γενετική μετάλλαξη, το “γονίδιο Methuselah”, που φαίνεται να επιτρέπει σε ορισμένα ποντίκια, μύγες και σε κάποια σκουλήκια, να ζουν περισσότερο. Για τα ποντίκια, αυτό το γονίδιο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το όριο ζωής τους κατά 40%.  Οι επιστήμονες, γνώριζαν εδώ και πολλά χρονιά την ύπαρξη του γονίδιου Methuselah στα ζώα, αλλά το εντόπισαν στους ανθρώπους αρκετά πρόσφατα, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που ζουν μέχρι την ηλικία των 95 ετών είναι πιο πιθανόν να το έχουν. Ουσιαστικά, αυτό το γονίδιο κάνει το σώμα λιγότερο ευαίσθητο σε μια συγκεκριμένη αυξητική ορμόνη, πράγμα που εξηγεί και το λόγο που οι άνθρωποι που το έχουν, τείνουν να είναι πιο κοντοί.

10. Θερμοκρασία σώματος

Όταν ένας άνθρωπος εργάζεται ή παίζει κάτω από τον ήλιο, η θερμοκρασία του σώματος του αυξάνεται. Οι πιο κοντοί άνθρωποι μπορούν να κρυώσουν πιο εύκολα το σώμα τους συγκριτικά με τους ψηλούς. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στο δέρμα. Ειδικότερα, όσο περισσότερο δέρμα έχει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη είναι η σωματική του μάζα. Και όσο μεγαλύτερη είναι η σωματική του μάζα, τόσο περισσότερη θερμότητα παράγεται στο σώμα του. Το δέρμα, είναι η θέση όπου ο ιδρώτας συλλέγει τη θερμότητα και την εξατμίζει για να κρυώσει το σώμα. Δυστυχώς, οι άνθρωποι με περισσότερο δέρμα, δεν κρυώνουν με την ίδια ευκολία που ζεσταίνονται, καθώς όσο περισσότερο δέρμα έχουν τόσο περισσότερη θερμότητα συλλέγουν. Οι κοντοί άνθρωποι λοιπόν, έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε ζεστά περιβάλλοντα, καθώς  μπορούν να κρυώσουν ευκολότερα, άρα ταλαιπωρούνται λιγότερο από τη ζέστη. Ενώ οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε κρύα περιβάλλοντα, καθώς μπορούν να ζεσταθούν ευκολότερα.

11. Τραυματισμοί

Μαζί με την μακροζωία και τον μικρότερο κίνδυνο καρκίνου, ένα άλλο πλεονέκτημα των κοντών ανθρώπων είναι το χαμηλό κέντρο βάρους τους. Ειδικότερα, οι πιο κοντοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν κάτω, και αν πέσουν, είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστούν. Με απλά λόγια, οι πιο κοντοί άνθρωποι είναι πιο κοντά στο έδαφος, γεγονός που καθιστά τις πτώσεις τους λιγότερο επικίνδυνες.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι ψηλές γυναίκες είναι περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να σπάσουν κάποιο ισχίο κατά τη διάρκεια μιας πτώσης, σε σύγκριση με τις πιο κοντές γυναίκες.

12. Μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

Οι πιο κοντοί άνθρωποι τείνουν να περιμένουν περισσότερο χρόνο για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Μία μελέτη εξέτασε τα αρχεία περισσότερων από 13.000 ενηλίκων που περιμένουν μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με ύψος κάτω από 1. 60 περιμένουν σχεδόν 35% περισσότερο, συγκριτικά με τους ψηλότερους ανθρώπους. Επίσης, οι κοντότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αναπνευστική ανεπάρκεια ενώ περιμένουν την μεταμόσχευση, με την πιθανότητα θανάτου τους να αυξάνεται κατά 60%. Σημειώνεται ότι αυτό το πρόβλημα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, διότι τείνουν να είναι πιο κοντές από τους άνδρες.

13. Πόνος στην μέση

Ο πόνος στην μέση φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένος στους ψηλότερους ανθρώπους. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 13.000 Γάλλοι άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι είχαν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό πόνου στην μέση και μάλιστα πολλοί χρειάστηκαν και χειρουργική επέμβαση. Ακριβώς το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για τους κοντούς ανθρώπους.

14. Γλαύκωμα

Οι πιο κοντοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα. Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο σοβαρή αιτία βλάβης στα μάτια σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία προκαλείται από την αύξηση της πίεσης των ματιών και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική τύφλωση. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας, του συνηθέστερου τύπου γλαυκώματος στις ΗΠΑ.

Οι ψηλότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερη πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και τα μάτια τους φαίνεται να είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο είδος της πίεσης του ματιού που οδηγεί σε γλαύκωμα. Ως εκ τούτου, οι ψηλότεροι άνθρωποι, πιστεύεται ότι αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος.


+ 23 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Healthy Living: How Your Height Impacts Your Health https://www.rxlist.com/height_impacts_your_health_how_your/article.htm

Is your height related to blood clot risk https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2017/blood-clot-risk-tall-people-fd.html

Can height increase risk for blood clots in veins? https://newsroom.heart.org/news/can-height-increase-risk-for-blood-clots-in-veins

Symptoms and diagnosis of venous thromboembolism (VTE) https://www.heart.org/en/health-topics/venous-thromboembolism/symptoms-and-diagnosis-of-venous-thromboembolism-vte

Relationship between body height and dementia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163094/

Short stature and access to https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439646/

Are tall people at higher risk of low back pain surgery? A discussion on the results of a multipurpose cohort https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3061965/

Maternal height and newborn size relative to risk of intrapartum caesarean delivery and perinatal distress https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11467692

Do parental heights influence pregnancy length?: A population-based prospective study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608172/

Height and mortality from cancer among men: prospective observational study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1298895/

Association between body height and chronic low back pain: A follow-up in the Nord-Trondelag health study. https://bmjopen.bmj.com/content/5/6/e006983

Anthropometric reference data for children and adults: United States, 2011-2014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28437242

How your height affects your risk of heart disease https://health.clevelandclinic.org/how-your-height-affects-your-risk-of-heart-disease/

Leg length and type-2 diabetes: What's the link? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4672946/

Short leg length, a marker of early childhood deprivation, is associated with metabolic disorders underlying type 2 diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24089539

Body height and hip fracture: A cohort study of 90,000 women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8550276

Adult height is inversely associated with ischaemic stroke https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1731644/

Height and breast cancer risk: Evidence from prospective studies and Mendelian randomization https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26296642

Height and cancer incidence in the million women study: Prospective cohort, and meta-analysis of prospective studies of height and total cancer risk https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21782509

6 Steps for Preventing Falls Among Your Older Loved Ones https://www.ncoa.org/healthy-aging/falls-prevention/preventing-falls-tips-for-older-adults-and-caregivers/6-steps-to-protect-your-older-loved-one-from-a-fall/

GWAS for male-pattern baldness identifies 71 susceptibility loci explaining 38% of the risk https://www.nature.com/articles/s41467-017-01490-8

Knee height and arm span: A reflection of early life environment and risk of dementia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18458216

Managing narrow angles and glaucoma https://www.reviewofophthalmology.com/article/managing-narrow-angles-and-glaucoma