Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ανδρική Χλαμυδιακή Ουρηθρίτιδα

Τι είναι η χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα στους άνδρες;

Η χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα στους άνδρες είναι μια μόλυνση της ουρήθρας η οποία προκαλείται από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), τα χλαμύδια. Η ουρήθρα μεταφέρει τα ούρα από την κύστη, μέσω του πέους, εξωτερικά του σώματος.

Αυτή η πάθηση συχνά προκαλεί οίδημα και φλεγμονή στην ουρήθρα, τα οποία συνοδεύονται από πεϊκά εκκρίματα, αλλά όπως συμβαίνει και με άλλα ΣΜΝ, οι άνδρες δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής και όλοι οι πρόσφατοι και τωρινοί σεξουαλικοί σύντροφοι πρέπει να λάβουν θεραπεία για το ΣΜΝ ώστε να αποφύγουν την επαναμόλυνση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές

Συμπτώματα

Οι άνδρες με χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα, ή μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα αρκετές βδομάδες μετά την έκθεσή τους στο βακτήριο. Τα συμπτώματα των χλαμυδίων και της σχετικής φλεγμονής στην ουρήθρα συνήθως εμφανίζονται μεταξύ της πρώτης και της τρίτης εβδομάδας μετά την έκθεση στο βακτήριο.

Τα σημάδια της μόλυνσης περιλαμβάνουν:

  • πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση
  • κνησμό, ερυθρότητα, ή οίδημα στην κεφαλή του πέους ή στο άνοιγμα της ουρήθρας
  • εκκρίσεις από το πέος, οι οποίες είναι συνήθως κιτρινωπές ή μπεζ
  • πρησμένοι όρχεις που πονάνε

Η ουρήθρα υποφέρει από φλεγμονή κατά την διάρκεια της μόλυνσης, κάνοντας την ούρηση πιο δύσκολη. Η δυσφορία που νιώθει κανείς στο πέος περιορίζεται γενικά στην κεφαλή, εκεί που καταλήγει η ουρήθρα.

Τα συμπτώματα της χλαμυδιακής ουρηθρίτιδας στους άντρες μπορεί να προσομοιάζουν με τα συμπτώματα της γονόρροιας. Η γονόρροια και τα χλαμύδια συχνά παρουσιάζονται ταυτόχρονα, και μπορεί να απαιτείται θεραπεία και για τα δυο ΣΜΝ.

Αίτια

Το βακτήριο Chlamydia trachomatis προκαλεί χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα. Μεταδίδεται μέσω του στοματικού, πρωκτικού και κολπικού σεξ. Αποτελεί κοινό τύπο μόλυνσης και για τους άντρες και για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC), τα χλαμύδια είναι το πιο σύνηθες ΣΜΝ στις Η.Π.Α. Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν σε εφήβους και νέους.

Τα άτομα που έρχονται σε σεξουαλική επαφή με πολλαπλούς συντρόφους χωρίς την χρήση προστασίας είναι πιο πιθανό να κολλήσουν χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα από εκείνους που είναι μονογαμικοί και κάνουν ασφαλές σεξ. Τα άτομα που είναι σεξουαλικώς ενεργά πριν την ηλικία των 25 είναι πιο πιθανό να κολλήσουν γενικά ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένων των χλαμυδίων, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα διενεργήσει μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να διαγνώσει την χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα. Θα πρέπει να δώσετε δείγμα ούρων, το οποίο θα εξετάσουν για τη παρουσία μικροργανισμών χλαμυδίων.

Μπορεί να χρειαστεί και καλλιέργεια ουρηθρικών εκκρίσεων, ή εξέταση με αποστειρωμένο μάκτρο, ώστε να αποκλείσει ο γιατρός την γονόρροια. Τα συμπτώματα της γονόρροιας συχνά προσομοιάζουν με αυτά των χλαμυδίων. Είναι πιθανό να είστε φορέας και των δυο ταυτόχρονα.  

Ο τεχνικός θα σκουπίσει την κεφαλή του πέους σας με μάκτρο εμποτισμένο με αλκοόλ ή με κάποιο άλλο αποστειρωμένο όργανο. Στην συνέχεια, ο τεχνικός ή ο γιατρός θα εισαγάγει ένα βαμβακερό μάκτρο στην ουρήθρα στην κεφαλή του πέους. Θα αναλύσουν τις εκκρίσεις ή τα υγρά που θα συλλέξουν για να εντοπίσουν την αιτία της μόλυνσης.

Θεραπεία

Αν η διάγνωση είναι χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα, θα πρέπει εσείς και όλοι οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι να λάβετε θεραπεία με αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό να λάβουν θεραπεία και οι σύντροφοί σας ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η λήψη θεραπείας από όλους τους εμπλεκόμενους εμποδίζει την επιμόλυνση. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι θα συνεχίζουν να μεταδίδουν την ασθένεια προς όλους τους συντρόφους τους.

Υπάρχουν αρκετά αντιβιοτικά που μπορούν να εξαλείψουν την χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα, όπως:

  • η δοξικυκλίνη
  • η αζιθρομυκίνη
  • η ερυθρομυκίνη
  • η λεβοφλοξακίνη
  • η οφλοξακίνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για 5 με 10 ημέρες. Ωστόσο ο CDC αναφέρει ότι μια δόση αζιθρομυκίνης μεγαλύτερης του 1 γραμμαρίου, ληφθείσα μια φορά, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία.

Οι περισσότερες μολύνσεις θα θεραπευτούν μέσα σε διάστημα ενός ή δυο εβδομάδων. Είναι σημαντικό να απέχετε από την σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την ολοκλήρωση λήψης των αντιβιοτικών ώστε να εμποδίσετε την επαναμετάδοση της μόλυνσης.

Πρόληψη

Οι σεξουαλικά ενεργοί άντρες μπορούν να προλάβουν τα ΣΜΝ κάνοντας ασφαλές σεξ. Τα ανδρικά και γυναικεία προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης σε μεγάλο βαθμό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καινούριο προφυλακτικό για κάθε καινούρια σεξουαλική επαφή.   

Οι συχνές εξετάσεις για ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV, είναι σημαντικές για οποιονδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός, και ιδίως για όσους έχουν πολλαπλούς συντρόφους.

Επιπλοκές

Είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία για ΣΜΝ αμέσως μόλις εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα. Οι μολύνσεις που δεν τύχουν θεραπείας μπορεί να εξαπλωθούν και να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ανδρών, όπως:

  • μόλυνση και πόνος κοντά τους όρχεις
  • μόλυνση του προστάτη αδένα
  • στειρότητα
  • συστολή, δηλαδή στένωση της ουρήθρας που οφείλεται σε φλεγμονή ή μόλυνση

Οι άνδρες συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα άμεσα. Οι συχνές εξετάσεις για ΣΜΝ μπορούν να οδηγήσουν σε διάγνωση των ΣΜΝ, ακόμα κι αν τα συμπτώματα δεν είναι παρόντα. Αυτού του είδους οι εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές όταν αλλάζετε σεξουαλικό σύντροφο ή όταν έχετε πολλαπλούς συντρόφους.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chlamydia. (2016). cdc.gov/std/stats15/chlamydia.htm

2. Chlamydia and gonorrhea. (2009). mckinley.illinois.edu/sites/default/files/docs/chlamydia_gonorrhea.pdf

3. Chlamydial infections in adolescents and adults. (2015). cdc.gov/std/tg2015/chlamydia.htm

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Chlamydia trachomatis: Symptoms and causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/chlamydia-trachomatis/symptoms-causes/dxc-20315310