Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Νεφρική ανεπάρκεια

Τι είναι η νεφρική ανεπάρκεια;

Οι νεφροί είναι ένα ζευγάρι οργάνων που εντοπίζονται προς το κάτω τμήμα της πλάτης, ένας νεφρός σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Ο ρόλος τους είναι να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό. Στέλνουν τις τοξίνες αυτές στην ουροδόχο κύστη, από όπου ύστερα απομακρύνονται με τα ούρα.

Η νεφρική ανεπάρκεια υφίσταται όταν οι νεφροί χάνουν την ικανότητα αποτελεσματικού φιλτραρίσματος των άχρηστων ή βλαβερών ουσιών από το αίμα. Αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και λειτουργία των εν λόγω οργάνων, όπως:

  • Τραυματισμός στους νεφρούς
  • Έκθεση σε περιβαλλοντικούς τοξικούς παράγοντες
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Σοβαρή αφυδάτωση
  • Ορισμένες οξείες και χρόνιες παθήσεις

Οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ζωή του ασθενούς.

5 τύποι νεφρικής ανεπάρκειας

  1. Προνεφρική οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Ανεπαρκής αιματική ροή στους νεφρούς μπορεί να προκαλέσει προνεφρική οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Οι νεφροί δεν μπορούν να φιλτράρουν τις τοξίνες του αίματος δίχως την απαραίτητη αιματική ροή. Ο συγκεκριμένος τύπος ανεπάρκειας μπορεί να θεραπευτεί, εφόσον ο γιατρός καθορίσει την αιτία της ελαττωμένης παροχέτευσης αίματος.

  1. Μετατραυματική οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Ο εν λόγω τύπος νεφρικής ανεπάρκειας προέρχεται από άμεσο τραυματισμό των νεφρών, όπως χτύπημα ή ατύχημα. Τα αίτιά του επίσης περιλαμβάνουν την υπερβολική συσσώρευση τοξινών, καθώς και την ισχαιμία, η οποία συνιστά την έλλειψη οξυγόνου στους νεφρούς.

Τα παρακάτω μπορούν να προκαλέσουν ισχαιμία:

  • Σπειραματονεφρίτιδα
  • Σοβαρή αιμορραγία
  • Παρακώληση των νεφρικών αιμοφόρων αγγείων
  • Σηπτικό σοκ
  1. Προνεφρική χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Όταν δεν υπάρχει αρκετή αιματική ροή στους νεφρούς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα όργανα αρχίζουν να συρρικνώνονται και να χάνουν την λειτουργικότητά τους.

  1. Μετατραυματική χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Αυτή λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει μακροχρόνια βλάβη στους νεφρούς εξαιτίας μετατραυματικής νεφρικής ανεπάρκειας, η οποία προκαλείται λόγω άμεσου τραύματος στα όργανα, όπως σοβαρή αιμορραγία ή έλλειψη οξυγόνου.

  1. Μετανεφρική χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Μία μακροπρόθεσμη παρεμπόδιση της ουροποιητικής οδού παρακωλύει την ούρηση. Αυτό προκαλεί πίεση και εν τέλει νεφρική βλάβη.

Τα στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας

Η νεφρική ανεπάρκεια κατηγοριοποιείται σε 5 στάδια, από ήπια νεφρική βλάβη ως πλήρη νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της νόσου αυξάνονται σε κάθε στάδιο.

  • ΣΤΑΔΙΟ 1

Το πρώτο στάδιο είναι πολύ ήπιο και είναι πολύ πιθανό να μην εμφανίσετε καθόλου συμπτώματα και ορατές επιπλοκές. Ωστόσο, υπάρχει βλάβη ως έναν βαθμό.

Μπορείτε να διαχειριστείτε και να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου σε αυτό το στάδιο με την διατήρηση ενός υγιούς τρόπου διαβίωσης. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει μία ισορροπημένη διατροφή, την τακτική άσκηση, την διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και την αποφυγή οποιουδήποτε προϊόντος καπνού.

Εάν πάσχετε από διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

  • ΣΤΑΔΙΟ 2

Η νεφρική νόσος σταδίου 2 θεωρείται επίσης ήπιας μορφής, αλλά ορισμένα ανιχνεύσιμα προβλήματα, όπως η πρωτεϊνουρία ή η φυσική βλάβη των νεφρών, τείνουν να γίνονται εμφανή.

Όπως και στο στάδιο 1, έτσι και στο στάδιο 2, ένας υγιής τρόπος ζωής κρίνεται απαραίτητος. Οφείλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξελίξουν την νόσο ταχέως, όπως οι καρδιοπάθειες, οι φλεγμονές και οι διαταραχές του αίματος.

  • ΣΤΑΔΙΟ 3

Σε αυτό το στάδιο η νεφρική νόσος θεωρείται μέτριας σοβαρότητας και οι νεφροί σαφώς δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Συχνά, η νεφρική νόσος σταδίου 3 κατηγοριοποιείται περαιτέρω σε 2 υποστάδια, 3Α και 3Β. Μία εξέταση αίματος η οποία ανιχνεύει τα επίπεδα των παραπροϊόντων στον οργανισμό διαχωρίζει τις δύο υποκατηγορίες.

Τα συμπτώματα είναι πιο έκδηλα σε αυτό το στάδιο. Πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, πόνος στην πλάτη και συχνές αλλαγές στην ούρηση είναι μερικά εξ αυτών.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής δύνανται να βοηθήσουν, όμως ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει και κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την νόσο.

  • ΣΤΑΔΙΟ 4

Η νεφρική νόσος σταδίου 4 θεωρείται μέτρια ως σοβαρή. Οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη το στάδιο της πλήρους ανεπάρκειας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιπλοκές, όπως αναιμία, υψηλή αρτηριακή πίεση και ασθένεια των οστών.

Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Ωστόσο, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα με στόχο την επιβράδυνση της βλάβης.

  • ΣΤΑΔΙΟ 5

Στο εν λόγω στάδιο οι νεφροί βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ή σχεδόν πλήρους ανεπάρκειας. Τα συμπτώματα της απώλειας της λειτουργίας τους είναι έκδηλα και περιλαμβάνουν εμετούς και ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, φαγούρα στο δέρμα και πολλά ακόμη.

Είναι το στάδιο στο οποίο θα χρειαστείτε τακτικές αιμοκαθάρσεις ή μεταμόσχευση νεφρών.

Το χρώμα των ούρων στην περίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας

Το χρώμα των ούρων σας αποτελεί ένα μικρό παράθυρο στην γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Δεν παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με το στάδιο της νόσου παρά μόνον εάν η βλάβη έχει εξελιχθεί αρκετά.

Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να δίνετε προσοχή στο χρώμα των ούρων σας, καθώς μπορεί να σας προειδοποιεί για συγκεκριμένα προβλήματα.

  • Διάφανο ή ανοιχτό κίτρινο. Αυτό δείχνει ότι είστε ενυδατωμένοι και είναι το ιδανικό χρώμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
  • Πορτοκαλί. Πιθανώς να είναι ένδειξη αφυδάτωσης ή παρουσίας χολής στην αιματική κυκλοφορία, αλλά συνήθως δεν προκαλείται εξαιτίας νεφρικής νόσου.
  • Σκούρο κίτρινο ή κίτρινο του κεχριμπαριού. Μάλλον είστε αφυδατωμένοι. Πιείτε περισσότερο νερό και ελαττώστε το τσάι και τον καφέ.
  • Ροζ ή κόκκινο. Ούρα με ροζ ή ελαφρά κόκκινη απόχρωση μπορεί να περιέχουν αίμα. Ωστόσο, μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα κατανάλωσης ορισμένων τροφών, όπως τα παντζάρια και οι φράουλες. Μία γρήγορη εξέταση ούρων μπορεί να εντοπίσει την αιτία.
  • Αφρώδη ούρα. Ούρα με πολλές φυσαλίδες είναι ένδειξη πρωτεϊνουρίας, η οποία με την σειρά της συνιστά ένδειξη νεφρικής νόσου.

Το χρώμα στα ούρα γενικώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά προβλήματα και δεν θα πρέπει να θεωρείται κάτι ασήμαντο.

Διαβήτης και νεφρική ανεπάρκεια

Ο διαβήτης είναι η πιο κοινή αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δύνανται να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στους νεφρούς, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η διαβητική νεφροπάθεια, η νεφρική βλάβη δηλαδή που προκαλείται από διαβήτη τύπου 1 ή 2, είναι μη αναστρέψιμη. Ο έλεγχος του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και η λήψη κατάλληλων συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορούν να ελαττώσουν την βλάβη.

Αν πάσχετε από διαβήτη, ο γιατρός θα ζητήσει τακτικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της νεφρικής ανεπάρκειας.

Όσο περισσότερο ζείτε με διαβήτη τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος διαβητικής νεφροπάθειας.

Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια

Δεν γίνεται να γνωρίζουμε πόσο θα ζήσει ένας ασθενής με νεφρική ανεπάρκεια, καθώς κάθε κατάσταση είναι διαφορετική.

Γενικώς, ένας ασθενής σε αιμοκάθαρση αναμένεται να ζήσει 5 ως 10 χρόνια, εφόσον ακολουθεί το θεραπευτικό του πρόγραμμα.

Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής είναι:

  • Η ηλικία
  • Το στάδιο της νεφρικής νόσου
  • Άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας

Ένας νέος άνθρωπος με νεφρική νόσο μέτριας σοβαρότητας που δεν φέρει περαιτέρω επιπλοκές ή άλλα προβλήματα υγείας είναι πιθανό να ζήσει περισσότερο από κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας με νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 4 ή 5 σε συνδυασμό με διαβήτη ή κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Όταν φτάσετε στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, θα χρειαστείτε αιμοκάθαρση για να επιβιώσετε. Αν παραλείψετε έστω και ένα ραντεβού, αυτό μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σας.

Ένας ασθενής ύστερα από μεταμόσχευση νεφρού είναι πιθανό να ζήσει για 5 με 10 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί να λάβει ένα δεύτερο μόσχευμα αν το πρώτο απορριφθεί.

Νεφρική ανεπάρκεια και αλκοόλ

Αν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια και πίνετε αλκοόλ, εξαναγκάζετε τους νεφρούς σας να δουλέψουν ακόμη πιο έντονα.

Το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται, ώστε να απεκκριθεί από τον οργανισμό. Επομένως, θα βιώνετε τις επιδράσεις του έως ότου κάνετε αιμοκάθαρση, η οποία θα το φιλτράρει και θα το απομακρύνει από την κυκλοφορία σας.

Η μπύρα και το κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ακόμη και θάνατο αν οι νεφροί σας αδυνατούν να τον φιλτράρουν. Ωστόσο, τα περισσότερα «δυνατά ποτά» δεν φέρουν την ίδια επικινδυνότητα.

Αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή οποιαδήποτε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, ο γιατρός θα σας ζητήσει να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Για ορισμένους, η πλήρης αποχή από το αλκοόλ είναι η καλύτερη λύση.

Η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ υφίσταται νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να βλάψει την φυσιολογική λειτουργία άλλων οργάνων. Με την πάροδο του χρόνου η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του ήπατος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολλά περαιτέρω συμπτώματα, ακόμη και πόνο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Διατροφή Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Συνήθως, οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζουν λίγα έως και καθόλου συμπτώματα της νόσου.

Όμως, όταν αυτά εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

  • Ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή
  • Μειωμένη ποσότητα ούρων
  • Σύγχυση
  • Πόνο ή πίεση στο στήθος
  • Πρήξιμο των ποδιών, των αστραγάλων και των άκρων ποδών από την κατακράτηση υγρών που προκαλείται εξαιτίας της αδυναμίας των νεφρών να απομακρύνουν τα απόβλητα του σώματος
  • Μόνιμη ναυτία
  • Υπερβολική υπνηλία ή κόπωση
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Κώμα

Πρώιμες ενδείξεις νεφρικής ανεπάρκειας

Τα συμπτώματα του αρχικού σταδίου νεφρικής νόσου είναι δύσκολο να καθοριστούν, καθώς δεν είναι πάντα έκδηλα. Αν βιώνετε κάποια πρώιμα συμπτώματα νεφρικής νόσου, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κατακράτηση υγρών που οδηγεί σε πρήξιμο των άκρων
  • Μειωμένη ποσότητα ούρων

Αίτια

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ποικίλων καταστάσεων και αιτιών. Η αιτία είναι αυτή που καθορίζει και τον τύπο της ανεπάρκειας.

Άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο φέρουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες αιτίες.

Απώλεια αιματικής ροής στους νεφρούς

Μία ξαφνική απώλεια αιματικής ροής στους νεφρούς μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της νεφρικής ανεπάρκειας. Ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν την εν λόγω αιματική απώλεια είναι:

  • Καρδιοπάθεια
  • Σοβαρό έγκαυμα
  • Αφυδάτωση
  • Σοβαρή μόλυνση, όπως η σήψη
  • Έμφραγμα
  • Ουλοποίηση του ήπατος ή ηπατική ανεπάρκεια
  • Αλλεργική αντίδραση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν επίσης να περιορίσουν την αιματική ροή.

Προβλήματα απέκκρισης ούρων

Όταν το σώμα δεν μπορεί να αποβάλλει τα ούρα, οι τοξίνες συσσωρεύονται στους νεφρούς. Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να παρεμποδίσουν την ουροποιητική οδό και σε αυτούς ανήκουν:

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης
  • Ο καρκίνος του προστάτη
  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Άλλες παθήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ούρηση και δυνητικά να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

  • Θρόμβους στην ουροποιητική οδό
  • Πέτρες στους νεφρούς
  • Διογκωμένο προστάτη
  • Βλάβη των νεύρων που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη

Έτερες αιτίες

Περαιτέρω παράγοντες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια θεωρούνται:

  • Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή σε πολλά όργανα
  • Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα για την θεραπεία του καρκίνου και ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών
  • Ο μη ελεγμένος διαβήτης
  • Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ
  • Θρόμβος μέσα ή γύρω από τους νεφρούς
  • Το πολλαπλό μυέλωμα, καρκίνος των πλασματοκυττάρων του μυελού των οστών
  • Τα σκιαγραφικά υγρά ορισμένων απεικονιστικών εξετάσεων
  • Κάποιες μολύνσεις
  • Η υπερβολική έκθεση σε βαρέα μέταλλα
  • Συγκεκριμένα αντιβιοτικά
  • Το σκληρόδερμα, μία αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το δέρμα
  • Η θρομβωτική θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, μία διαταραχή που δημιουργεί θρόμβους σε μικρά αγγεία
  • Η αγγειίτιδα, φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
  • Η σπειραματονεφρίτιδα, μία φλεγμονή των μικρών αγγείων των νεφρών
  • Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ύστερα από βακτηριακή μόλυνση, συνήθως εντερική

Διάγνωση

Μετρήσεις του όγκου των ούρων

Η μέτρηση του όγκου των ούρων είναι μία από τις πιο απλές εξετάσεις για την διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας. Για παράδειγμα, ένας χαμηλός όγκος ούρων μπορεί να υποδηλώνει ότι η νεφρική ανεπάρκεια οφείλεται σε παρεμπόδιση του ουροποιητικού σωλήνα, λόγω ποικίλων ασθενειών ή τραυματισμών.

Ανάλυση ούρων

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει ένα δείγμα ούρων για τον έλεγχο οποιωνδήποτε ανωμαλιών, όπως μη φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών και σακχάρων.

Πέραν των βιοχημικών ελέγχων, μπορεί να πραγματοποιηθεί και εξέταση καθίζησης ούρων. Η συγκεκριμένη εξέταση μετρά την ποσότητα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, τυχόν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, καθώς και κυλίνδρων ούρων.

Εξετάσεις αίματος

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση συγκεκριμένων ουσιών που φιλτράρονται από τους νεφρούς, όπως η ουρία και η κρεατινίνη. Μία ταχεία αύξηση της συγκέντρωσής τους στα ούρα μπορεί να συνιστά ένδειξη οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος, η μαγνητική και η αξονική τομογραφία, παρέχουν εικόνες τόσο των ίδιων των νεφρών όσο και της ουροποιητικής οδού, έτσι ώστε ο γιατρός να ελέγξει οποιεσδήποτε ανωμαλίες ή παρεμποδίσεις στα όργανα αυτά.

Βιοψία νεφρών

Δείγματα νεφρικού ιστού εξετάζονται για ουλοποίηση, μη φυσιολογικές εναποθέσεις ή παθογόνους μικροοργανισμούς. Ο γιατρός θα συλλέξει τα δείγματα αυτά με την διαδικασία της βιοψίας. Είναι μία πολύ απλή μέθοδος, η οποία πραγματοποιείται ενόσω είστε ξύπνιοι.

Φυσικά, θα σας χορηγηθεί πρωτίστως ένα τοπικό αναισθητικό για να μην αισθάνεστε πόνο. Στην συνέχεια, ο γιατρός θα εισάγει μία βελόνα βιοψίας μέσω του δέρματος στους νεφρούς για την δειγματοληψία. Ο εντοπισμός των νεφρών και η καθοδήγηση της βελόνας γίνονται μέσω ακτινογραφίας ακτίνων-Χ ή υπερήχου.

Υπάρχουν πολλές ακόμη διαγνωστικές εξετάσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών και τον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων.

Θεραπεία

Υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας. Η καταλληλότερη για εσάς εξαρτάται από την αιτία της νόσου.

Αιμοκάθαρση

Η αιμοκάθαρση φιλτράρει και καθαρίζει το αίμα με την βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανήματος, το οποίο ουσιαστικά αντικαθιστά την λειτουργία των νεφρών. Ανάλογα με τον τύπο της αιμοκάθαρσης, μπορεί να συνδεθείτε με ένα μεγάλο μηχάνημα ή έναν φορητό καθετήρα.

Πιθανώς να χρειαστεί να ακολουθείτε μία διατροφή χαμηλή σε νάτριο και αλάτι καθόλη την διάρκεια των αιμοκαθάρσεων.

Πρέπει να τονιστεί ότι η αιμοκάθαρση δεν θεραπεύει την νεφρική ανεπάρκεια, αλλά παρατείνει την διάρκεια ζωής του ασθενούς αν εκείνος πηγαίνει σε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Μεταμόσχευση νεφρού

Μία ακόμη θεραπευτική προσέγγιση είναι η μεταμόσχευση νεφρού. Το μεταμοσχευμένο νεφρό λειτουργεί φυσιολογικά και δεν υφίσταται πλέον η ανάγκη αιμοκάθαρσης.

Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλη λίστα αναμονής για την λήψη ενός συμβατού μοσχεύματος. Αν έχετε κάποιον δότη εν ζωή, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα.

Θα πρέπει να λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά το χειρουργείο, έτσι ώστε το σώμα σας να μην απορρίψει το μόσχευμα. Τα φάρμακα αυτά φέρουν παρενέργειες, μερικές εκ των οποίων αρκετά σοβαρές.

Σαφώς, η μεταμόσχευση δεν συνιστά την ιδανική επιλογή για όλους και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος αποτυχίας της εγχείρησης.

Μιλήστε με τον γιατρό σας αν είναι μία καλή θεραπευτική επιλογή για εσάς.

Διατροφή

Δεν υπάρχει κάποια αυστηρά καθορισμένη διατροφή για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Οι οδηγίες που δίνονται σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε εξαρτώνται από το στάδιο την νόσου και την γενική εικόνα της υγείας σας. Ορισμένες γενικές προτάσεις είναι οι εξής:

  • Περιορίστε το νάτριο και το κάλιο. Θα πρέπει να καταγράφετε την ποσότητα των εν λόγω στοιχείων που καταναλώνετε, στοχεύοντας σε λιγότερα από 2.000 mg την ημέρα και για τα δύο.
  • Περιορίστε τον φώσφορο. Όπως και με τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία, έτσι και με τον φώσφορο, θα πρέπει να διατηρείτε ένα όριο κάτω από 1.000 mg.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες για την κατανάλωση πρωτεϊνών. Σε ήπια και μέτρια νεφρική νόσο πιθανώς να χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση πρωτεϊνών. Ωστόσο, στην νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μπορεί να σας επιτραπεί να λαμβάνετε παραπάνω πρωτεΐνη, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πέραν των παραπάνω γενικών οδηγιών, μπορεί να κριθεί απαραίτητο να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές αν πάσχετε από νεφρική νόσο.

Πρόληψη

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαττώσετε τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης όταν λαμβάνετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η λήψη υψηλών δόσεων (ακόμη και για απλά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη) δημιουργεί υψηλά επίπεδα τοξινών σε πολύ μικρή χρονική περίοδο, υπερφορτώνοντας τους νεφρούς.

Πολλές παθήσεις των νεφρών ή της ουροποιητικής οδού μπορούν να καταλήξουν σε νεφρική ανεπάρκεια αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της ανεπάρκειας με τους εξής τρόπους:

  • Ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας
  • Λαμβάνοντας όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες τους (μη συνταγογραφούμενα) ή τις οδηγίες του γιατρού (συνταγογραφούμενα)
  • Διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής
  • Θεραπεύοντας κοινές αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση

Αν σας απασχολεί το οτιδήποτε σχετικά με την υγεία των νεφρών σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Έκβαση

Η έκβαση της κατάστασης των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η αιτία της νόσου, κατά πόσο μπορεί να θεραπευτεί η αιτία αυτή και οποιεσδήποτε επιπλοκές, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν την τελική έκβαση. Η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή τροφών βλαπτικών για τους νεφρούς και η θεραπεία των όποιων συνυπαρχόντων προβλημάτων μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της υγείας σας και την επέκταση του προσδόκιμου ζωής σας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved