Τσιμπήματα

Τσίμπημα από την αράχνη “Μαύρη Χήρα”

Τι είναι η «μαύρη χήρα»;

Η «Μαύρη Χήρα» είναι ένας τύπος αράχνης που αναγνωρίζεται εύκολα. Είναι στρογγυλωπή, μαύρη και γυαλιστερή σε σχήμα κλεψύδρας, με ένα χαρακτηριστικό κόκκινο σημάδι στην κοιλιά. Μερικές φορές αυτό το κόκκινο σημάδι μπορεί να διαφέρει ελαφρώς στο σχήμα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι αράχνες μπορεί να έχουν ερυθρά σημάδια και στην πλάτη.

Αυτός ο τύπος αράχνης πήρε το όνομά του από την ιστορικά καταγεγραμμένη κανιβαλιστική συμπεριφορά ζευγαρώματος. Μετά το ζευγάρωμα, τα θηλυκά ορισμένων ειδών σκοτώνουν και τρώνε τους αρσενικούς συντρόφους, μένοντας «χήρες». Αυτή η συμπεριφορά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από το είδος, την ηλικία του θηλυκού και το επίπεδο πεινάς.

Αυτές οι αράχνες δεν είναι επιθετικές και τσιμπούν μόνο όταν νιώθουν απειλή. Τα τσιμπήματα δεν είναι θανατηφόρα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά και δυσάρεστα συμπτώματα.

Αν σας τσιμπήσει μαύρη χήρα, θα πρέπει να λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Αυτός ο τύπος αράχνης εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το από το δηλητήριο της μαύρης χήρας;

Κατά πάσα πιθανότητα, θα αισθανθείτε την αίσθηση ενός μικρού τρυπήματος στο δέρμα όταν η μαύρη χήρα σάς τσιμπήσει. Μπορεί να μην αντιληφθείτε αρχικά ότι σας έχει τσιμπήσει αράχνη, εκτός και αν τη δείτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δήγμα μπορεί να εκδηλώσει αμέσως πόνο.

Η περιοχή γύρω από το δήγμα θα γίνει ερυθρή και θα εμφανίσει οίδημα.

Μπορεί να εκδηλώσετε πιο σοβαρά συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες από το τσίμπημα. Μερικές φορές, τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και 15 λεπτά μετά από το τσίμπημα της αράχνης.

Πιο συχνά, τα άτομα βιώνουν πόνο που δεν περιορίζεται μόνο στο σημείο του δήγματος. Ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος στο στήθος και την κοιλιακή χώρα. Οι μύες σε αυτές τις περιοχές εμφανίζουν κράμπες και γίνονται άκαμπτοι λόγω των έντονων μυϊκών σπασμών. Μπορεί ακόμη να βιώσετε πόνο στην πλάτη και τους ώμους.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

Σε σπάνιες και εξαιρετικές περιπτώσεις, το δηλητήριο της μαύρης χήρας μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.

Ο θάνατος γενικά δεν καταγράφεται στους υγιείς ενήλικες. Τα νεαρά άτομα, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπείς στις σοβαρές επιπλοκές και στο θάνατο από το τσίμπημα της μαύρης χήρας.

Βέβαια, οποιοσδήποτε έχει τσιμπηθεί ή υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει τσιμπηθεί από μαύρη χήρα θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Αίτια

Γιατί τσιμπάει η μαύρη χήρα;

Η μαύρη χήρα δεν είναι επιθετική. Δεν θα σας αναζητήσει ποτέ για να σας τσιμπήσει. Αντιθέτως, τσιμπάει μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας ή αν νιώθει απειλή.

Η μαύρη χήρα ζει σε σκοτεινά, κρυμμένα σημεία, όπως κάτω από φύλλα ή μέσα σε ξύλα. Ποτέ μη μετακινείτε και μην ανακατεύετε όγκους φύλλων ή ξύλων χωρίς να φοράτε προστατευτικά γάντια, γιατί μπορεί τυχαία να αγγίξετε τη μαύρη χήρα και να σας τσιμπήσει.

Θα πρέπει επίσης να φοράτε γάντια όταν μετακινείτε αντικείμενα από σκοτεινές γωνίες σε γκαράζ ή υπόγεια. Οι μαύρες χήρες μπορεί να ζουν σε τέτοιες περιοχές.

Οι αράχνες αυτές επίσης κρύβονται σε πολλά άλλα σκοτεινά μέρη, όπως:

  • Μέσα σε παπούτσια, ιδιαίτερα αν αυτά είναι αποθηκευμένα σε ένα σκοτεινό μέρος
  • Μέσα σε κουβέρτες που δεν χρησιμοποιούνται
  • Σε εσοχές επίπλων που βρίσκονται σε μπαλκόνια και βεράντες
  • Μεταξύ των τούβλων ή των πλίθων ενός τοίχου

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από το δηλητήριο της μαύρης χήρας;

Η θεραπεία για το τσίμπημα της μαύρης χήρας ποικίλει ανάλογα με τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας, τα συμπτώματά σας και τη σοβαρότητα του δήγματος.

Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Επίσης, θα σας δοθούν φάρμακα για τη μείωση της υπέρτασης, που μερικές φορές συνοδεύει το τσίμπημα της μαύρης χήρας.

Αν το τσίμπημα είναι πιο σοβαρό, μπορεί να χρειαστείτε μυοχαλαρωτικά ή αντίδοτο, μία αντιτοξίνη για την αντιμετώπιση του δηλητηριώδους τσιμπήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, η νοσηλεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας και να κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα αν σας έχει τσιμπήσει μαύρη χήρα.

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε προτού ξεκινήσετε για το νοσοκομείο ή στο δρόμο για το νοσοκομείο:

  • Πλύνετε πολύ καλά την περιοχή με σαπούνι.
  • Εφαρμόστε μία υγρή παγοκύστη για 10 λεπτά τη φορά, με δεκάλεπτα διαλείμματα.
  • Ανυψώστε το σημείο του τσιμπήματος, αν αυτό είναι εφικτό. Για παράδειγμα, αν η αράχνη σάς έχει τσιμπήσει στο χέρι, κρατήστε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι. Θα πρέπει να φτάσετε στο νοσοκομείο όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved