Δερματολογικές παθήσεις

Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος

Τι είναι η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος;

Η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια. Προκαλείται από ιούς της οικογένειας των εντεροϊών και κυρίως από τους ιούς Κοξάκι. Οι εν λόγω ιοί μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω της άμεσης επαφής με βρώμικα χέρια ή με επιφάνειες μολυσμένες με κόπρανα. Μπορούν ακόμη να μεταδοθούν μέσω της επαφής με το σάλιο, τα κόπρανα ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις ενός προσβεβλημένου ατόμου.

Η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος χαρακτηρίζεται από πληγές ή φουσκάλες στο στόμα και εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι γενικά μια ήπια πάθηση που υποχωρεί από μόνη της εντός λίγων ημερών.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης της νόσου χεριών, ποδιών και στόματος;

Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου χεριών, ποδιών και στόματος. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν τα παιδιά πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο ή σχολείο, καθώς οι ιοί μεταδίδονται πολύ γρήγορα σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα. Τα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν ανοσία στη νόσο μετά την έκθεσή τους στον ιό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σπάνια επηρεάζει άτομα άνω των 10 ετών. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό τόσο τα μεγαλύτερα παιδιά όσο και οι ενήλικες να μολυνθούν, ιδιαίτερα αν έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

♦ Ασθενείς με τη νόσο χεριών, ποδιών και στόματος για πόσο καιρό μεταδίδουν τον ιό και πότε μπορεί να επιστρέψουν στις καθημερινές τους ασχολίες, όπως για παράδειγμα τα παιδιά στο σχολείο;

Τα άτομα με τη νόσο χεριών, ποδιών και στόματος μεταδίδουν την ασθένεια κυρίως κατά την πρώτη εβδομάδα. Μερικές φορές μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικά, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, έως και μερικές εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα συμπτώματα να εξαφανιστούν πλήρως. Όμως, ακόμη κι όταν επιστρέψει στο σχολείο, θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή με τους συμμαθητές της. Επίσης, θα πρέπει να πλένει τα χέρια της τακτικά και να μην ακουμπά τα μάτια ή το στόμα της, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σωματικών υγρών.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται τρεις με επτά ημέρες μετά την αρχική μόλυνση. Αυτό το διάστημα είναι γνωστό ως περίοδος επώασης. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

 • Πονόλαιμο
 • Πυρετό
 • Πονοκέφαλο
 • Έλλειψη όρεξης
 • Ευερεθιστότητα
 • Επώδυνες κόκκινες φουσκάλες στο στόμα
 • Κόκκινο εξάνθημα σε χέρια και πέλματα

Ο πυρετός και ο πονόλαιμος είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου χεριών, ποδιών και στόματος. Οι χαρακτηριστικές φουσκάλες και τα κόκκινα εξανθήματα εμφανίζονται αργότερα, συνήθως μία με δύο ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού.

♦ Τα συμπτώματα της νόσου χεριών, ποδιών και στόματος είναι χειρότερα στους ενήλικες;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως παρόμοια σε παιδιά και ενήλικες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που στους ενήλικες είναι πολύ χειρότερα. Επίσης, είναι πιθανό οι ενήλικες να εμφανίσουν τη νόσο περισσότερες από μία φορές.

Αίτια

Η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού Κοξάκι, κοινώς γνωστό ως ιός Κοξάκι Α16. Ο ιός Κοξάκι είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλοι ιοί της συγκεκριμένης οικογένειας μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο.

Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν εύκολα από άτομο σε άτομο. Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να προσβληθείτε από την ασθένεια μέσω της άμεσης επαφής με τα εξής σωματικά προϊόντα ενός ήδη πάσχοντος ατόμου:

 • Υγρό από τις πληγές
 • Σάλιο
 • Κόπρανα
 • Σταγονίδια που παράγονται κατά το βήχα ή το φτέρνισμα

Η νόσος χεριών, ποδιών και στόματος μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της άμεσης επαφής με βρώμικα χέρια ή με επιφάνειες μολυσμένες με ίχνη του ιού.

Διάγνωση

Ο γιατρός συνήθως διαγιγνώσκει τη νόσο χεριών, ποδιών και στόματος με μια τυπική κλινική εξέταση. Θα εξετάσει το στόμα και το σώμα για την ύπαρξη φουσκάλων και εξανθημάτων και θα ρωτήσει εσάς ή το παιδί σας για τυχόν άλλα συμπτώματα.

Επίσης, μπορεί να λάβει φαρυγγικό επίχρισμα ή δείγμα κοπράνων για να τα ελέγξει για την ύπαρξη του ιού. Αυτό θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση υποχωρεί χωρίς θεραπεία σε 7 με 10 μέρες. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων έως ότου η ασθένεια κάνει τον κύκλο της. Πιθανά προτεινόμενα φάρμακα είναι τα εξής:

 • Συνταγογραφούμενες ή μη τοπικές αλοιφές για την εξομάλυνση των φουσκάλων και των εξανθημάτων
 • Παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, για την ανακούφιση των πονοκεφάλων
 • Σιρόπια ή παστίλιες για την ανακούφιση του πονόλαιμου

Ορισμένες κατ’ οίκον θεραπείες μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παρακάτω για να κάνετε τις φουσκάλες λιγότερο ενοχλητικές:

 • Βάλτε στο στόμα σας πάγο και κρατήστε τον μέχρι να λιώσει.
 • Φάτε παγωτό ή γρανίτες.
 • Πιείτε κρύα ροφήματα.
 • Αποφύγετε τα κιτρώδη φρούτα, τους φυσικούς χυμούς και τη σόδα.
 • Αποφύγετε τα καυτερά ή αλμυρά φαγητά.

Το ξέπλυμα του στόματός σας με αλατόνερο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των πληγών και τον πονόλαιμο. Πραγματοποιείστε αυτήν την τακτική αρκετές φορές μέσα στη μέρα ή όσο συχνά εσείς το χρειάζεστε.

Πρόληψη

Η διατήρηση μιας καλής υγιεινής είναι η καλύτερη άμυνα έναντι της νόσου χεριών, ποδιών και στόματος. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Μάθετε στα παιδιά σας πώς να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται πάντα μετά την τουαλέτα, πριν το φαγητό και μετά από οποιαδήποτε έξοδο. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να μη βάζουν τα χέρια ή οποιοδήποτε αντικείμενο μέσα ή κοντά στο στόμα τους.

Είναι πολύ σημαντικό να απολυμαίνετε όλες τις εύκολα προσβάσιμες επιφάνειες στο σπίτι σε τακτική βάση. Συνηθίστε να τις καθαρίζετε πρώτα με νερό και σαπούνι και ύστερα με νερό και χλωρίνη. Ακόμη, θα πρέπει να απολυμαίνετε τις πιπίλες, τα παιχνίδια και όσα αντικείμενα μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Αν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε συμπτώματα, όπως πυρετό ή πονόλαιμο, παραμείνετε στο σπίτι. Θα πρέπει να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται οι φουσκάλες και τα εξανθήματα, ώστε να προλάβετε τη μετάδοση του ιού.

Έκβαση

Εσείς ή το παιδί σας θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα 5 με 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η περίπτωση επαναμόλυνσης είναι σπάνια, καθώς το σώμα συνήθως αναπτύσσει ανοσία στους ιούς που προκαλούν την ασθένεια.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν έχετε ανακάμψει μέσα σε 10 ημέρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι μπορεί να δημιουργήσει ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About hand, foot, and mouth disease. (n.d.). http://www.cdc.gov/hand-foot-mouth/about/index.html

2. Hand, foot, and mouth disease. (2014, July). http://kidshealth.org/parent/infections/skin/hfm.html

3. Mayo Clinic Staff. (2014, August 22). Hand-foot-and-mouth disease. http://www.mayoclinic.com/health/hand-foot-and-mouth-disease/DS00599

4. Hand, Foot and Mouth Disease https://www.nhs.uk/conditions/hand-foot-mouth-disease/