Σεξουαλική Υγεία

3+1 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο νέο σας σύντροφο πριν κάνετε σεξ!

Το σεξ με ένα άτομο που αρχίσατε να βγαίνετε πρόσφατα, μπορεί να είναι κάτι που περιμένετε να συμβεί ή κάτι που μπορεί να συμβεί εντελώς αυθόρμητα. Όπως και αν έχει η κατάσταση, πριν προχωρήσετε σε σεξ με τον νέο σας σύντροφο, επιβάλλεται να του κάνετε τις πιο κάτω σημαντικές ερωτήσεις, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ).

Τι πρέπει να ρωτήσετε τον νέο σας σύντροφο πριν κάνετε σεξ μαζί του;

1. «Έχεις κάνει πρόσφατα εξετάσεις για ΣΜΝ;»

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα τύχει να ρωτήσετε αν έχουν κάνει εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ), θα σου απαντήσουν ναι, θεωρώντας πως συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στις κοινές ετήσιες εξετάσεις. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν απαιτούν και δεν συμπεριλαμβάνουν στις ετήσιες εξετάσεις, τεστ για ΣΜΝ. (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)

Εάν λοιπόν ο σύντροφός σας, σας πει ότι έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για ΣΜΝ, θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πει για ποιες λοιμώξεις έκανε εξετάσεις και αν δεν το γνωρίζει θα πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του. Το ίδιο ισχύει και για εσάς.

Δεν χρειάζεται να ντρέπεστε για τις απαιτήσεις σας, γιατί προέχει η υγεία σας. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ)

2. «Πότε έκανες τελευταία φορά τεστ HIV;»

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ΣΜΝ, αλλά πραγματοποιείται συνήθως ξεχωριστό τεστ για τη διάγνωσή του. (Τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για τον HIV)

Εάν ο σύντροφός σας, σας πει ότι δεν έχει εξεταστεί ποτέ για HIV, θα πρέπει να περιμένετε πριν κάνετε μαζί του σεξ, μέχρι να προβεί στις ανάλογες εξετάσεις.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του CDC αναφέρουν ότι οι εξής κατηγορίες ατόμων πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ HIV:

  • Όλα τα άτομα από 13-64 ετών (τουλάχιστον μια φορά ως μέρος της ετήσιας εξέτασής τους)
  • Άτομα υψηλού κινδύνου (άτομα που είχαν περισσότερους από έναν σύντροφο από την τελευταία φορά που εξετάστηκαν για HIV, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί ή υποβάλλονται σε θεραπεία για ΣΜΝ και οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες)
  • Τα άτομα που πιθανώς εκτέθηκαν στον HIV μέσω σεξ χωρίς προστασία, κοινής χρήσης βελόνων ή άλλης έκθεσης σε σωματικά υγρά «αγνώστου» ατόμου.

3. «Είσαι πρόθυμος να κάνεις ασφαλές σεξ;»

Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεστε το ασφαλές σεξ. Για παράδειγμα, ορισμένοι μπορεί να θεωρούν το σεξ χωρίς προφυλακτικό μη ασφαλή και να πιστεύουν ότι το στοματικό σεξ δεν μπορεί να προκαλέσει ΣΜΝ, αν και αυτή η άποψη είναι λανθασμένη. (Ερωτικά βοηθήματα, πρωκτικό και στοματικό σεξ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Ακολούθως, βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει όποιες μορφές προστασίας χρειάζεστε για να νιώσετε άνετα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προφυλακτικά, γυναικεία προφυλακτικά και σπερματοκτόνα. Κάντε το ίδιο και εσείς για τον σύντροφό σας. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ)

4. «Αυτή την περίοδο κάνεις σεξ και με άλλα άτομα;»

Είναι, όπως είπαμε πιο πάνω, πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε αν ο σύντροφός σας έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για ΣΜΝ. Αλλά, δεν είναι τόσο χρήσιμα τα αρνητικά του αποτελέσματά, αν από την τελευταία φορά που υποβλήθηκε σε εξετάσεις, έχει κάνει σεξ και πολλούς διαφορετικούς συντρόφους.

Η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι σημαντική για τη διατήρηση της σωματικής και συναισθηματικής σας υγείας. Οι μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις είναι οι ασφαλέστερες για τη σεξουαλική σας υγεία. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

4 Questions to Ask a New Partner Before Having Sex https://www.verywellhealth.com/protect-yourself-3133079

Screening Recommendations and Considerations Referenced in Treatment Guidelines and Original Sources https://www.cdc.gov/std/treatment-guidelines/screening-recommendations.htm