Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Παροδική ταχύπνοια νεογνού

Τι είναι η παροδική ταχύπνοια νεογνού;

Το αμνιακό υγρό που εμπεριέχεται στον αμνιακό σάκο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου. Το υγρό περιβάλλει το έμβρυο εντός της μήτρας και δρα ως «προστατευτικό κάλυμμα» για την αποφυγή τραυματισμών.

Επιπλέον, διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του εμβρύου και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη υγιών οστών και πνευμόνων. Εντός της μήτρας, οι πνεύμονες του εμβρύου είναι γεμάτοι με υγρό. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το σώμα του νεογνού απελευθερώνει χημικές ουσίες, ώστε οι πνεύμονες να αποβάλλουν το υγρό. Η πίεση του καναλιού της γέννησης στο σώμα του νεογνού επίσης απελευθερώνει το υγρό από τους πνεύμονες. Μετά τη γέννηση, ο βήχας του βρέφους καθώς και η αναπνοή θα απομακρύνουν το εναπομείναν αμνιακό υγρό.

Ωστόσο, μερικές φορές το υγρό δεν απομακρύνεται από τους πνεύμονες τόσο γρήγορα και ολοκληρωτικά όπως θα έπρεπε. Το πλεονάζον υγρό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως παροδική ταχύπνοια νεογνού (ΤΤΝ).

Η εν λόγω πάθηση τυπικά προκαλεί γρήγορο ρυθμό αναπνοής (ταχύπνοια) στο βρέφος. Παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανησυχητικά, τυπικά δεν είναι απειλητικά για τη ζωή και εξαφανίζονται μέσα σε μία με τρεις ημέρες μετά τη γέννηση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της παροδικής ταχύπνοια νεογνού;

Τα συμπτώματα της παροδικής ταχύπνοια νεογνού διαφέρουν για κάθε βρέφος. Κοινά συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Ταχεία αναπνοή (πάνω από 60 αναπνοές το λεπτό)
  • Δυσκολία στην αναπνοή, συμπεριλαμβανομένου του γογγύσματος
  • Έντονα ανοιχτούς ρωθωνες
  • Κυάνωση (γαλάζια απόχρωση του δέρματος)
  • Εμφάνιση του στήθους να υποχωρεί κάτω από το θωρακικό κλωβό με κάθε αναπνοή (retractions)

Αίτια

Τι προκαλεί την παροδική ταχύπνοια νεογνού;

Η ακριβής αίτια της παροδικής ταχύπνοια στα νεογνά δεν είναι πάντα γνωστή. Η πάθηση μπορεί να προκαλείται από την ανικανότητα των πνευμόνων του βρέφους να αποβάλλουν ή να απορροφήσουν το αμνιακό υγρό κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση. Η καισαρική τομή δεν επιτρέπει στο υγρό να εξωθηθεί από τους πνεύμονες του νεογνού, κάτι το οποίο συμβαίνει κατά το φυσιολογικό τοκετό.

Έτεροι παράγοντες που πιθανώς συνεισφέρουν στην εμφάνιση της παροδικής ταχύπνοιας νεογνού περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτη της μητέρας
  • Γρήγορο φυσιολογικό τοκετό
  • Καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου

Τα αρσενικά νεογνά και όσα γεννιούνται με μεγαλύτερο βάρος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η παροδική ταχύπνοια νεογνού;

Τα συμπτώματα της παροδικής ταχύπνοιας ομοιάζουν με άλλες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να εμφανίζουν τα νεογέννητα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διάγνωση. Ο γιατρός θα λάβει υπόψιν του την πορεία της κύησης, τον τοκετό και τυχόν επιπλοκές για την πραγματοποίηση της διάγνωσης. Επίσης θα εξετάσει στο νεογνό.

Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως:

  • Πλήρες αιμοδιάγραμμα και καλλιέργεια αίματος για να διαπιστωθεί εάν το βρέφος πάσχει από κάποια λοίμωξη, όπως πνευμονία
  • Έλεγχος αερίων αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του βρέφους
  • Ακτινογραφία θώρακος για να μελετηθούν οι πνεύμονες για αιτίες αναπνευστικής δυσχέρειας
  • Παλμική οξυμετρία, στην οποία ένας αισθητήρας οξυγόνου συνδέεται στο πόδι του βρέφους επιτρέποντας σε γιατρό να ελέγχει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του μωρού

Εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη αιτία των συμπτωμάτων του νεογνού, ο γιατρός θα διαγνώσει παροδική ταχύπνοια.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η παροδική ταχύπνοια νεογνού;

Εάν το βρέφος έχει συμπτώματα παροδικής ταχύπνοιας, θα του δοθεί συμπληρωματικό οξυγόνο, εάν χρειάζεται, για να διατηρηθούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σταθερά. Το οξυγόνο τυπικά χορηγείται μέσω ενός σωλήνα που τοποθετείται γύρω από το κεφάλι και εντός της μύτης του μωρού (ρινικό σωληνάκι).

Τα περισσότερα νεογνά ανταποκρίνονται στη θεραπεία μέσα σε 12 έως 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ποσότητα συμπληρωματικού οξυγόνου που χρειάζεται το βρέφος θα πρέπει να μειώνεται.

Τα νεογέννητα με αναπνευστικές δυσκολίες μπορεί να μην τρέφονται σωστά. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, ο γιατρός θα χορηγήσει υγρά και θρεπτικά συστατικά στο βρέφος ενδοφλέβια ή μέσω ενός σωλήνα από τη μύτη απευθείας εντός του στομάχου.

Επειδή η παροδική ταχύπνοια μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από μία λοίμωξη, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει και αντιβιοτικά. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείξουν ότι δεν υπάρχει κάποια λοίμωξη, θα τερματιστεί η χρήση τους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, συνήθως όταν άλλες παθήσεις είναι παρούσες πέραν της παροδικής ταχύπνοιας νεογνού, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χρήση μηχανικού αερισμού. Σε αυτή τη διαδικασία ένα μηχάνημα βοηθά το βρέφος να αναπνέει, αν δεν μπορεί να αναπνέει ανεξάρτητα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για ένα νεογνό με παροδική ταχύπνοια;

Τα συμπτώματα της παροδικής ταχύπνοιας τυπικά υποχωρούν μέσα σε μία με τρεις ημέρες μετά τον τοκετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως μία εβδομάδα. Μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν, τα νεογέννητα δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η παροδική ταχύπνοια νεογνού;

Δεν υπάρχει σαφής τρόπος πρόληψης της παροδικής ταχύπνοιας. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να γεννήσετε ένα υγιές μωρό:

  • Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης
  • Κάνοντας όλες τις απαραίτητες προγεννητικές εξετάσεις
  • Τερματίζοντας το κάπνισμα
  • Αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων που δεν σας έχουν συνταγογραφηθεί από το γυναικολόγο σας

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved