Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Στα χλαμύδια ανήκουν μικροοργανισμοί του είδους Chlamydia trichomatis και έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των ιών και των βακτηρίων. Τα παράσιτα αυτά εισέρχονται στα κύτταρα του ανθρώπου και εξαρτώνται από αυτά για την επιβίωσή τους. Είναι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από χλαμύδια συχνά δεν έχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 90 τοις εκατό των γυναικών και το 70 τοις εκατό των ανδρών με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αλλά όπως και άλλοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί, που δεν αντιμετωπίζονται, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών αρκετό καιρό αργότερα από την αρχική μόλυνση.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Αίτια

Από τι προκαλούνται τα χλαμύδια

Τα χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό, καθώς και με το στοματικό σεξ.
Τα γεννητικά όργανα που αγγίζονται μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια, χωρίς να υπάρξει απόλυτα διείσδυση.
Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να αποκτήσουν χλαμύδια από τη μητέρα τους κατά τον τοκετό. Οι περισσότεροι προγεννητικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν εξέταση για τα χλαμύδια, αλλά δεν βλάπτει να διενεργηθεί διπλός έλεγχος με OB-GYN κατά τη διάρκεια του πρώτου προγεννητικού ελέγχου.

Πόσο συνηθισμένα είναι τα χλαμύδια;

Το 2017, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταχωρηθεί στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται, οπότε ο πραγματικός αριθμός λοιμώξεων από χλαμύδια κάθε χρόνο μπορεί να είναι πιο κοντά στα 3 εκατομμύρια.

Από τη λοίμωξη μπορούν να προσβληθούν και άνδρες και γυναίκες, αλλά είναι καταγεγραμμένες περισσότερες περιπτώσεις γυναικών.
Γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 έως 24 ετών εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.
Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων συνιστά όλες οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες ηλικίας 25 ετών και νεότερων να υποβάλλονται σε εξετάσεις για χλαμύδια κάθε χρόνο, καθώς και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με παράγοντες κινδύνου όπως πολλαπλούς ή νέους ερωτικούς συντρόφους.

Στατιστικά, ένα άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα εάν έχει κάνει σεξ με περισσότερα από ένα άτομα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στους άνδρες

Πολλοί άνδρες δεν παρατηρούν τα συμπτώματα των χλαμυδιών. Οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.
Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, παρουσιάζονται συνήθως 1 έως 3 εβδομάδες μετά τη μετάδοση.
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα χλαμυδίωσης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

• αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
• κίτρινη ή πράσινη έκκριση από το πέος
• πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
• πόνο στους όρχεις

Είναι επίσης πιθανό να προσβληθείτε από χλαμύδια στον πρωκτό. Στην περίπτωση αυτή, τα κύρια συμπτώματα είναι συχνά η έκκριση υγρου, πόνος και αιμορραγία από αυτήν την περιοχή.
Κάνοντας στοματικό σεξ με κάποιο άτομο που έχει τη λοίμωξη, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στο λαιμό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, βήχα ή πυρετό.

Συμπτώματα στις γυναίκες

Τα χλαμύδια συχνά χαρακτηρίζονται ως "σιωπηλή λοίμωξη". Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με χλαμύδια μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα.
Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

• οδυνηρή σεξουαλική επαφή (δυσπασμογονία)
• κολπική έκκριση
• αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
• πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
• φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα)
• αιμορραγία μεταξύ περιόδων

Σε ορισμένες γυναίκες, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στους σάλπιγγες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID). Η φλεγμονώδης νοσος της πυέλου αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους πυελικής νόσου είναι:
• πυρετός
• σοβαρό πυελικό άλγος
• ναυτία
• μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων

Επιπλέον, οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν λοίμωξη στο λαιμό εάν κάνουν στοματικό σεξ.
Τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες μπορεί να είναι διαφορετικά, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Διάγνωση

Εξέταση για χλαμύδια

Όταν επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας για τα χλαμύδια, πιθανότατα θα ρωτήσει για τα συμπτώματα. Εάν δεν υπάρχουν, μπορεί να σας ρωτήσουν γιατί έχετε ανησυχίες.

Εάν υπάρχουν συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να κάνει φυσική εξέταση. Αυτό τους επιτρέπει να παρατηρούν τυχόν έκκριση, πληγές ή ασυνήθιστα σημεία που μπορεί να σχετίζονται με πιθανή μόλυνση.

Το πιο αποτελεσματικό διαγνωστικό τεστ για τα χλαμύδια είναι η λήψη δείγματος του κόλπου στις γυναίκες και η εξέταση ούρων σε άνδρες.

Τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν αρκετές ημέρες αργότερα.. Αν η εξέταση είναι θετική, θα συζητηθούν επιλογές παρακολούθησης και θεραπείας.

Θεραπεία

Τα καλά νέα είναι ότι τα χλαμύδια είναι εύκολο να θεραπευτούν. Δεδομένου ότι είναι βακτηριακής φύσης, αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
Η αζιθρομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται συνήθως σε μία μόνο, μεγάλη δόση. Η δοξυκυκλίνη είναι ένα αντιβιοτικό που πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για περίπου μία εβδομάδα.
Άλλα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να χορηγηθούν. Ανεξάρτητα από το ποιο αντιβιοτικό συνταγογραφείται, οι οδηγίες δοσολογίας θα πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη θα ξεπεραστεί πλήρως. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως δύο εβδομάδες, ακόμη και με τα φάρμακα μιας δόσης.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου της θεραπείας, είναι σημαντικό να μην έρχεστε σε σεξουαλική επαφή. Είναι ακόμα δυνατό να μεταδώσετε τα χλαμύδια ή να ενεργοποιηθούν σε εσάς ξανά, ακόμη και αν έχετε αντιμετωπίσει μια προηγούμενη λοίμωξη.
Αν και τα χλαμύδια είναι θεραπεύσιμα, είναι σημαντικό να αποτρέψετε την υποτροπή.

Κατ’ οίκον θεραπεία

Τα χλαμύδια προκαλούνται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Η μόνη πραγματική θεραπεία για αυτόν τον τύπο μόλυνσης είναι τα αντιβιοτικά.
Αλλά μερικές εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα χλαμύδια που δεν έχουν αντιμετωπιστεί μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων γονιμότητας και χρόνιας φλεγμονής.
Οι θεραπείες για τα χλαμύδια που μπορεί να είναι αποτελεσματικές (για συμπτώματα, όχι για την ίδια τη μόλυνση) περιλαμβάνουν:
• Goldenseal.Αυτό το φαρμακευτικό φυτό μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης με τη μείωση της φλεγμονής.
• Echinacea. Αυτό το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν λοιμώξεις πολλών τύπων, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τις πληγές του δέρματος. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων των χλαμυδιών.
Αν και οι ενώσεις σε αυτά τα φυτά μπορεί να βοηθήσουν στην ελάττωση της φλεγμονής και της μόλυνσης γενικά, δεν υπάρχουν μελέτες ποιότητας που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικές ειδικά για συμπτώματα χλαμυδίων.

Επιπλοκές

Χλαμύδια χωρίς θεραπεία

Εάν απευθυνθείτε σε έναν πάροχο υγειονομική περίθαλψης στα πρώτα στάδια της λοίμωξης, η λοίμωξη πιθανόν να θεραπευτεί χωρίς χρόνια προβλήματα.
Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα αν περιμένουν πάρα πολύ καιρό για να τα θεραπεύσουν.

Επιπλοκές στις γυναίκες

Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, μια λοίμωξη που μπορεί να βλάψει τη μήτρα, τον τράχηλο και τις ωοθήκες. Το φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι μια οδυνηρή ασθένεια που συχνά απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
Οι γυναίκες μπορούν επίσης να εμφανίσουν υπογονιμότητα εάν τα χλαμύδια παραμείνουν χωρίς θεραπεία λογω προσβολής των ωοαγωγών (σαλπίγγων).
Οι έγκυες γυναίκες με τη λοίμωξη μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια στα νεογέννητα παιδιά τους κατά τον τοκετό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών και πνευμονία στα νεογνά.

Άλλες επιπλοκές

Οι άνδρες μπορούν επίσης να παρουσιάσουν επιπλοκές όταν τα χλαμύδια παραμείνουν χωρίς θεραπεία. Η επιδιδυμίδα - ο σωλήνας που κρατά τους όρχεις στη θέση τους και αποθηκεύει προσωρινά τα σπερματοζωάρια - μπορεί να προσβληθεί από φλεγμονή, προκαλώντας πόνο.
Η λοίμωξη μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στον προστάτη αδένα , προκαλώντας πυρετό, οδυνηρή επαφή και δυσφορία στο κάτω μέρος της πλάτης. Μια άλλη πιθανή επιπλοκή στους άνδρες είναι η χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές των χλαμυδίων, γι 'αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπεία γρήγορα δεν έχουν χρόνια ιατρικά προβλήματα.

Πρόληψη

Ο πιο σίγουρος τρόπος για ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο να αποφύγει τη μόλυνση από χλαμύδια είναι να χρησιμοποιεί προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή ή η εγκράτεια και η μη εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων .

Για ένα ασφαλές σεξ, συνιστάται να:

• Χρησιμοποιήτε προφυλακτικό
• Εξετάζεστε τακτικά για τα ΣΜΝ
• Αποφύγετε να κάνετε στοματικό σεξ ή χρησιμοποιήστε προστασία κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, μέχρις ότου ο σύντροφος να υποβληθεί σε έλεγχο για ΣΜΝ
Το ασφαλές σεξ μπορεί να προστατεύσει τον καθένα από τις λοιμώξεις, την ακούσια εγκυμοσύνη και άλλες επιπλοκές.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chlamydia. (2018). cdc.gov/std/stats17/chlamydia.htm

2. Chlamydia — CDC fact sheet (detailed). (2016). cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia-detailed.htm