Πρόληψη και θεραπεία

Ύψος: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο ασθενειών;

Πώς επηρεάζεται ο κίνδυνος ασθενειών από το ύψος;

Το ύψος ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ερευνητές του Rocky Mountain Regional VA Medical Center στην Aurora του Κολοράντο

Για παράδειγμα, οι ψηλότεροι άνθρωποι διατρέχουν:

Σημειώνεται ότι και παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει το ύψος και διάφορες χρόνιες ασθένειες, ωστόσο, η παρούσα μελέτη διεύρυνε το φάσμα αυτών των ασθενειών χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων Million Veteran Program, η οποία περιέχει γενετικά προφίλ περίπου 200.000 λευκών και περισσότερων από 50.000 μαύρων ενηλίκων. (Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ύψος ως δείκτης πρόγνωσης ασθενειών;)

Χρησιμοποιώντας τα εν λόγω δεδομένα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν περισσότερες από 1.000 παθήσεις, καθιστώντας αυτή τη μελέτη τη μεγαλύτερη του είδους της.  (Παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν το ύψος)

Οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύψος είναι ένας μη αναγνωρισμένος και μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για πολλές παθήσεις που επηρεάζουν τους ενήλικες. (Ύψος: Με ποιες ασθένειες σχετίζεται;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το ύψος;

Το ύψος ενός ενήλικα δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν εξίσου (και παράλληλα) στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. (Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος)

Ο Δρ Medhat Mikhael, ειδικός στη διαχείριση πόνου και διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Σπονδυλικής Στήλης MemorialCare στο Ιατρικό Κέντρο Orange Coast στο Fountain Valley στην Καλιφόρνια, υπογράμμισε ότι το αυξημένο ύψος, για παράδειγμα, αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με πόνο στην πλάτη (θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερβολική διάταση των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης και στην άσκηση σημαντικής πίεσης στους δίσκους λόγω επίμονης κλίσης) και με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος. αλλά όλοι αυτοί οι κίνδυνοι, αφού πλέον είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το ύψος που είναι εμφανές, μπορούν να ανιχνευθούν έγκαιρα, να μετριαστούν και να προληφθούν μέσω αλλαγών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η  υγιεινή διατροφή, η μείωση του αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος.

Ποιο είναι το μέσο ύψος των ανδρών και των γυναικών;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας άνδρας άνω των 20 ετών έχει κατά μέσο όρο ύψος 1.75, ενώ οι γυναίκες άνω των 20 ετών έχουν κατά μέσο όρο ύψος 1.65. Το ύψος των ανθρώπων διαφέρει από χώρα σε χώρα και εξαρτάται από τη γενετική και τη διατροφή τους. Οι ψηλότεροι άντρες είναι κατά μέσο όρο οι Ολλανδοί, οι οποίοι είναι περίπου 1.83. Οι γυναίκες της Λετονίας είναι οι ψηλότερες κατά μέσο όρο και έχουν ύψος 1.69 περίπου. Οι πιο κοντοί άνδρες κατά μέσο όρο προέρχονται από το Τιμόρ-Λέστε και έχουν ύψος 1. 58 περίπου και οι πιο κοντές γυναίκες κατάγονται από την Γουατεμάλα και έχουν ύψος 1.55 περίπου. (Ποιο είναι το φυσιολογικό ύψος;)

Με ποιες ασθένειες σχετίζεται το ύψος;

Μερικές ασθένειες που σχετίζονται με το ύψος είναι:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Your Height Affects Your Risk of Disease https://www.healthline.com/health-news/how-your-height-affects-your-risk-of-disease

Why Taller People Have a Higher Cancer Risk https://www.healthline.com/health-news/does-being-taller-increase-your-cancer-risk

Evidence That Short People Live Longer: What We Know https://www.healthline.com/health/do-short-people-live-longer

Peripheral Neuropathy https://www.healthline.com/health/peripheral-neuropathy

A multi-population phenome-wide association study of genetically-predicted height in the Million Veteran Program https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1010193