Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Λαβυρινθίτιδα

Τι είναι η λαβυρινθίτιδα;

Η λαβυρινθίτιδα είναι μια διαταραχή στο εσωτερικό του αφτιού. Τα δύο προθαλαμικά νεύρα στο εσωτερικό του αφτιού σας στέλνουν στον εγκέφαλο χωροταξικές πληροφορίες και πληροφορίες σχετικές με τον έλεγχο της ισορροπίας. Όταν ένα από τα δύο αυτά νεύρα παρουσιάσει φλεγμονή, προκαλείται μια πάθηση γνωστή ως λαβυρινθίτιδα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία και απώλεια ακοής. Ο ίλιγγος, ένα άλλο σύμπτωμα, είναι ένα είδος ζάλης που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση ότι κινείστε, αν και παραμένετε σταθεροί. Μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση, την εργασία και άλλες δραστηριότητες. Η φαρμακευτική αγωγή και οι τεχνικές αυτοβοηθείας μπορούν να μειώσουν την ένταση του ιλίγγου.

Οι παράγοντες που προκαλούν αυτή την πάθηση είναι πολλαπλοί, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων και των ιών. Θα πρέπει να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για κάθε μόλυνση του αυτιού, αλλά δεν υπάρχει κάποιος γνωστός τρόπος να αποφύγετε την λαβυρινθίτιδα.

Η θεραπεία της λαβυρινθίτιδας συνήθως περιλαμβάνει την χρήση φαρμάκων ώστε να ελέγχετε τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται από τα συμπτώματα σε διάστημα μίας ως τριών εβδομάδων και θεραπεύονται πλήρως σε ένα με δύο μήνες.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λαβυρινθίτιδας;

Τα συμπτώματα της λαβυρινθίτιδας εμφανίζονται γρήγορα και μπορεί να είναι αρκετά έντονα για μέρες. Συνήθως εξασθενούν, αλλά μπορεί να επανεμφανίζονται όταν κινείτε το κεφάλι σας απρόσμενα. Η πάθηση αυτή συνήθως δεν επιφέρει πόνο.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι επιπλοκές περιλαμβάνουν μόνιμη απώλεια της ακοής.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της λαβυρινθίτιδας;

Η λαβυρινθίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προκαλείται από πληθώρα παραγόντων, όπως:

Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε λαθυρινθίτιδα αν:

  • καπνίζετε
  • καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  • έχετε ιστορικό αλλεργιών
  • πάσχετε από χρόνια κόπωση
  • ζείτε σε συνθήκες έντονου άγχους
  • καταναλώνετε συγκεκριμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • καταναλώνετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ιδίως ασπιρίνη)

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της λαβυρινθίτιδας;

Γενικά, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την λαβυρινθίτιδα κατά την διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι εμφανής κατά την εξέταση του αφτιού, συνεπώς είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση, η οποία να περιλαμβάνει και νευρολογική εκτίμηση.

Τα συμπτώματα της λαβυρινθίτιδας μπορεί να προσομοιάσουν τα συμπτώματα κι άλλων παθήσεων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε και άλλες εξετάσεις ώστε να τα αποκλείσει. Οι παθήσεις αυτές είναι:

Οι εξετάσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο αυτών των παθήσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η λαβυρινθίτιδα;

Μπορείτε να απαλλαχτείτε από τα συμπτώματα με την χρήση φαρμακευτικής αγωγής, όπως:

  • τα συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά, όπως η δεσλοραταδίνη (Clarinex)
  • τα φάρμακα που μειώνουν την ζάλη και την ναυτία, όπως η μεκλιζίνη (Antivert)
  • τα ηρεμιστικά, όπως η διαζεπάμη (Valium)
  • τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη
  • κάποια μη συνταγογραφουμενα αντιισταμινικά, όπως η φεξοφεναδίνη (Allegra), η διφαινυδραμίνη (Benadryl) ή η λοραταδίνη (Claritin)

Αν υποφέρετε από ενεργή μόλυνση, ο γιατρός σας πιθανώς να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ανακούφιση από τον ίλιγγο:

  • Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θέσης ή τις απότομες κινήσεις.
  • Σταθείτε ακίνητοι κατά την διάρκεια του ιλίγγου.
  • Αν είστε ξαπλωμένοι ή βρίσκεστε σε καθιστή στάση σηκωθείτε αργά.
  • Αποφύγετε την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, και τα έντονα η απαστράπτοντα φώτα κατά την διάρκεια μιας κρίσης ιλίγγου.
  • Αν ο ίλιγγος παρουσιαστεί ενώ είστε ξαπλωμένοι, προσπαθήστε να καθίσετε σε μια καρέκλα και να κρατήσετε το κεφάλι σας σταθερό.
  • Ο χαμηλός φωτισμός είναι προτιμότερος για τα συμπτώματά σας από το πλήρες σκοτάδι ή τα έντονα φώτα.

Αν ο ίλιγγος συνεχίζεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι φυσικοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές μπορούν να σας διδάξουν ασκήσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ισορροπία σας.

Ο ίλιγγος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να οδηγήσετε ή να χειριστείτε άλλα μηχανήματα. Θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μέχρι να μπορέσετε να οδηγήσετε και πάλι με ασφάλεια.

Επισκεφθείτε τον γιατρό

Αν εμφανίσετε συμπτώματα λαβυρινθίτιδας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας ώστε να καθορίσει την αιτία.

Κάποια συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια μιας σοβαρότερης πάθησης. Να θεωρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα επείγοντα και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα:

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν σε διάστημα μίας ως τριών εβδομάδων, και θα θεραπευτείτε πλήρως σε μερικούς μήνες. Στο μεσοδιάστημα, συμπτώματα όπως ο ίλιγγος και ο έμετος μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να εργαστείτε, να οδηγήσετε ή να συμμετέχετε σε αθλήματα. Προσπαθήστε να επανακάμψετε στις δραστηριότητες αυτές με αργούς ρυθμούς ενώ αναρρώνετε.

Αν τα συμπτώματά σας δεν δείχνουν σημεία βελτίωσης μετά από αρκετούς μήνες, ο γιατρός σας ίσως ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις ώστε να αποκλείσει άλλες παθήσεις, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν ένα και μοναδικό επεισόδιο λαβυρινθίτιδας. Σπανίως εξελίσσεται σε χρόνια πάθηση.

Ασκήσεις

Ποιες απλές ασκήσεις μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στην βελτίωση της ισορροπίας μου;

- Περπατήστε πατώντας πρώτα την φτέρνα και μετά τα δάχτυλα των ποδιών. Φανταστείτε ότι περπατάτε και διασχίζετε μια ακτίνα στο πάτωμα. Τοποθετήστε την φτέρνα του ενός ποδιού μπροστά από τα δάχτυλα του άλλου καθώς περπατάτε. Κρατήστε τα χέρια σας ανοιχτά για ισορροπία.

- Ισορροπείτε στο ένα πόδι. Χρησιμοποιώντας την πλάτη μιας καρέκλας ως στήριγμα, σταθείτε πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο. Ισορροπείτε στο κάθε πόδι για 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε για 10 με 15 φορές.

- Περπατήστε σαν να παρελαύνετε. Με τα χέρια τεντωμένα και μακριά από το σώμα, ανασηκώστε αργά το ένα πόδι και κάντε ένα βήμα εμπρός, όπως στις παρελάσεις. Μετά σηκώστε το άλλο πόδι και κάνετε άλλο ένα βήμα εμπρός. Κάνετε 20 βήματα, επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved