Ψυχική υγεία

Ζήστε καλύτερα: Καλλιεργείστε και ενσωματώστε τη θετική σκέψη στη ζωή σας

Θα έχετε ακούσει μέχρι στιγμής πολλές φορές τα οφέλη που έχει η θετική σκέψη στην υγεία. Σύμφωνα, μάλιστα με την έρευνα, οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά, έχουν καλύτερες δεξιότητες στην αντιμετώπιση του άγχους τους, έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και παρόλο που η αισιόδοξη σκέψη δεν αποτελεί πανάκεια για την υγεία, σε αντίθεση με τις αρνητικές σκέψεις, μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική ευεξία. Τι μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, για να γίνετε πιο θετικοί; Πιο κάτω αναφέρουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσετε με θετικές. Να σημειώσουμε επίσης, ότι στην αρχή αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, όμως με την πάροδο του χρόνου ο νέος τρόπος σκέψης θα σας γίνει συνήθεια και οι θετικές σκέψεις θα έρχονται πιο φυσικά και αβίαστα.

Πώς θα μάθετε να σκέφτεστε πιο θετικά;

1. Αποφύγετε την αρνητική αυτο-συζήτηση

Η αυτο-συζήτηση περιλαμβάνει τα πράγματα που διανοητικά λέτε στον εαυτό σας. Είναι εκείνη η φωνή μέσα στο μυαλό σας που αναλύει το τι κάνετε και πως αλληλεπιδράτε με τον κόσμο γύρω σας και στην περίπτωση που αυτή η φωνή επικεντρώνεται στις αρνητικές σκέψεις, τότε φθείρεται η αυτοεκτίμηση σας.

Για να καταπολεμήσετε αυτά τα αρνητικά μοτίβα σκέψης, αρχικά πρέπει να παρατηρήσετε το πότε κάνετε αυτές τις σκέψεις και ακολούθως, ενεργά να προσπαθήσετε να τις αλλάξετε. Αρχίστε λοιπόν να παρατηρείτε τις σκέψεις σας, κάντε μια παύση, αξιολογήστε τις και επαναδιατυπώστε τις στην περίπτωση που παρατηρήσετε ότι έχετε συχνή τάση αρνητικών σκέψεων. Πείτε διανοητικά «Stop» στον εαυτό σας για να σπάσετε αυτό το μοτίβο και αρχίστε να ψάχνετε πιο θετικούς τρόπους σκέψης.

2. Ανοίξτε την πόρτα στο Χιούμορ

Εάν δεν έχετε αρκετό χιούμορ στη ζωή σας, σίγουρα θα σας είναι δύσκολο να κρατήσετε την αισιοδοξία σας ατόφια. Ακόμη, λοιπόν και σε δύσκολες καταστάσεις, προσπαθήστε να μείνετε ανοιχτοί στο γέλιο και τη διασκέδαση. Ένας καλός τρόπος είναι να δείτε την κατάσταση που σας προβληματίζει με χιούμορ, πράγμα που θα μειώσει το άγχος σας και θα σας κάνει να δείτε το πρόβλημα από πιο θετικές οπτικές γωνίες. Επίσης, παρακολουθώντας μια αστεία κωμική σειρά ή διαβάζοντας αστεία βιβλία, θα βοηθηθείτε στο να κάνετε πιο θετικές σκέψεις.

3. Καλλιεργήστε την αισιοδοξία σας

Η εκμάθηση της αισιοδοξίας είναι όπως η γυμναστική. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε την αισιοδοξία, τόσο περισσότερο πλημυρίζει η ζωή σας από αυτήν. Οι ερευνητές, μάλιστα, σημειώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο εξηγείτε τα γεγονότα, αποδεικνύει το αν είστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι. Συγκεκριμένα, οι αισιόδοξοι τείνουν να έχουν ένα θετικό επεξηγηματικό ύφος και να αποδίδουν όλα όσα τους συμβαίνουν σε θετικά πράγματα, ενώ οι απαισιόδοξοι, έχουν συνήθως αρνητικό στυλ και πιστεύουν πως όλα όσα συμβαίνουν οφείλονται σε εξωτερικές δυνάμεις που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν. Αν όμως αναλύσετε τον τρόπο που σκέφτεστε και επικεντρωθείτε στα θετικά που μπορεί να συμβούν και εάν σταματήσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για πράγματα που είναι πέραν από τον δικό σας έλεγχο, τότε θα αρχίσετε να είστε πιο αισιόδοξοι.

4. Συνεχίστε την εξάσκηση αισιοδοξίας

Η θετική σκέψη είναι τρόπος ζωής και όχι διακόπτης on-off και εξαιτίας αυτού, όταν συμβαίνει κάτι κακό είναι δύσκολο να το δείτε με αισιοδοξία, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το προσπαθήσετε. Για να σας είναι όμως ευκολότερο μακροπρόθεσμα, πρέπει να το καλλιεργείτε συστηματικά και εφόρου ζωής. Όταν λοιπόν κάνετε αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να τις ελαχιστοποιήσετε άμεσα ψάχνοντας τη θετική πλευρά των πράγματων.

Τέλος, μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια των αγαπημένων σας ανθρώπων για μια υγιή ανατροφοδότηση. Πολλές φορές μιλώντας με ανθρώπους θετικούς, αλλάζει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και κυρίως όταν περιβάλλουμε την ζωή μας με ανθρώπους θετικούς, η αισιοδοξία αρχίζει να μας γίνετε τρόπος ζωής.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Think Like an Optimist and Stay Positive https://www.verywellmind.com/think-positive-2794771

Your mental health is just as important as your physical health. We’re here to share trusted and compassionate information to help you find a happier, more balanced life. https://www.verywellmind.com/our-editorial-process-4778006

Optimism, pessimism, and explanatory style. https://psycnet.apa.org/record/2000-16270-003