Δερματολογικές παθήσεις

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Τι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Ο μύκητας Μalassezia εντοπίζεται στην επιφάνεια του δέρματος και φυσιολογικά δεν προκαλεί προβλήματα υγείας. Στην πραγματικότητα, πολλά είδη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας, όπως και οι μύκητες Malassezia, που ζουν σε μεγάλους πληθυσμούς στο δέρμα βοηθούν στην προστασία του από λοιμώξεις και άλλα παθογόνα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή ασθένεια. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν συμβιωτικά με τα κύτταρα του σώματος υποστηρίζοντας και ωφελώντας ο ένας τον άλλον.

Μερικές φορές, όμως, ο μύκητας αυτός μπορεί να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και να επηρεάσει το φυσιολογικό χρώμα της επιδερμίδας. Όταν αυτό συμβεί, μπορεί να εμφανίσετε κηλίδες πιο ανοιχτού ή σκούρου χρώματος από το περιβάλλον δέρμα. Αυτή η πάθηση, η οποία δεν είναι μεταδοτική, είναι γνωστή ως ποικιλόχρους πιτυρίαση. Η πάθηση εμφανίζεται όταν ένας τύπος μύκητα από την οικογένεια Μalassezia προκαλεί λοίμωξη ή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αίτια Συμπτώματα Επίσκεψη στο γιατρό Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την ποικιλόχροη πιτυρίαση;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση συμβαίνει όταν ο μύκητας Μalassezia αναπτύσσεται ταχέως στην επιφάνεια του δέρματος. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό. Κάποιοι παράγοντες προωθούν την ανάπτυξη του μύκητα στην επιδερμίδα, όπως:

  • Ο ζεστός και υγρός καιρός
  • Η υπερβολική εφίδρωση
  • Το λιπαρό δέρμα
  • Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Οι ορμονικές αλλαγές

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιαδήποτε φυλής ή εθνικότητας και είναι περισσότερο κοινή στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ποικιλόχροη πιτυρίαση εάν επισκεφθούν μία περιοχή υποτροπικού κλίματος.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ποικιλόχροης πιτυρίασης;

Ποικίλοι περιβαλλοντικοί και βιολογικοί παράγοντες σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο ποικιλόχροης πιτυρίασης:

  • Οικογενειακό ιστορικό ποικιλόχροης πιτυρίασης
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Υγρό και ζεστό κλίμα
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Λήψη φαρμάκων που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ορισμένοι τύποι καρκίνου

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ποικιλόχροης πιτυρίασης;

Αποχρωματισμένες κηλίδες δέρματος είναι το πιο ορατό σύμπτωμα της ποικιλόχροης πιτυρίασης, και αυτές οι κηλίδες συχνά εμφανίζονται στα χέρια, το στήθος, το λαιμό ή την πλάτη. Οι κηλίδες μπορεί να είναι:

  • Πιο ανοιχτές (πιο συχνό) ή πιο σκούρες από το περιβάλλον δέρμα
  • Ροζ, ερυθρές ή καφέ
  • Ξηρές, κνησμώδεις και με απολέπιση
  • Πιο εμφανείς με το μαύρισμα
  • Εύκολο να εξαφανιστούν σε ψυχρότερο και λιγότερο υγρό καιρό

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση που εμφανίζεται σε άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του χρώματος του δέρματος, μία πάθηση γνωστή ως υποχρωματισμός. Σε κάποια άτομα, το δέρμα μπορεί να εμφανίζεται πιο σκούρο, μία πάθηση γνωστή ως υπερχρωματισμός.

Κάποια άτομα που αναπτύσσουν ποικιλόχροη πιτυρίαση δεν έχουν σημαντικές αλλαγές στο χρώμα ή την εμφάνιση του δέρματος.

Επιπρόσθετα με τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, μπορεί επίσης να βιώσετε κνησμό.

Παρόμοιες παθήσεις

Κάποιες παθήσεις με αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, όπως η λεύκη, συχνά συγχέονται με την ποικιλόχροη πιτυρίαση. Όμως, η λεύκη διαφέρει από την ποικιλόχροη πιτυρίαση σε αρκετά σημεία, όπως:

  • Η λεύκη δεν επηρεάζει την υφή του δέρματος.
  • Η λεύκη συνήθως εμφανίζεται στα δάχτυλα των χεριών, τους αγκώνες, τις μασχάλες, το στόμα, τα μάτια ή τη βουβωνική περιοχή.
  • Η λεύκη συνήθως σχηματίζει συμμετρικές κηλίδες.

Το εξάνθημα που προκαλείται από τη ροδόχρου πιτυρίαση είναι επίσης παρόμοιο με την ποικιλόχροη πιτυρίαση, αλλά το συγκεκριμένο εξάνθημα συνήθως έπεται ενός χαρακτηριστικού μεμονωμένου, ερυθρού, φολιδωτού εξανθήματος που εμφανίζεται λίγες μέρες ή εβδομάδες πριν το εξάνθημα της ροδόχροης πιτυρίασης. Το εν λόγω εξάνθημα τυπικά εμφανίζεται στο σχήμα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλάτη. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την πάθηση. Όμως, όπως και η ποικιλόχρους πιτυρίαση, έτσι και η ροδόχρους δεν είναι επιβλαβής ή μεταδοτική.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Αν εμφανίσετε συμπτώματα ποικιλόχροης πιτυρίασης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πάθηση μόνοι σας. Μη συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα μπορούν να εξαλείψουν τις δυσχρωμίες του δέρματος. Όμως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν αυτές οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Μπορεί να χρειαστείτε κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Επισκεφτείτε το γιατρό σας αν κηλίδες υπόπτου χρώματος εμφανιστούν στο δέρμα σας και δεν μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με κατ’ οίκον θεραπείες. Ο γιατρός θα εξετάσει το δέρμα σας και θα σας διαγνώσει με ευκολία αν πρόκειται για ποικιλόχροη πιτυρίαση.

Εάν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διάγνωση με μία απλή εξέταση του δέρματος, ο γιατρός θα λάβει ένα μικρό δείγμα του, ξύνοντάς το απαλά. Τα κύτταρα του δέρματος θα εξεταστούν κάτω από ένα μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν περιέχουν τον μύκητα που προκαλεί την πάθηση. Ο γιατρός θα λάβει το δείγμα του δέρματος θα το τοποθετήσει πάνω σε μία αντικειμενοφόρο πλάκα με ένα διάλυμα 20% υδροξειδίου του καλίου (ΚΟΗ) και θα εντοπίσει μύκητες ή υφές μυκήτων κάτω από το μικροσκόπιο.

Ο γιατρός επίσης μπορεί να πραγματοποιήσει μία βιοψία του πάσχοντος δέρματος για τον έλεγχο μυκήτων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Το δείγμα δέρματος μπορεί επιπλέον να διερευνηθεί με καλλιέργεια μυκήτων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ο μύκητας.

Ένα έτερο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η λάμπα Wood. Αυτή η ειδική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί υπεριώδες φως, τοποθετείται 10-13 εκατοστά μακριά από το δέρμα σας. Εάν ο μύκητας είναι παρών, το πάσχον δέρμα θα εμφανιστεί κίτρινο ή πράσινο κάτω από το φως.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι σοβαρά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πάθηση στο σπίτι. Μη συνταγογραφούμενες αντιμυκητιασικές κρέμες ή σαμπουάν είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Παραδείγματα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ποικιλόχροης πιτυρίασης είναι τα εξής:

  • Κλοτριμαζόλη
  • Μικοναζόλη
  • Σουλφίδιο του σεληνίου
  • Τερβιναφίνη

Αν αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για την ποικιλόχροη πιτυρίαση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει διαφορετικά φάρμακα, όπως τοπικές κρέμες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Κυκλοπιροξολαμίνη
  • Κετοκοναζόλη

Μπορεί να συνταγογραφηθούν και δισκία για την αντιμετώπιση της ποικιλόχροης πιτυρίασης, όπως:

  • Φλουκοναζόλη
  • Ιτρακοναζόλη
  • Κετοκοναζόλη

Πόσο διάστημα χρειάζεται για να επιστρέψει το δέρμα στο φυσιολογικό;

Αν διαγνωστείτε με ποικιλόχροη πιτυρίαση, η θεραπεία θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη έκβαση. Όμως, ακόμη και μετά την εξάλειψη της λοίμωξης, το δέρμα μπορεί να παραμείνει αποχρωματισμένο για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να επανεμφανιστεί όταν ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και υγρός. Εάν η πάθηση επιστρέψει, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή μία με δύο φορές το μήνα για την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Ποιες φυσικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της ποικιλόχροης πιτυρίασης;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μία κοινή μυκητιασική λοίμωξη που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί από το γιατρό. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στη θεραπεία, όπως:

  • Η αποφυγή της υπερβολικής ζέστης και εφίδρωσης.
  • Η χρήση αντιπιτυριδικού σαμπουάν με σελήνιο κάθε λίγες εβδομάδες.

Άλλες φυσικές, ή μη ιατρικές, θεραπείες δεν έχουν μελετηθεί καλά και δεν έχει αποδειχθεί πλήρως η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της πάθησης. Αν έχετε διαγνωστεί με ποικιλόχροη πιτυρίαση και την έχετε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποτρέψετε μελλοντικές λοιμώξεις:

  • Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη
  • Αποφύγετε το μαύρισμα ή την υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • Αποφύγετε την υπερβολική εφίδρωση

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε την ποικιλόχροη πιτυρίαση χρησιμοποιώντας μία συνταγογραφουμενη δερματική θεραπεία τις εποχές του έτους που είστε πιο επιρρεπείς σε αυτήν.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cogen, A. L., Nizet, V., & Gallo, R. L. (2008, March). Skin microbiota: a source of disease or defence? British Journal of Dermatology, 158(3), 442-455 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2746716/

2. Mayo Clinic Staff. (2015, April 22). Tinea versicolor: Definition mayoclinic.org/diseases-conditions/tinea-versicolor/basics/definition/con-20024674

3. Oakley, A. (2014, September). Pityriasis versicolor dermnetnz.org/topics/pityriasis-versicolor/

4. Pityriasis versicolor. (2015, July 20) nhs.uk/conditions/pityriasis-versicolor/Pages/Introduction.aspx

5. Ponka, D., & Baddar, F. (2014, January). Microscopic potassium hydroxide preparation. Canadian Family Physician, 60(1), 57 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3994805/

6. Tinea versicolor. (n.d.) hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/dermatology/tinea_versicolor_85,P00320/

7. Tinea versicolor: Overview. (2014, December 17) ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0076676/

8. Tinea versicolor: Overview. (n.d.) aad.org/public/diseases/color-problems/tinea-versicolor