Παθολογικά

Διάστρεμμα αστραγάλου

Τι είναι το διάστρεμμα αστραγάλου;

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας τραυματισμός των συνδέσμων που περιβάλλουν και συνδέουν τα οστά του ποδιού με το άκρο ποδός. Συμβαίνει όταν, κατά λάθος ή λόγω ατυχήματος, στρέφετε με περίεργο τρόπο τον αστράγαλό σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκταση ή ρήξη των συνδέσμων οι οποίοι συγκρατούν την άρθρωση.

Όλοι οι σύνδεσμοι έχουν συγκεκριμένο εύρος κίνησης και όρια που τους επιτρέπουν να κρατούν σταθερές τις αρθρώσεις. Όταν εξωθούνται εκτός αυτών των ορίων, προκαλείται το διάστρεμμα. Ως επί το πλείστον, τα διαστρέμματα του αστραγάλου περιλαμβάνουν τραυματισμούς του εξωτερικού μέρους του.

Πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας αν έχετε πάθει διάστρεμμα. Εκείνος θα καθορίσει την σοβαρότητά του και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί από εβδομάδες έως μήνες για να επουλωθεί πλήρως ο τραυματισμός.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Πιθανώς να έχετε υποστεί διάστρεμμα αν παρατηρείτε τα ακόλουθα συμπτώματα στην περιοχή του αστραγάλου σας:

  • Πόνο
  • Πρήξιμο
  • Μώλωπες
  • Αδυναμία να μετατοπίσετε το βάρος σας στον πάσχοντα αστράγαλο
  • Ακαμψία
  • Δυσχρωμία του δέρματος
  • Ευαισθησία

Ο αστράγαλος μπορεί να υποστεί πολλούς τύπους τραυματισμών, για αυτό πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρουσιάζετε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Εκείνος θα καθορίσει αν πρόκειται για διάστρεμμα ή κάτι πιο σοβαρό.

Αίτια

Το διάστρεμμα συνήθως προκύπτει όταν το άκρο ποδός περιστρέφεται απότομα, ωθώντας την άρθρωση του αστραγάλου έξω από την φυσιολογική της θέση. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια της άθλησης, οδηγώντας σε έκταση ή ρήξη ενός ή περισσότερων συνδέσμων.

Μώλωπες και πρήξιμο μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της εν λόγω ρήξης. Επίσης, θα αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία όταν τοποθετείτε βάρος στην πάσχουσα περιοχή. Οι τένοντες, ο χόνδρος και τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν ακόμη να υποστούν βλάβη εξαιτίας του διαστρέμματος.

Το διάστρεμμα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Η άθληση, το περπάτημα σε ανώμαλες επιφάνειες ή ακόμη και τα ακατάλληλα παπούτσια μπορούν να οδηγήσουν στον συγκεκριμένο τραυματισμό.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα καθορίσει ποιοι σύνδεσμοι έχουν υποστεί ρήξη. Κατά την διάρκεια αυτής, θα κινήσει τον αστράγαλό σας με ποικίλους τρόπους ώστε να διαπιστώσει το εύρος κίνησης.

Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ακτίνων-Χ, είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθούν ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάγματος. Μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που ο γιατρός υποπτεύεται κάταγμα, σοβαρό τραυματισμό των συνδέσμων ή βλάβη στην επιφάνεια της άρθρωσης του αστραγάλου. Στην εξέταση αυτή χρησιμοποιούνται ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα με στόχο την απεικόνιση δομών από το εσωτερικό του σώματος, βοηθώντας τον γιατρό να καταλήξει σε μία ασφαλή διάγνωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία του διαστρέμματος έχει ως στόχο την αποκατάσταση και την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων. Είναι υψίστης σημασίας να μην προσθέτετε επιπλέον βάρος στον πάσχοντα αστράγαλο καθόλη την διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Ένα ήπιο διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί να θεραπευτεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας τις παρακάτω μεθόδους:

  • Να κρατάτε τον αστράγαλό σας ανυψωμένο, για όσο αυτό είναι δυνατόν, ώστε να μειωθεί το πρήξιμο.
  • Να ξεκουράζεστε αρκετά και να μην επιβαρύνετε καθόλου τον πάσχοντα αστράγαλο.
  • Χρησιμοποιείστε πατερίτσες, εάν το θεωρείτε απαραίτητο.
  • Αν αισθάνεστε έντονο πόνο, λαμβάνετε παυσίπονα (ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη)
  • Με ελαστικούς επιδέσμους μπορείτε να περιδέσετε τον αστράγαλό σας, αλλά όχι πολύ σφιχτά.
  • Χρησιμοποιείστε νάρθηκα ποδοκνημικής για να υποστηρίξετε τον αστράγαλο.

Επίσης, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα για να ελαττώσετε το πρήξιμο. Την πρώτη ημέρα του τραυματισμού θα πρέπει να βάλετε πάγο για 20 με 30 λεπτά 3-4 φορές. Για τις επόμενες δύο ημέρες, τοποθετείτε πάγο κάθε 3 με 4 ώρες.

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να μην πατάτε το τραυματισμένο πόδι έως ότου ο πόνος υποχωρήσει. Για ένα ήπιο διάστρεμμα, αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες. Πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ως την πλήρη ίαση.

Χειρουργική επέμβαση

Το χειρουργείο σε περιστατικά διαστρέμματος αστραγάλου είναι σπάνιο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, αν η βλάβη στους συνδέσμους είναι πολύ σοβαρή και υπάρχουν ενδείξεις αστάθειας ή αν ο τραυματισμός δεν βελτιώνεται με μη χειρουργικές προσεγγίσεις. Οι επεμβατικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Ανάπλαση: Στην χειρουργική ανάπλαση ο χειρουργός θα αποκαταστήσει τους συνδέσμους που έχουν υποστεί ρήξη με ράμματα ή χρησιμοποιώντας άλλους συνδέσμους και τένοντες από το πόδι ή τον αστράγαλο.
  • Αρθροσκόπηση: Κατά την διάρκεια της ελάχιστα επεμβατικής αρθροσκόπησης, ο γιατρός θα αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό της άρθρωσης, ώστε να ελέγξει αν υπάρχουν ελεύθερα τμήματα οστού ή χόνδρου.

Ο απαιτούμενος τύπος χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από την σοβαρότητα του διαστρέμματος και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Μετά την εγχείρηση, η αποκατάσταση είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ανάρρωσης. Θα χρειαστεί να προγραμματίσετε αρκετά ραντεβού με τον γιατρό σας και να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ώστε να επανακτήσετε την κίνηση και την δύναμη στους μύες γύρω από τον αστράγαλο. Αναλόγως του ίδιου του διαστρέμματος και του τύπου της επέμβασης, η αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες.

Πρόληψη

Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα μελλοντικών διαστρεμμάτων ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Ενδυναμώστε με κατάλληλες ασκήσεις τον πάσχοντα αστράγαλο.
  • Φορέστε νάρθηκα ποδοκνημικής, αν το θεωρείτε απαραίτητο.
  • Τυλίξτε τον τραυματισμένο αστράγαλο με ελαστικό επίδεσμο.
  • Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια.
  • Προτιμήστε σταθερά και ποιοτικά παπούτσια.
  • Σταματήστε την οποιαδήποτε δραστηριότητα αν αισθάνεστε κόπωση στον αστράγαλο.
  • Μην αμελείτε την προθέρμανση πριν την άθληση.
  • Προσέξτε τις επιφάνειες στις οποίες περπατάτε.

Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας αν πιστεύετε πως ο αστράγαλός σας έχει υποστεί διάστρεμμα ξανά. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, θα οδηγήσει σε μακροχρόνιο πόνο και αστάθεια της άρθρωσης.

Έκβαση

Στις περισσότερες περιπτώσεις το διάστρεμμα αστραγάλου δεν είναι σοβαρό και θα ιαθεί με την κατάλληλη θεραπεία. Ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ανάρρωση εξαρτάται από την σοβαρότητα του τραυματισμού. Η πλειονότητα των περιστατικών χρειάζεται λίγες εβδομάδες, ενώ τα πιο σοβαρά μπορεί να απαιτήσουν μήνες.

Παρόλο που ο πόνος και το πρήξιμο τελικώς θα υποχωρήσουν, ο τραυματισμένος αστράγαλος μπορεί να μην είναι τόσο σταθερός όσο ο υγιής. Για αυτό, ο γιατρός θα σας προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών. Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του όσον αφορά στις ασκήσεις αυτές, προκειμένου να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμό.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved