Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών

Τι είναι το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Μία πλήρης κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε το έμβρυο να αναπτυχθεί. Στις 40 εβδομάδες τα όργανα συνήθως είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Εάν ένα νεογνό γεννηθεί πρόωρα, οι πνεύμονες δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και μπορεί να μη λειτουργούν φυσιολογικά. Οι υγιείς πνεύμονες είναι κρίσιμοι για τη γενικότερη εικόνα της υγείας του νεογνού.

Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών μπορεί να εμφανιστεί αν οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Για αυτό, συνήθως εκδηλώνεται σε βρέφη που γεννιούνται πρόωρα. Τα νεογνά με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας δυσκολεύονται να αναπνεύσουν φυσιολογικά.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Ο επιφανειοδραστικός παράγοντας είναι μία ουσία που επιτρέπει στους πνεύμονες να εκτείνονται και να συστέλλονται. Επίσης, διατηρεί ανοιχτούς τους μικροσκοπικούς σάκους των πνευμόνων, τις κυψελίδες. Τα πρόωρα βρέφη έχουν έλλειψη του επιφανειοδραστικού παράγοντα, κάτι το οποίο προκαλεί πνευμονολογικά προβλήματα και δυσκολία στην αναπνοή.

Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω ενός αναπτυξιακού προβλήματος γενετικής αιτιολογίας.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Οι πνεύμονες και η πνευμονική λειτουργία αναπτύσσονται εντός του πλακούντα. Όσο νωρίτερα γεννιέται ένα βρέφος τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας. Τα βρέφη που γεννιούνται πριν από τις 28 εβδομάδες κύησης βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Αδερφός/ή με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών
  • Πολύδυμη κύηση
  • Πρόβλημα στην αιματική ροή στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Τοκετός με καισαρική τομή
  • Διαβήτης της μητέρας

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Ένα βρέφος τυπικά παρουσιάζει ενδείξεις συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας αμέσως μετά τη γέννηση. Όμως, μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 24 ώρες μετά τη γέννηση. Συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να αναζητήσετε είναι:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, θα ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις για να αποκλειστούν λοιμώξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα στην αναπνοή. Επίσης, θα ζητήσει μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ για να εξετάσει τους πνεύμονες. Μία ανάλυση αερίων αρτηριακού αίματος θα ελέγξει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Όταν ένα βρέφος γεννιέται με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και τα συμπτώματα είναι άμεσα εμφανή, θα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Οι τρεις κύριες θεραπείες για το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας είναι:

  • Θεραπεία υποκατάστασης του επιφανειοδραστικού παράγοντα
  • Αναπνευστήρας ή ρινική συσκευή διαρκούς θετικής πίεσης αεραγωγού (NCPAP)
  • Οξυγονοθεραπεία

Η θεραπεία υποκατάστασης του επιφανειοδραστικού παράγοντα χορηγεί στο βρέφος τον επιφανειοδραστικό παράγοντας στον οποίο παρουσιάζει έλλειψη. Η θεραπεία χορηγείται μέσω ενός αναπνευστικού σωλήνα που οδηγείται κατευθείαν στους πνεύμονες. Μετά τη λήψη του επιφανειοδραστικού παράγοντα, ο γιατρός θα συνδέσει το νεογνό με ένα μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το νεογνό μπορεί επίσης να λάβει μόνο θεραπεία με αναπνευστήρα για αναπνευστική υποστήριξη. Ένας αναπνευστήρας εισέρχεται στην τραχεία και ουσιαστικά αντικαθιστά τη διαδικασία της αναπνοής για το νεογνό. Μία λιγότερο επεμβατική επιλογή υποστήριξης της αναπνοής είναι η ρινική συσκευή διαρκούς θετικής πίεσης αεραγωγού (NCPAP). Αυτό το μηχάνημα παρέχει οξυγόνο μέσω μιας μικρής μάσκας στους ρώθωνες.

Η οξυγονοθεραπεία παρέχει οξυγόνο στα όργανα του βρέφους μέσω των πνευμόνων. Δίχως επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, τα όργανα δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Ένας αναπνευστήρας ή μια συσκευή NCPAP μπορούν να χορηγήσουν οξυγόνο. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, το οξυγόνο χορηγείται χωρίς αναπνευστήρα ή NCPAP.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Η πρόληψη του πρόωρου τοκετού μειώνει τον κίνδυνο συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, θα πρέπει να λαμβάνετε επαρκή και διαρκή προγεννητική φροντίδα καθόλη τη διάρκεια της κύησης και να αποφεύγετε το κάπνισμα, τις παράνομες ουσίες και το αλκοόλ.

Εάν υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού, στη μητέρα μπορεί να χορηγηθούν κορτικοστεροειδή. Αυτά τα φάρμακα προωθούν την ταχύτερη ανάπτυξη των πνευμόνων και την παραγωγή επιφανειοδραστικού παράγοντα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την εμβρυϊκή πνευμονική λειτουργία.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών μπορεί να επιδεινωθεί μέσα στις πρώτες μέρες της ζωής του βρέφους και να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο. Υπάρχουν επίσης μακροχρόνιες επιπλοκές είτε λόγω λήψης υπερβολικού οξυγόνου είτε λόγω έλλειψης οξυγόνου στα όργανα. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Συσσώρευση αέρα στο σάκο γύρω από την καρδιά ή γύρω από τους πνεύμονες
  • Νοητική καθυστέρηση
  • Τύφλωση
  • Θρόμβους του αίματος
  • Αιμορραγία στους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο
  • Βρογχοπνευμονική δυσπλασία (μία αναπνευστική διαταραχή)
  • Πνευμοθώρακα
  • Λοίμωξη του αίματος
  • Νεφρική ανεπάρκεια (σε σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας)

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι επιπλοκές εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας του βρέφους. Να θυμάστε ότι κάθε νεογνό διαφέρει. Υπάρχουν πολλές πιθανές επιπλοκές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστούν όλες. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει συμβουλευτική για να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό στρες ενός πρόωρου τοκετού.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών;

Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας νεογνών είναι δύσκολο για τους γονείς. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή το μαιευτήρα σας αναφορικά με το πώς να αντιμετωπίσετε τα πρώτα χρόνια της ζωής του βρέφους. Περαιτέρω εξετάσεις, όπως έλεγχος της όρασης και της ακοής, και φυσικοθεραπεία ή λογοθεραπεία μπορεί να κριθούν απαραίτητες στο μέλλον. Συμμετάσχετε σε ομάδες υποστήριξης που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό στρες.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hermansen CL, et al. (2015). Newborn respiratory distress. aafp.org/afp/2015/1201/p994.html

2. Neonatal respiratory distress syndrome. (2018). nhs.uk/conditions/respiratory-distress-syndrome/Pages/Introduction.aspx