Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Σπονδυλολίσθηση

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση;

Η σπονδυλολίσθηση είναι μία πάθηση που επηρεάζει το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Η ασθένεια προκαλεί τη μετατόπιση ενός σπονδύλου στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός, πάνω από το σπόνδυλο που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Αυτή η επώδυνη πάθηση είναι αντιμετωπίσιμη στις περισσότερες περιπτώσεις, με χειρουργικές και μη χειρουργικές μεθόδους. Η σωστή τεχνική κατά την άθληση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη σπονδυλολίσθηση.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης;

Τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης ποικίλουν. Σε ήπιες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να μην παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Όμως, όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα μπορεί να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν καθημερινές δραστηριότητες. Κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Επίμονος πόνος στη μέση
  • Ακαμψία στη μέση και τα πόδια
  • Ευαισθησία στη μέση
  • Πόνος στο μηρό
  • Σφίξιμο στους μηριαίους δικέφαλους και τους μύες του γλουτού

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της σπονδυλολίσθησης;

Οι αιτίες της σπονδυλολίσθησης ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής. Τα παιδιά μπορεί να πάσχουν από την πάθηση ως αποτέλεσμα μιας συγγενούς ανωμαλίας ή ενός τραυματισμού. Όμως, άτομα όλων των ηλικιών είναι επιρρεπή στην εμφάνιση σπονδυλολίσθησης εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Η ταχεία ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ένας συνεισφέρων παράγοντας.

Η συμμετοχή σε αθλήματα μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερέκταση ή πίεση στη μέση. Οι ακόλουθες αθλητικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν σπονδυλολίσθηση:

  • Ποδόσφαιρο
  • Ενόργανη ρυθμική γυμναστική
  • Στίβος
  • Άρση βαρών

Η σπονδυλόλυση είναι συχνά πρόδρομη πάθηση της σπονδυλολίσθησης. Η σπονδυλόλυση εμφανίζεται όταν υπάρχει κάταγμα σε ένα σπόνδυλο, αλλά ο σπόνδυλος δεν έχει ακόμη μετατοπισθεί.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η σπονδυλολίσθηση;

Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο βήμα στη διάγνωση της πάθησης. Εάν έχετε σπονδυλολίσθηση, μπορεί να δυσκολεύεστε να εκτείνετε το πόδι σας προς τα έξω κατά τη διάρκεια απλών ασκήσεων. Η ακτινογραφία στη μέση είναι κρίσιμη για να καθοριστεί εάν ο σπόνδυλος έχει μετατοπιστεί από τη φυσιολογική του θέση. Ο γιατρός μέσω της ακτινογραφίας θα εντοπίσει και πιθανά κατάγματα οστών.

Ο γιατρός θα ζητήσει αξονική τομογραφία αν το μετατοπισμένο οστό πιέζει νεύρα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σπονδυλολίσθηση;

Η θεραπεία για τη σπονδυλολίσθηση εξαρτάται από τη σοβαρότητα του πόνου και τη μετατόπιση του σπονδύλου. Μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και την επαναφορά του οστού στη φυσιολογική του θέση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε αθλήματα επαφής κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης.

Κοινές μη χειρουργικές θεραπευτικές μέθοδοι είναι οι εξής:

  • Χρήση κηδεμόνα
  • Φυσικοθεραπεία
  • Μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως ιβουπροφαίνη) για τη μείωση του πόνου
  • Επισκληρίδια έγχυση στεροειδών

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών προτείνει αρχικά μη χειρουργικές μεθόδους. Όμως, οι ενήλικες που υποφέρουν από σοβαρές περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε μία χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται σπονδυλική σύμφυση.

Η χειρουργική επιδιόρθωση του μετατοπισμένου σπονδύλου είναι απαραίτητη όταν το οστό έχει μετατοπιστεί τόσο ώστε η σπονδυλική στήλη δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργικές θεραπείες. Η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης απαραίτητη εάν τα οστά στη σπονδυλική στήλη πιέζουν νεύρα.

Ο γιατρός θα σταθεροποιήσει τη σπονδυλική στήλη χρησιμοποιώντας ένα μόσχευμα οστού και μεταλλικές βίδες.

Αφότου ολοκληρωθεί η σπονδυλική σύμφυση, θα χρειαστούν τέσσερις έως οκτώ μήνες ώστε τα οστά να ενωθούν πλήρως. Η πιθανότητα επιτυχίας αυτής της επέμβασης είναι πολύ υψηλή.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της σπονδυλολίσθησης;

Η ιατρική παρέμβαση είναι κρίσιμη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σπονδυλολίσθησης. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και μόνιμη βλάβη αν δεν αντιμετωπιστεί. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βιώσετε αδυναμία και παράλυση του ποδιού εάν τα νεύρα υποστούν βλάβη. Μόλυνση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκύψει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

 Η κύφωση είναι μία πιθανή επιπλοκή, στην οποία το άνω μέρος της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζει μεγαλύτερο από το φυσιολογικό κύρτωμα, κάνοντας μία έντονη γωνία της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της σπονδυλολίσθησης;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα σπονδυλολίσθησης, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Η άμεση θεραπεία ανακουφίζει τα περισσότερα συμπτώματα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurosurgical Focus, τα περισσότερα άτομα με σπονδυλολίσθηση ανταποκρίνονται καλά σε συντηρητικές μη χειρουργικές θεραπείες.

Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ganju A. (2002). Isthmic spondylolisthesis. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15916408/

2. Spondylolysis and spondylolisthesis. (2016). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00053

3. Spondylolysis and spondylolisthesis. (n.d.). uscspine.com/conditions/spondylolysis-spondylolisthesis.cfm