Κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και την κύρια αιτία ανάπτυξης καρκίνου παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν έξι εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο και σύστημα οργάνων του σώματος. Προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του στόματος, του λαιμού, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του παγκρέατος, του στομάχου, του τραχήλου, του παχέος εντέρου και του ορθού, καθώς και οξεία μυελογενή λευχαιμία. Το κάπνισμα συνδέεται επίσης με δεκάδες σοβαρές καταστάσεις υγείας και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Δεν υπάρχουν «αθώες» μορφές καπνίσματος. Τα τσιγάρα (και οι παραλλαγές τους, όπως «τα ελαφρά (light)», «χαμηλή πίσσα» κλπ), πούρα κ.α. βλάπτουν όλα το σώμα και ενέχουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία.

Το κάπνισμα αποτελεί αναπόφευκτο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Αξιοσημείωτες ανησυχίες που σχετίζονται με το κάπνισμα:

  • Καρκινογόνες ουσίες: Ο καπνός περιέχει έναν αριθμό γνωστών καρκινογόνων ουσιών. Από τις περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό των τσιγάρων, περίπου 70 από αυτές προκαλούν καρκίνο.
  • Παθητικό κάπνισμα: Η έκθεση στον καπνό ενός αναμμένου τσιγάρου ή στον καπνό που εκπνέει ένας καπνιστής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους παθητικούς καπνιστές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά.
  • Ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που θερμαίνουν ένα υγρό παράγοντας αεροζόλ ή ατμούς, που εισπνέονται. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό, αλλά φαίνεται να ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Αν και ο όρος «ατμός» μπορεί να ακούγεται ακίνδυνος, το αεροζόλ που παράγεται από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι υδρατμός και μπορεί να είναι επιβλαβές. Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να περιέχει νικοτίνη και άλλες ουσίες που είναι εθιστικές και μπορούν να προκαλέσουν πνευμονική νόσο, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ρυθμίζονται και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός τους στην υγεία δεν είναι ακόμη γνωστός. Υπήρξαν πολλές αναφορές για σοβαρές πνευμονικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένο μπορεί να είναι αυτό.

Οι προκλήσεις της διακοπής του καπνίσματος είναι ευρέως αναγνωρισμένες, αλλά τα οφέλη χωρίς καπνό για τη ζωή σας είναι τεράστια. Αποφασίστε να κόψετε το κάπνισμα!!!