Δερματολογικές παθήσεις

Κύστη του Τριχωτού

Τι είναι οι κύστεις του τριχωτού;

Οι κύστεις του τριχωτού είναι εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος τα οποία δύνανται να αναπτυχθούν στην επιφάνεια του δέρματος. Άλλες φορές ονομάζονται τριχημικές ή σμηγματογόνες κύστεις. Είναι καλοήθεις κύστεις, δηλαδή συνήθως δεν είναι καρκινικές. Παρόλο που οι κύστεις του τριχωτού δεν αποτελούν απαραίτητα λόγο ανησυχίας, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε δυσφορία.

Ίσως να μπορέσετε να αναγνωρίσετε κάποια από τα χαρακτηριστικά των κύστεων του τριχωτού εσείς οι ίδιοι, θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον ιατρό σας για μια έγκυρη διάγνωση. Ο ιατρός σας θα μπορέσει να επιβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για κάποιου άλλου είδους κύστη. Θα σας συμβουλεύσει επίσης σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα σας βήματα.

Πώς είναι οι κύστεις του τριχωτού στην εμφάνιση;

Συμβουλές για να αναγνωρίσετε μια κύστη του τριχωτού

Οι κύστεις του τριχωτού αναπτύσσονται στο εσωτερικό της επιφάνειας του δέρματος. Σχεδόν το 90% των κύστεων του τριχωτού συναντώνται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Άλλα πιθανά σημεία εμφάνισης περιλαμβάνουν το πρόσωπο και το λαιμό. Τα περισσότερα άτομα καταλήγουν να εμφανίσουν περισσότερες από μια κύστες του τριχωτού σε μια οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή.

Αυτού του είδους οι κύστεις δύνανται να ποικίλουν σε μέγεθος. Κάποιες μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός κέρματος, ενώ άλλες μπορεί να αναπτυχθούν στο μέγεθος μιας μικρής μπάλας. Η διαδικασία αυτή συνήθως λαμβάνει χώρα σταδιακά κατά την διάρκεια μιας μακράς χρονικής περιόδου.

Οι κύστεις του τριχωτού έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα. Επίσης είναι στρογγυλές, ενώ κάποιες φορές ομοιάζουν με εξόγκωμα σε σχήμα θόλου στην επιφάνεια του δέρματος. Οι κύστεις είναι συνήθως σκληρές στην αφή, αλλά μαλακές στην υφή. Οι κύστεις του τριχωτού δεν περιέχουν πύον και δεν θα πρέπει να σας προκαλούν πόνο όταν τις αγγίζετε.

Οι κύστεις αυτές συνήθως αναπτύσσονται χωρίς να προκαλούν κάποιο άλλο πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα ρήξης της κύστης είτε από μόνη της είτε ως αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο εξάνθημα, πόνο ή ενόχληση στην περιοχή.

Αν και δεν είναι σύνηθες, υπάρχει πιθανότητα λοίμωξης, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα πόνου και την διαρροή στην περιοχή της κύστης. Μετά την ρήξη της κύστης ή μετά από εκτομή στην προσπάθεια αφαίρεσης της κύστης, ίσως να είστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις.

Αίτια

Τι προκαλεί τις κύστες του τριχωτού και ποιοι διατρέχουν κίνδυνο;

Οι κύστες του τριχωτού αναπτύσσονται σταδιακά στην επιθήλια επένδυση των συστάδων των μαλλιών. Η επένδυση αυτή περιέχει κερατίνη, η οποία είναι ένα είδος πρωτεΐνης που υποβοηθά στην δημιουργία δέρματος, μαλλιών και κυττάρων στα νύχια.

Με το πέρασμα του χρόνου, η πρωτεΐνη συνεχίζει να συσσωρεύεται στις συστάδες των μαλλιών και σχηματίζει το χαρακτηριστικό εξόγκωμα της κύστης του τριχωτού.

Οι κύστεις του τριχωτού μπορεί να είναι κληρονομικές. Επίσης συναντώνται συχνότερα σε μεσήλικες γυναίκες.

Αν η κύστη σας έχει υποστεί ρήξη, ίσως να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ενόχλησης και οιδηματος στο σημείο της κύστης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι κύστες του τριχωτού;

Αν και είναι δυνατό να μπορέσετε εσείς οι ίδιοι να διαγνώσετε μια κύστη του τριχωτού, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον ιατρός σας, ώστε να επιβεβαιώσει την διάγνωση. Ο ιατρός σας θα μπορέσει να αποκλείσει άλλες υποκείμενες αιτίες οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρότερες.

Ο ιατρός σας θα διενεργήσει βιοψία ώστε να καταλήξει σε διάγνωση. Θα λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού από την περιοχή το οποίο θα αποστείλει στο εργαστήριο για μικροσκοπική αξιολόγηση. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί αξονική τομογραφία, ώστε ο ιατρός να αποκλείσει τον καρκίνο και άλλες μορφές κύστεων.

Όλα αυτά τα διαγνωστικά εργαλεία δύνανται επίσης να παρατηρήσουν και τα υποκείμενα στρώματα των κύστεων, ώστε να βοηθήσουν στο να εξετάσει ο ιατρός την περίπτωση να αναπτύσσονται κι άλλες κύστεις.

 

Αφαίρεση

Είναι απαραίτητη η αφαίρεση των κυστών του τριχωτού;

Η ιατρική αντιμετώπιση των κυστών του τριχωτού δεν κρίνεται απαραίτητη. Πολλοί άνθρωποι όμως εξετάζουν τις επιλογές αφαίρεσης της κύστης για αισθητικούς λόγους ή για λόγους που οφείλονται στην γενικότερη ενόχληση που προκαλούν οι κύστες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την αποστράγγιση της κύστης μέσω μιας μικρής τομής στο σημείο του εξογκώματος.

Η χειρουργική αφαίρεση ωστόσο αποτελεί τη πιο αποτελεσματική μέθοδο. Στη προσέγγιση αυτή, ο ιατρός σας θα αφαιρέσει και τη κύστη και την επιθήλια επένδυση από την υποκείμενη συστάδα μαλλιών, διακόπτοντας την παραγωγή περισσότερης κερατίνης από τη κύστη η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση εξογκωμάτων.

Μετά την επέμβαση, μπορεί να παραμείνει μια μικρή ουλή στο σημείο που βρισκόταν αρχικά η κύστη. Παρά την αφαίρεση, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεμφάνισης αυτού του είδους των κυστών.

Κάθε είδος επέμβασης ή τομής σας υποβάλλει σε κίνδυνο λοίμωξης ή πιθανών ουλών. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, ενόχληση ή διαρροή πύου στην περιοχή, επισκεφθείτε τον ιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά από του στόματος ώστε να αντιμετωπίσετε τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον ιατρό σας σε περίπτωση που νιώθετε οποιοδήποτε πόνο μετά το πέρας της επέμβασης.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση;

Οι κύστες του τριχωτού συνήθως είναι αβλαβείς, συνεπώς η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί προσωπική σας επιλογή και επαφίεται στην διακριτικότητα του ιατρού σας.

Ακόμη κι αν μια κύστη του τριχωτού δεν σας προκαλεί ενόχληση, είναι σημαντικό να την παρακολουθείτε. Επισκεφθείτε τον ιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή εκτός της αναμενόμενης σταδιακής μεγέθυνσης και ανάπτυξης μιας κύστης του τριχωτού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κύστεις του τριχωτού μπορεί να μεταβληθούν σε καρκινικές κύστεις. Όταν συμβεί αυτό, τείνουν να αναπτύσσονται ταχέως και να πολλαπλασιάζονται. Η χειρουργική αφαίρεση οποιωνδήποτε καρκινικών όγκων κρίνεται απαραίτητη.

Συμπεράσματα

Ποια είναι τα τελικά συμπεράσματα;

Οι κύστεις του τριχωτού είναι εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος τα οποία αναπτύσσονται στην επιφάνεια αυτού. Συνήθως εμφανίζονται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής στην επένδυση των συστάδων των μαλλιών. Τα εξογκώματα είναι στρογγυλά και συχνά σκληρά στην αφή, αλλά μαλακά σε υφή. Οι κύστεις είναι συνήθως αβλαβείς, αλλά υπάρχουν άτομα τα οποία εξετάζουν την λύση της χειρουργικής αφαίρεσης για αισθητικούς λόγους.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abreu Velez AM, et al. (2011). An inflamed trichilemmal (pilar) cyst: Not so simple? ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3271400/

2. Chang SJ, et al. (2006). Proliferating trichilemmal cysts of the scalp on CT. ajnr.org/content/27/3/712

3. Cunliffe T. (2016). pcds.org.uk/clinical-guidance/pilar-cyst-syn.-trichilemmal-cyst

4. Epidermoid and pilar cysts. (2017). bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=198&itemtype=document

5. Ngan V. (2013). Malignant proliferating trichilemmal cyst. dermnetnz.org/topics/malignant-proliferating-trichilemmal-cyst

6. Pilar cyst. (2016). skinsight.com/skin-conditions/adult/pilar-cyst?Imiw9cApl

7. Pilar cyst. (n.d.). missinglink.ucsf.edu/lm/dermatologyglossary/pilar_cyst.html