Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Τι είναι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα;

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα άοσμο και άχρωμο αέριο. Βρίσκεται στα καυσαέρια τα οποία παράγουν:

 • οι θερμάστρες
 • τα τζάκια
 • οι σιγαστήρες των αυτοκινήτων
 • τα καλοριφέρ
 • οι σχάρες με κάρβουνο
 • οι μηχανές των αυτοκινήτων
 • οι φορητές γεννήτριες

Όλοι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε μικρές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν ωστόσο εισπνεύσουμε μεγάλη ποσότητα μπορεί να υποστούμε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αυξήσει τα επικίνδυνα επίπεδα των καυσαερίων σε χώρους με κακό εξαερισμό ή σε κλειστούς χώρους (όπως είναι τα γκαράζ). Η εισπνοή αυτών των καυσαερίων προκαλεί συσσώρευση του μονοξειδίου του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες των ιστών.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να είναι απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Καλέστε άμεσα το 166 αν εσείς ή κάποιος οικείος σας δείχνει ενδείξεις δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές Παράγοντες κινδύνου

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα;

Τα συνήθη συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα είναι:

 • αμβλεία κεφαλαλγία
 • αδυναμία
 • ναυτία
 • έμετος
 • σύγχυση
 • ζάλη
 • δυσκολία στην αναπνοή

Σε περίπτωση που εισπνεύσετε μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα το σώμα σας θα αρχίσει να αντικαθιστά το οξυγόνο στο αίμα με μονοξείδιο του άνθρακα. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να χάσετε τις αισθήσεις σας. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Carboxyhemoglobin. Joining the hemoglobin carbon monoxide. inability to transport oxygen. Carbon monoxide poisoning. Infographics
Αιμοσφαιρίνη με Μονοξείδιο του άνθρακα

Αν εκτεθείτε σε κάποια πηγή μονοξειδίου του άνθρακα επισκεφθείτε άμεσα ένα νοσοκομείο ακόμη κι αν δεν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.  

 

Διάγνωση

Πώς γίνεται  διάγνωση για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα;

Ο γιατρός ή μια νοσοκόμα θα πάρουν δείγμα αίματος, ώστε να καθορίσουν την ακριβή ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας. Μόλις τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα αυξηθούν σε 70 ppm ή περισσότερο, τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή και μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα ναυτίας, ζάλης ή ακόμη και να χάσετε τις αισθήσεις σας.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα;

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε υποστεί δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, θα λάβετε θεραπεία αμέσως μόλις επισκεφθείτε το νοσοκομείο. Η άμεση αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για την πρόληψη επιπλοκών που είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Θεραπεία οξυγόνου

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα είναι οι εισπνοές καθαρού οξυγόνου. Η θεραπεία αυτή αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση του μονοξειδίου του άνθρακα από το αίμα. Ο γιατρός θα τοποθετήσει μια μάσκα οξυγόνου στην μύτη και το στόμα σας και θα σας ζητήσει να εισπνεύσετε. Αν δεν έχετε την ικανότητα να εισπνεύσετε χωρίς βοήθεια, θα λάβετε οξυγόνο με την βοήθεια ενός αναπνευστήρα.

Θάλαμος οξυγόνου

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να νοσηλευτείτε προσωρινά σε κάποιο θάλαμο συμπίεσης οξυγόνου (τον λεγόμενο θάλαμο συμπίεσης). Ο θάλαμος οξυγόνου έχει την διπλάσια πίεση από τον φυσιολογικό αέρα. Η θεραπεία αυτή αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και συνήθως χρησιμοποιείται σε σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα ή σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα σε έγκυες.

Επείγουσα φροντίδα

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε την δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μόνοι σας. Αν νομίζετε ότι έχετε υποστεί δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, βγείτε σε κάποιο εξωτερικό χώρο και καλέστε το 166. Μην οδηγήσετε οι ίδιοι για το νοσοκομείο επειδή μπορεί να λιποθυμήσετε ενώ οδηγείτε.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα;

Αν θέλετε να αποφύγετε την δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

 • Βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός είναι επαρκής σε χώρους με συσκευές ή σε οχήματα αναψυχής που λειτουργούν με υγραέριο, ξύλο, προπάνιο ή άλλα καύσιμα.
 • Προμηθευτείτε ένα ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα και τοποθετήστε τον κοντά στην πηγή του μονοξειδίου του άνθρακα. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τις μπαταρίες του τακτικά.
 • Μην κοιμάστε ή μην κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτοκίνητο που λειτουργεί στο ρελαντί και το οποίο βρίσκεται σε κλειστό χώρο.
 • Μην κοιμάστε κοντά σε συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν με υγραέριο ή κηροζίνη.
 • Μην αγνοείτε τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.

Αν εκτεθείτε σε μονοξείδιο του άνθρακα, βγείτε σε εξωτερικό χώρο και καλέστε άμεσα το 166. Μην εισέλθετε στην περιοχή μέχρι οι επαγγελματίες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να σας ενημερώσουν ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε.

Επιπλοκές

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα;

Ακόμη και ασήμαντες περιπτώσεις δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εγκεφαλικές βλάβες
 • βλάβες στη καρδιά
 • βλάβες στα όργανα
 • θάνατο

Εξαιτίας της σοβαρότητας των επιπλοκών αυτών, είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό αν νομίζετε ότι έχετε δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα.

Παράγοντες κινδύνου

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα;

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα συμβαίνει όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα. Στην πραγματικότητα η δηλητηρίαση προκύπτει όταν εισπνέετε τον αέρα αυτό, ιδίως αν βρίσκεστε σε χώρους χωρίς καλό εξαερισμό.

Ο κίνδυνος να εισπνεύσετε μεγάλη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται αν βρίσκεστε κοντά σε:

 • σώματα θέρμανσης που λειτουργούν με καύσιμη ύλη
 • φούρνο ή εστίες που λειτουργούν με υγραέριο
 • θερμοσίφωνα
 • τζάκι
 • αυτοκίνητο ή φορτηγό που λειτουργεί στο ρελαντί και βρίσκεται σε γκαράζ ή σε κλειστό χώρο
 • κάμινο ή κλίβανο
 • οχήματα αναψυχής (πχ. πούλμαν, τροχόσπιτα) που έχουν καλοριφέρ που λειτουργεί με υγραέριο

Αυτές οι συσκευές συνήθως εκπέμπουν ασφαλείς ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, η ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα μπορεί να αυξηθεί αν αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους χωρίς καλό εξαερισμό.

Αν χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές στο σπίτι, θα πρέπει να τοποθετήσετε κάποιο ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα σε κοντινή απόσταση. Είναι επίσης σημαντικό να μην αφήνετε το αυτοκίνητό σας αναμμένο στο γκαράζ ή σε άλλους κλειστούς χώρους.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Carbon monoxide poisoning: Causes. (2015, February 24) mayoclinic.com/health/carbon-monoxide/DS00648/DSECTION=causes

2. Carbon monoxide poisoning: Frequently asked questions. (2015, February 10) cdc.gov/co/faqs.htm

3. Carbon monoxide poisoning: Risk factors. (2015, February 24) mayoclinic.com/health/carbon-monoxide/DS00648/DSECTION=risk-factors

4. Carbon monoxide questions and answers. (n.d.) cpsc.gov/en/Safety-Education/Safety-Education-Centers/Carbon-Monoxide-Information-Center/Carbon-Monoxide-Questions-and-Answers-/